Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obchody Hruška v prvním covidovém roce vydělaly čtvrt miliardy

Obchod sítě Hruška v Blatci
Štěpán Zatloukal / Creative Commons/ CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner

Jedna z největších tuzemských sítí maloobchodů působící zejména na Moravě, ve Slezsku a ve východních Čechách Hruška spol. s r. o. v prvním covidovém roce 2020 zvýšila zisk o více než dvě třetiny na 246,9 milionu korun. Tržby za prodej zboží firmě provozující téměř pět set svých obchodů stouply o pět procent na 8,13 miliardy korun.

Reklama

Na hospodaření firmy neměl podle vedení společnosti covid nakonec téměř žádný vliv, ale zaznamenala výrazný nárůst osobních nákladů kvůli zvýšení minimální mzdy a nemocenských souvisejících s covidem. 

Primark otevřel prodejnu na Václaváku, první v ČR.

Česko je pro zahraniční značky atraktivní. Loni jich přibylo rekordní množství

Primark nebo Modivo, ale i Versace. Loni do Česka vstoupilo rekordní množství značek. Nejvíce za poslední tři roky. 

Přečíst článek

„Ve výsledcích roku 2020 jsme zaznamenali enormní nárůst spotřeby čistících prostředů a ochranných pracovních pomůcek a současně nadměrný nárůst mzdových nákladů jako náhrad za nemoc. Celkově však pandemie neovlivnila negativně tržba ani zisk,“ uvedl ve výroční zprávě uložené ve Sbírce listin jednatel a dvoupětinový majitel Hrušky Pavel Hruzík. Po třiceti procentech ve firmě pak mají Jarmila Plevová a Jana Škrabalová.

Zvýšení tržeb bylo nadále doprovázeno markantním nárůstem osobních nákladů, který je způsoben hlavně změnou legislativy ve vazbě na růst minimálních mezd. Tento nárůst mezd přinesl snížení produktivity práce na prodejnách,“ dodal.

Antonio Pasquale, Mattoni

Ano, budeme muset zdražit. Všichni musí zdražovat, říká šéf Mattoni Alessandro Pasquale

„To se tak ráno probudíte a zjistíte, že nemáte třetinu byznysu,“ reaguje šéf Mattoni 1873 Alessandro Pasquale na otázky o pandemii. Lídr trhu s minerálními vodami a dalším nealkem si poradil, díky čemuž má i v pandemické době skvělé výsledky. A dokonce i rozšířil své aktivity v Rakousku a na Slovensku.

Přečíst článek

V roce 2020 provozovala společnost 456 maloobchodních jednotek, tedy o tři méně než o rok dříve. Zásobováním a strategií pak celkem zajišťovala jednotnou obchodní politiku pro 612 provozoven, o 23 meziročně méně. V roce 2020 zabezpečovala svoji činnost s průměrným přepočteným stavem 3420 zaměstnanců, což meziročně znamenalo mírný pokles o 1,24 procenta.

„Dlouhodobým strategickým cílem společnosti je umírněná cenová politika. I přes mírné snížení počtu prodejen došlo k nárůstu maloobchodních tržeb,“ poznamenal dále Hruzík. „V době zveřejnění účetní závěrky byl zaznamenán mírný pokles tržeb z prodeje zboží za první čtvrtletí 2021, situace se však neustále mění, proto není možné předvídat dopady pandemie na činnost společnosti v budoucnosti,“ uvedl k odhadům vývoje pro rok 2021. Výsledky za loňský rok zatím firma nezveřejnila.

Rok 2021 byl rokem nečekaně bujné inflace

Rok 2021 ve znamení šokující inflace. Bude letos líp?

Ještě v prosinci roku 2020 vzrostly spotřebitelské ceny v Česku meziročně o 2,3 procenta, nejpomaleji za dva roky. V polovině loňského roku však měsíční míra inflace vytryskla nahoru a v listopadu vystoupala na třináctileté maximum ve výši šesti procent. Důvodem byly zdražující pohonné hmoty, kvůli nedostatku čipů kulhající automobilová výroba a růst cen starých i nových vozů, erupce cen energií i celosvětově stoupající ceny potravin. S inflací bojují i EU či USA, kde je nejvyšší od roku 1982. A v následujících měsících bude ještě hůře, neboť inflace bude atakovat hranici deseti procent.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

nákupy v supermarketu

Lukáš Kovanda: Čechy sevřel strach o vlastní finanční budoucnost. Bojí se víc než za covidu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme