Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prahu postihl masivní výpadek elektřiny

Elektřina, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Prahu postihl masivní výpadek dodávek elektřiny z rozvodny na Chodově. Zasažené bylo centrum Prahy, ale i jiné městské části. Přerušení dodávek elektřiny trvalo necelou hodinu.

Reklama

„Dnes v 08:48 došlo v rozvodně 400 kV ČEPS na Chodově v Praze k technické poruše, která způsobila krátkodobý výpadek dodávek elektrické energie na území některých městských částí. Napětí v Praze bylo krátce po 09:30 obnoveno, rozvodna Chodov již je pod napětím,” uvedla mluvčí ČEPS Hana Klímová. Podle hrubého odhadu PRE se dnes ráno mohla ocitnout bez proudu až čtvrtina odběratelů. Výpadek proudu zastavil na devět minut metro na lince C. Nejely ani tramvaje na části pravého břehu.

Bez elektřiny se ocitly především centrální části hlavního města Prahy, ale také Praha 5, Praha 10 nebo Praha 4, řekl mluvčí PRE Petr Holubec.

Podle Holubce šlo o velký zásah do dopravy, chodu úřadů, ale i obchodů a služeb. „Je to velmi nepříjemné, nezpůsobili jsme to, omlouváme se,” řekl Holubec. Poznamenal, že podobný výpadek nebyl v Praze několik let.

Výpadek dodávek elektřiny v Praze zaznamenaly i některé nemocnice, svůj provoz ani zdravotní péči kvůli tomu ale neomezily, mají pro podobné případy záložní zdroje energie. Po výpadku proudu je spustily například Nemocnice Na Františku, Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) nebo Všeobecná fakultní nemocnice (VFN). Naproti tomu v Thomayerově nemocnici proud vůbec nevypadl.

Skupina PRE má zhruba 800 tisíc zákazníků.

EET

Moore: Zrušení EET je krok zpět. Nechte to aspoň dobrovolně

Zrušení povinnosti evidovat paradoxně skokově snížilo podíl bezhotovostních transakcí, protože určitá část podnikatelů opět začala preferovat neevidované hotovostní příjmy oproti evidovaným transakcím platebními kartami.

Přečíst článek

elektřina, elektrický stožár, energie

Ceny energií by se mohly snižovat už na podzim, musí se ale změnit podmínky trhu

Odstřihnout se od evropského trhu s elektřinou by byl pro Českou republiku krok úplně vedle. ČR potřebuje evropskou solidaritu nejenom v elektřině, ale i v plynu a nebo v dodávkách ropy. Evropa v minulém desetiletí ušetřila 34 miliard eur díky společnému evropskému obchodování s elektřinou. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl výkonný ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost a programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme