Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Prach ze Sahary dorazil do Česka. Zhoršuje ovzduší a sníží teploty

Prach ze Sahary
ČTK
 ČTK

Do Česka se začalo od noci dostávat od jihozápadu velké množství saharského prachu. Zhoršuje ovzduší, zamlžuje oblohu a výrazně ovlivní maximální teploty, oznámil na sociální síti X Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dříve uvedl, že prach může teploty snížit, protože tlumí sluneční paprsky.

Reklama

Meteorologové vedle družicových snímků poukázali třeba i na záznam webkamery ze Vsetína, na kterém je podle nich výrazně zamlžená obloha. „Prach také patrně způsobil i (větší) tvorbu vysoké oblačnosti (zejména v závětří Alp), se kterou žádný z (předpovědních) numerických modelů nepočítal,“ upozornil ČHMÚ.

Ceilometry, které pomocí laserového paprsku měří výšku a množství oblačnosti, ukazují podle meteorologů zvýšenou vrstvu odrazivosti paprsku ve výšce kolem dvou kilometrů. Prach se však zřejmě nepohybuje jen takto vysoko. „Na jihozápadě Čech se prach vyskytuje ještě níže a ovlivňuje dokonce i přízemní koncentrace prachu,“ doplnil ČHMÚ.

Kvůli tomu, že se saharským prachem nepočítají předpovědní modely, nemusí dnes teploty vystoupat až na očekávaných 19 až 23 stupňů Celsia. Je tak méně pravděpodobné, že se teploty dostanou až k 25 stupňům, což by znamenalo první letní den tohoto roku už na konci března. Loni ho meteorologové poprvé zaznamenali 5. května, a to jen na jediné stanici v Plzni.

Bufet v hotelu Hilton Old Town

Pražské hotely lákají na Velikonoce. Kromě skvělého jídla mají i program pro děti

Velikonoce jsou největším svátkem nejen pro křesťany, ale také pro hotely. S brunchovou nabídkou přicházejí i ty, které je pořádají jen výjimečně. Newstream.cz přináší výběr pražských hotelů a jejich velikonoční nabídky.

Přečíst článek

Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky

Stanislav Šulc: Praha chystá nejsmysluplnější zákaz za poslední roky. Nejde o auta v centru

Dvojice bernardýnů a u nich sedící seniorka či senior hrající na tahací harmoniku se stala novou atrakcí Václavského náměstí již před několika lety. Nyní se i kvůli nim vedení hlavního města Prahy rozhoupává k zákazu zneužívání zvířat pro takzvaný „busking“, což je hezčí výraz pro žebrotu. Zákaz by mohl začít platit ještě letos. A jde o jednu z nejsmysluplnějších regulací, s nimiž stávající vedení města přichází.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Petr Hladík, ministr životního prostředí

Dalibor Martínek: Stane se ministr životního prostředí Hladík klimatickým Ježíšem Kristem?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme