Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Právník: Pro arbitráž ČEZ je klíčové, na čem Gazprom založí svou obranu

Vladimir Putin jedná se zástupci Gazpromu
ČTK
 ČTK

Pro výsledek arbitráže, kterou ve středu zahájila energetická společnost ČEZ proti ruské plynárenské firmě Gazprom kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce a ve které žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun, bude klíčové určení, za jakých okolností možná škoda pro českou společnost vznikla. V případě úspěchu v arbitráži může ČEZ postihnout majetek Gazpromu v cizích zemích, v případě majetku nacházejícího se v Rusku je však taková možnost nepravděpodobná, řekl Petr Tomášek z Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Podle ekonomů je podnět ČEZ k arbitráži logický, v praxi však velký vliv zřejmě mít nebude.

Reklama

„Bez detailní znalosti podaného návrhu, kontraktu mezi ČEZ a Gazpromem a jeho rozhodného práva nelze výsledek sporu jakkoli predikovat,” zdůraznil Tomášek, který je na pražské fakultě tajemníkem Katedry obchodního práva.

Důležité podle něj bude například vymezení, v čem konkrétně způsobená škoda spočívá. Podstatný bude rovněž čas a otázka, zda škoda vznikla po zahájení konfliktu Ruska s Ukrajinou a následných sankcích, anebo v nějaké míře už dříve. Z pohledu Gazpromu pak bude podle právního experta zásadní, na čem ve sporu založí svou obranu. „Hypoteticky by mohla přicházet v úvahu například nemožnost plnění v důsledku přijatých sankcí či jiné vyšší moci,” podotkl Tomášek a připomněl nedávné výbuchy plynovodů či dohady ohledně opravy turbín pro Nord Stream 1 v Kanadě.

Sídlo ruského plynárenského monopolu Gazprom v Petrohradě

ČEZ jde do boje proti ruskému Gazpromu. V ženevské arbitráži žádá miliardu

Energetická společnost ČEZ formálně zahájila arbitrážní řízení proti ruské plynárenské společnosti Gazprom. Kvůli krácení dodávek zemního plynu v loňském roce žádá náhradu škody okolo jedné miliardy korun, uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Přečíst článek

V případě, že by ČEZ v arbitráži uspěl, Tomášek upozornil, že Rusko ratifikovalo tzv. Newyorskou úmluvu, která zajišťuje uznání a výkon cizích rozhodčích nálezů. „Majetek Gazpromu v cizích zemích tak lze případně postihnout. U majetku nacházejícího se v Rusku je ale taková možnost spíše nepravděpodobná, a to například z důvodu potenciální výhrady veřejného pořádku,” dodal.

Arbitráž má víc politický, než ekonomický význam 

„ČEZ takovou arbitráž či žalobu jistě musí podat. Přeci jen to je dosud firma, která má podnikat za účelem zisku. Tedy každou i potenciální náhradu škody musí vyhodnotit a následně žalovat,” řekl analytik Capitalinked.com Radim Dohnal. Z pohledu ruské firmy a její taktiky v rámci sporu podle něj bude klíčové, jaký další politický a obchodní vývoj Kreml, který má nad firmou kontrolu, ve vztazích se Západem očekává.

Jako logický a správný krok hodnotí podnět ČEZ i analytik XTB Tomáš Cverna, význam samotné arbitráže ale vnímá spíše jako politický než ekonomický. „ČEZ chce na jednu stranu ukázat, že mu není lhostejný přístup Gazpromu ke smlouvám. Na druhou stranu by náhrada škody ve výši jedné miliardy korun neměla příliš výrazný vliv na zlepšení hospodaření společnosti,” podotkl Cverna. Zdůraznil, že je však nezpochybnitelné, že Gazprom by měl i přes uvalení sankcí své závazky plnit.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala po zahájení ruské invaze na Ukrajině. EU v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů.

Arbitráž se sídlem v Ženevě bude rozhodována tříčlenným arbitrážním tribunálem.

Sídlo energetické společnosti Uniper v Düsseldorfu

Uniper chce po Gazpromu miliardy za nedodaný plyn

Německý Uniper požaduje po Gazpromu odškodné. Kvůli omezení dodávek ruského plynu se firma dostala do obřích finančních potíží, což vedlo až k jejímu zestátnění.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Gazprom

Lukáš Kovanda: EU bere Rusku „trumf“ z ruky. Dohoda o snížení spotřeby plynu je tu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme