Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Loni svůj byznys zabalilo nejvíc živnostníků od roku 1993

ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

V Česku loni ukončilo podnikání 277 tisíc živnostníků, což je nejvyšší počet od roku 1993. Nově se zaregistrovalo 68 tisíc podnikatelů, stejně jako v roce 2022. Vyplývá to z údajů společnosti Imper, která poskytuje on-line databázi českých firem Merk.cz. K ukončení činnosti je podle ní vedla nejistá ekonomická situace, růst nákladů i vyšší administrativní nároky v podobě povinných datových schránek.

Reklama

Společností s ručením omezeným loni zaniklo 14 tisíc. Dalšími právními formami, které nejčastěji zasáhlo zrušení činnosti, se staly zahraniční fyzické osoby, kterých bylo 4703. Spolků zaniklo 3424. Krize zasáhla fyzické osoby podnikající v zemědělství, kde skončilo 2836 subjektů, když v roce 2022 jich bylo jen 812.

Počet loni zrušených živností téměř dorovnal dosavadní rekord z roku 1993, kdy skončilo přes 278 tisíc živnostníků. Vedle rozdělení Československa v tom tehdy hrál roli zřejmě především legislativní zákaz takzvaného švarcsystému, který začal platit právě v tomto roce. V ostatních letech se počty zrušených živností pohybovaly v desetitisících. Výjimkou byl také rok 2013, kdy skončilo téměř 150 tisíc živnostníků, a poté postcovidový "válečný" rok 2022.

ilustrační foto

Jaké novinky letos chystají české banky

Co se bude letos dít na českém bankovním trhu? Jaké novinky banky chystají? Trend je jasný již nyní. Bankovní domy se připravují na zavedení investičních produktů kolem Dlouhodobého investičního produktu (DIP) a chystají investiční zlepšováky a nové možnosti pro investování. Dalším zásadním tématem jsou pak připravované platební vychytávky a vylepšování nástrojů pro řízení osobních financí i prevence kyberpodvodů.

Přečíst článek

"Nejvíc živnostníků ukončovalo vloni svou činnost v průběhu února a března, přičemž strmý nárůst zřejmě výrazně ovlivnila nová povinnost v podobě datové schránky, kterou stát od ledna začal postupně všem povinným zřizovat. Pro řadu osob samostatně výdělečně činných to zřejmě byl finální impulz k definitivnímu ukončení činnosti, kterou mohly mít například pozastavenou," uvedl ředitel Imperu Tomáš Berger.

Loni se nedařilo především restauračním zařízením, která bojují s vyššími náklady a menší ochotou zákazníků utrácet. Hostinskou činnost ukončilo téměř 22 tisíc lidí. Pro srovnání v předchozím roce to bylo 6209 a v roce 2021 jen 1526 živnostníků. Druhým nejčastěji rušeným oborem bylo zednictví s 19.627 zrušenými živnostmi proti 4310 v roce předchozím. Třetí příčku obsadilo zámečnictví a nástrojářství se 13.404 zrušenými živnostmi proti 3328 v roce 2022.

Třetina nových firem je z Prahy

Nejvíce podnikatelů si ke startu nové firmy vybralo nepřekvapivě leden, společnosti ale vznikaly poměrně rovnoměrně během celého roku. Třetina firem se zrodila v Praze, s velkým odstupem následované Brnem a Ostravou. Na opačném konci se pak ocitly Pardubice, Hradec Králové a Ústí nad Labem, kde počet nových firem nepřekonal hranici tisíce. Loni bylo založeno 115 tisíc nových společností, obdobně jako v předchozím roce.

Mezi nově vzniklými firmami vedly s téměř 60 procenty OSVČ, následované s 24 procenty spol. s r. o., podobně jako v roce 2022. Zrodilo se také 2875 spolků, 1693 společenství vlastníků jednotek, 765 akciových společností a 209 nadačních fondů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Vašek, zakladatel pekárny na croblihy

Stanislav Šulc: Pád koblihárny Oh Deer Bakery ukazuje na nelidskost dnešního malého podnikání

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme