Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nechtěné brněnské stříbro. Vlastník Zetoru chce prodat až půlku firmy

Nechtěné brněnské stříbro. Vlastník Zetoru chce prodat až půlku firmy
Profimedia
 ČTK

Zetor se topí v problémech. Někdejší brněnské stříbro se snaží vymanit ze ztráty nákladovou optimalizací. Vyrábět vlastní motory a převodovky v Brně bylo moc drahé, firma si je raději koupí a propustí dalších asi 100 lidí. Slovenský vlastník Zetoru hledá investora a je připraven odprodat mu i půlku firmy.

Reklama

Brněnský Zetor nebude od roku 2025 vyrábět pro své traktory vlastní motory a převodovky. V rozhovoru v dnešním vydání Hospodářských novin (HN) to uvádí předseda představenstva firmy Martin Blaškovič. Zetor Tractors bude kupovat motory a převodovky z Německa a Itálie. Počet zaměstnanců firmy, který teď spolu s dceřinými firmami činí 399 lidí, se sníží asi o stovku. Vlastník Zetoru, slovenská skupina HTC Investments, také plánuje prodat až polovinu firmy. Nyní hledá investora. O úplném ukončení výroby v Brně se ale podle Blaškoviče neuvažuje.

V brněnské centrále se firma podle šéfa představenstva a hlavního akcionáře podniku soustředí na vývoj traktorů, a ne na řešení emisních norem pro motory. „Od ledna 2025 už proto Zetor nebude vyrábět traktory s vlastními motory a převodovkami,“ řekl deníku Blaškovič. „Nahradíme je motory z německého Deutze a převodovkami od německé ZF a italské firmy Carraro," dodal.

„Naše představa je, že v Brně bude mít Zetor vývoj, marketing, obchod a sestavování traktorů pro Evropu a USA," uvedl Blaškovič. Pro zbylé části světa je podle něj výroba v Česku příliš drahá. Podle strategie Zetoru do roku 2028, se chce firma vrátit na dříve tradiční trhy v Latinské Americe, Africe a Austrálii. „Na těchto trzích ale musíme jít s cenou dolů," řekl. Ukončením výroby motorů a převodovek a propuštěním části zaměstnanců ušetří podle něj podnik na nákladech přes 200 milionů korun ročně.

Od traktoru po obrněný vůz. Podívejte se, jak šel čas se značkou Zetor:

V Brně se traktory budou vyrábět i dál

Návrat na mimoevropské trhy je podle něj spojen s dceřinou indickou firmou Zetor India. „Materiálové náklady tvoří v Zetoru 86 procent ceny traktoru. A ty jsou v Indii až o třetinu levnější," uvedl. Spekulace o konci výroby v Brně a jejím převedení do Indie jsou však podle něj nesmyslné. „Traktory se v Brně budou vyrábět dál a budou nadále tvořit většinu provozního zisku Zetoru," doplnil.

V Indii má Zetor také společný podnik s tamním partnerem VST Tillers Tractors. Loni Zetor oznámil, že společně vyvinuly dva nové modely traktorů. Letos v říjnu už podle Blaškoviče v jihoindickém Hosuru začala sériová výroba traktorů VST Zetor. „Do konce roku vyrobíme prvních 300 traktorů, příští rok jich budou 2000," řekl HN.

Značka Zetor vznikla původně jako oddělení brněnské Zbrojovky v roce 1946. Po pádu komunistického režimu se podnik pohyboval na hraně existence. Z potíží se dostal až po roce 2002, kdy ho odkoupil současný majitel, bratislavská HTC Investments. Nyní podle Blaškoviče hledá HTC pro Zetor dalšího investora, mimo jiné kvůli rozšiřování výroby v Indii. „Během podzimu čekáme první reakce. Jsme připraveni prodat až polovinu firmy. Chceme ale v Zetoru zůstat," uvedl.

Firma Zetor Tractors loni zvýšila meziročně tržby o 4,9 procenta na 2,34 miliardy korun, ale skončila ve ztrátě po zdanění 102,9 milionu. V letošním roce podle Blaškoviče ztráta klesne. „Za letošek bude ztráta Zetoru asi 80 milionů korun, příští rok těžko předvídat. Už v roce 2025 by Zetor Tractors, tedy brněnská část, měla mít díky úsporám kladnou EBITDA (hrubý provozní zisk, pozn. red.) 189 milionů korun a v roce 2028 se chceme díky prodejům nových modelů dostat na 356 milionů," uvedl. „Pokud jde o Zetor India, tedy traktory pro tzv. neemisní trhy, tam v roce 2028 vychází EBITDA na 18 milionů korun. Ze společného podniku s VST Tractors by naše část EBITDA měla být 45 milionů," doplnil.

Brněnské stříbro opět v problémech. Zetor skončil v obří ztrátě

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors zakončil rok 2022 se ztrátou po zdanění 102,9 milionu korun. O rok dříve byla firma v zisku. Tržby společnosti loni vzrostly na 2,34 miliardy korun, tedy o 4,9 procenta. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme