Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jak na podporu rovných příležitostí na pracovišti? Pomoci mohou WEPs

Jak na podporu rovných příležitostí na pracovišti? Pomoci mohou WEPs
iStock
 nst
nst

Women's Empowerment Principles (WEPs) neboli Zásady posilování postavení žen jsou účinným nástrojem, který slouží podnikům k naplňování rovnosti žen a mužů a posilování postavení žen v rámci agendy Cílů udržitelného rozvoje OSN. Celosvětově se k nim svým podpisem připojilo již přes více než 8 500 firem. I v České republice se komunita postupně rozšiřuje – nového signatáře přivítá příští týden v úterý 28. 5. na třetím setkání tohoto roku s podtitulem Champions of change. Newstream.cz je mediálním partnerem projektu.

Reklama

Soubor zásad WEPs společně vyhlásily organizace UN Women a UN Global Compact, aby nabídly podnikům návod, jak podporovat rovnost žen a mužů a umožnili aktivní posilování postavení žen na pracovišti, na trhu a ve společnosti jako takové. Zásady WEPs vycházejí z mezinárodních pracovních a lidskoprávních standardů a jsou založeny na deklaraci, že daný podnik má zájem na vytváření rovných podmínek pro ženy a muže, na posilování postavení žen a nese za to odpovědnost.

V České republice jsou ambasadorkami iniciativy ženy z Business & Professional Women CR (BPWCR), veřejně prospěšné organizace, která vede celoroční kampaň za odstranění gender pay gap a svou činností přispívá ke vzdělávání žen a posilování jejich postavení. „WEPs je skvělým nástrojem či průvodcem pro firmy, které se chtějí ujistit, že na poli diverzity, rovnosti a inkluze, mají správně nastavené politiky a procesy a zároveň chtějí inspirovat k následování příkladů. Svým podpisem generální ředitel stvrzuje svůj závazek k této agendě na nejvyšší úrovni podniku s cílem postupně jej propsat do jeho procesů a kultury,“ vysvětluje Lenka Šťastná, prezidentka BPWCR.

WEPs jsou otevřené všem typům firem, od startupů až po mezinárodní korporace, a mohou významným způsobem přispět k naplňování oblasti „S“ v reportech udržitelnosti. Více o iniciativě a jak může pomoci firmám s implementací diverzity, equality a inkluze na pracovišti se mohou zájemci dozvědět na akci Champions of change, která se koná 28. 5. v prostorách společnosti Allianz v Karlíně od 14 hodin. Zajímá-li vás tato agenda, můžete se na akci registrovat zde.

Ženy v průměru pracují o více než dva měsíce déle, aby dosáhly na stejnou odměnu jako muži

Ženy v průměru pracují o více než dva měsíce déle, aby dosáhly na stejnou odměnu jako muži

V letošním roce připadá Den rovného odměňování na 6. března 2024. Jde o symbolický den, který upozorňuje na to, že ženy v průměru pracují o 65 dní více, aby dosáhly stejného ročního výdělku jako muži. Tomuto a dalším tématům se bude věnovat konference konference Equal Pay Day. Server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Reklama

Setkání signatářů a podporovatelů Women's Empowerment Principles WEPs

Rovnost znamená byznys: Diverzita a rovnocenné podmínky mají své obchodní opodstatnění

Podle Gender Equality Indexu dosahuje v České republice podíl žen mezi členy představenstev největších kótovaných společností a dozorčích rad pouhých 21 procent. V porovnání se zeměmi EU se tak ČR nachází na 20. místě. Spolu se 17,7procentním rozdílem v odměňování v neprospěch žen patříme na evropském kontinentu k těm horším. Na sedmém setkání signatářů a podporovatelů Women's Empowerment Principles (WEPs) s podtitulem Rovnost znamená byznys se hovořilo především o tom, proč jsou změny tak pomalé a těžko se prosazují a jak přesvědčit ty, kteří mohou změnu urychlit. Panelovou diskuzi vedla Radmila Pinkavová Jirkovská, která se nedávno ujala role evropské koordinátorky WEPs.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme