Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hejtman Moravskoslezského kraje z hnutí ANO čelí závažné obžalobě

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška
ČTK
 ČTK

Hejtman Moravskoslezského kraje Jan Krkoška (ANO) je obžalovaný z podílu na uplácení lékařů farmaceutickými firmami Jde o 12 let starý případ. Informoval o tom web Deník.cz. Moravskoslezští opoziční zastupitelé se Krkošku zatím k rezignaci vyzvat nechystají. Počkají na čtvrteční jednání Obvodního soudu pro Prahu 2, který se má případem zabývat. Stejný přístup zvolilo i hnutí ANO.

Reklama

Krkoška působil v letech 2009 až 2012 ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. Měli přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem byly předány úplatky zhruba za 12 milionů korun. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů. Krkoška je obžalovaný z účasti na organizované zločinecké skupině, kde je sazba dva až deset let. Státní zástupce mu ale navrhuje v obžalobě podmínku na tři a čtvrt roku, uvedl server Seznam Zprávy.

Hejtman v písemném vyjádření médiím sdělil, že soudní líčení nemá nic společného s jeho aktuálním působením v politice. „Na doporučení svého právního zástupce se do čtvrtka k této věci nebudu vyjadřovat. Nechci svými komentáři narušovat průběh soudního procesu ani ovlivňovat mínění veřejnosti. Soudu se osobně zúčastním, věřím ve spravedlivý proces,“ uvedl.

Spoluzakladatel finanční skupiny Penta Investments Jaroslav Haščák

Poslední výstřel elitního útvaru prokuratury na Slovensku. Žalobce obvinil finančníka Haščáka

Žalobce končícího elitního útvaru prokuratury na Slovensku podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta Investments Jaroslava Haščáka a další čtyři osoby z korupce a z dalších trestných činů. Prokuratura, která o obvinění pěti lidí informovala, zveřejnila jen iniciály stíhaných.

Přečíst článek

V Moravskoslezském kraji skončili po posledních volbách v opozici Piráti, SPD a KSČM. Jejich zástupci chtějí vyčkat alespoň na soud. „Z těch dosavadních informací mi není jasná míra zapojení zaměstnance (nynějšího hejtmana) do této kauzy," uvedl opoziční zastupitel Josef Babka (KSČM). Zastupitelka Zuzana Klusová (Piráti) se domnívá, že by na kauzu měl reagovat hlavně hejtman Krkoška. „Prozatím ho (k rezignaci) vyzývat nebudeme a budeme pevně věřit, že má dost soudnosti,“ řekla.

Předseda krajské organizace hnutí ANO Josef Bělica sdělil, že informace o případu má zhruba od konce února. „Příjemné to není, stejně jako to načasování, o tom si mohu myslet, co chci, ale to je tak asi jediné, co s tím udělám. Jestli mám dobré informace, tak bude soud a je dobré počkat na jeho výsledky,“ řekl. Rovněž první místopředseda ANO Karel Havlíček řekl, že hnutí počká na čtvrteční soud. Havlíčkovi sdělil Krkoška 24. února, že byl zařazen do takzvané hromadné obžaloby. „S tím, že v nedávné době byla tato obžaloba rozšířena na všechny zaměstnance firmy,“ poznamenal.

Vysoký manažer Lukoilu podle ruských médií spáchal sebevraždu

Záhadná úmrtí. Už čtvrtý manažer Lukoilu je po smrti. Údajně spáchal sebevraždu

Vysokého manažera ruské ropné společnosti Lukoil našli mrtvého v jeho kanceláři. Čtyřiapadesátiletý viceprezident společnosti Vitalij Robertus údajně spáchal sebevraždu. S odkazem na sdělení firmy o tom informují ruská média. Je to už čtvrté podivné úmrtí člena vedení druhého největšího ruského producenta ropy od roku 2022, kdy Rusko rozšířilo invazi Ukrajinu, nad čímž představenstvo společnosti tehdy vyjádřilo znepokojení.

Přečíst článek

Krkoška je od roku 2016 zastupitelem Moravskoslezského kraje. V prvním funkčním období byl náměstkem pro regionální rozvoj a turistický ruch, ve stejné funkci zůstal i po volbách v roce 2020. Ve funkci hejtmana loni v červnu nahradil Iva Vondráka (zvolen za ANO). Vondráka informace o obžalobě Krkošky zaskočila. „Samozřejmě ctím presumpci neviny a vždycky budu ctít, ale co je zásadní problém, že nám o tomto vyšetřování pan Krkoška nic neřekl. Jsem přesvědčen o tom, a já bych si na tom trval, že by se nikdy nestal náměstkem,“ řekl Vondrák.

V minulosti bylo v Česku obžalováno již několik hejtmanů. Zřejmě nejznámější je případ někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha, kterého soudy za přijímání úplatků a manipulace s tendry poslaly celkem na osm let do vězení.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Zleva právník Tomáš Sokol a obžalovaný moravskoslezský hejtman Jan Krkoška u soudu

David Ondráčka: Případ hejtmana Krkošky poukázal na korupci ve zdravotnictví. Změnilo se něco?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme