Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Penta Hospitals investuje čtvrt miliardy do dvou oddělení JIP

Penta Hospitals
ČTK
 ČTK

Skupina Penta Hospitals chce letos investovat do svých nemocnic 265 milionu korun. Největší část z toho, 114 milionu korun, investuje do posílení následné intenzivní péče nemocnic v Ostrově na Karlovarsku a Roudnici nad Labem na Litoměřicku. Celkem 77 milionu korun z nich je určeno na výstavbu oddělení dlouhodobé intenzivní péče a následné intenzivní péče v Roudnici nad Labem, za dalších 37 milionu korun chce Penta Hospitals rozšířit také oddělení následné péče v Ostrově. Novinářům to dnes v Ostrově řekla generální ředitelka Penta Hospitals Barbora Vaculíková.

Reklama

„Je to výsledek našeho letitého úsilí o rozvoj následné péče v nemocnicích, které máme. Pro každou nemocnici hledáme příležitosti k rozvoji a vycházíme z toho, co každý region potřebuje, a z toho, jaké kapacity má nemocnice odborné. Následná péče je něco, co si zaslouží minimálně stejnou pozornost jako péče akutní. Ale to neznamená, že je to jediné téma, kterému se chceme věnovat,“ uvedla Vaculíková.

V Roudnici investice 77 milionů zahrnuje výstavbu dvou nových oddělení. Vzniknou v nevyužívané části nemocnice, která projde kompletní rekonstrukcí a přibude k ní přístavba. Zatímco oddělení pečovatelské intenzivní péče zahájí provoz ještě letos, s dokončením jednotky následné intenzivní péče se počítá v druhé polovině příštího roku.

V Nemocnici Ostrov vznikne za 37 milionů nová jednotka dlouhodobé intenzivní péče a následovat bude rekonstrukce a rozšíření současné jednotky následné intenzivní péče. Ta sídlí v prostorech, které přestávají vyhovovat současným potřebám, a díky rekonstrukci se tak výrazně zvýší komfort pro pacienty i pro personál.

Alzheimercentrum v Pardubicích

Penta chce do domů pro seniory investovat miliardy. Už teď je lídrem trhu

Péče o seniory měl být byznys budoucnosti. Budoucnost již nastala. Nejen že rostou neustále nová centra pro důchodce, ale začala i konsolidace trhu. Větší hráči začali nakupovat menší.

Přečíst článek

Právě dlouhodobá intenzivní péče je jedním z klíčových oborů ostrovské nemocnice. Dokladem toho je i letošní ocenění Sestra roku pro Kamilu Zikmundovou, zdravotní sestru nemocnice Ostrov se specializací na domácí umělou plicní ventilaci. Právě projekt domácí plicní ventilace, který vznikl v Ostrově v roce 2016, by se mohl postupně rozšířit i do dalších nemocnic skupiny Penta Hospitals.

Principem je, že pacienti, kteří jsou zatím odkázáni na pobyt v nemocnici kvůli potřebě být napojen na umělou plicní ventilaci, získají možnost být v domácím prostředí. Mnohdy je plicní ventilace jediným důvodem pro pobyty v nemocnici, a pacienti v nich tak tráví i dlouhá léta.

V Ostrově se takto podařilo vrátit do domácího prostředí už 25 pacientů, kteří po zaškolení používají umělou plicní ventilaci doma. Jednou z nich je padesátiletá Renata, která strávila devět let v nemocnicích napojená na ventilaci. Teprve když se dostala do Ostrova, sestra Zikmundová ji zahrnula do programu domácí plicní ventilace. Nyní již tři roky žije Renata sama v domě s pečovatelskou službou a, jak dnes řekla novinářům, může dělat prakticky vše, co zdravý člověk, jen s tím rozdílem, že má s sebou přístroj umělé plicní ventilace.

Philip Morris, ilustrační foto

Výrobce Marlboro za 16 miliard dolarů posílí svou „nekuřáckou sekci“

Nadnárodní tabákový gigant Philip Morris International (PMI) souhlasí s nákupem společnosti Swedish Match, která vyrábí bezdýmný tabák, a to za 16 miliard dolarů (asi 384 miliard korun). Převzetím konkurenta hodlá koncern snížit svou závislost na příjmech z prodeje klasických cigaret a zvýšit podíl tržeb z nekuřáckých výrobků nad 50 procent, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek

Přesun z nemocnice do domácího prostředí není jen obrovskou motivací pro pacienty, ale také pro personál ošetřovatelských oddělení. Podle Vaculíkové jde navíc o výrazně levnější službu, než je pobyt v nemocnici.

Zelené smoothie - ilustrační foto

Biohacking: Tělo se umí detoxikovat samo. Ale je dobré mu pomoct

Existuje řada postupů a strategií, jak pomoci tělu, aby si mohlo zlepšit aktuální i dlouhodobý zdravotní stav. Lidský organismus totiž za standardních podmínek detoxifikuje dost dobře sám, ale pouze do určité míry. Pokud si tedy „dopřáváme“ hodně a často, je dobré alespoň na chvíli zařadit některou z následujících praktik a tělo by nám mělo odvděčit větší energií a lepším zdravím.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme