Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Havrlant může ovládnout vydavatelství Euromedia

Knihkupectví Luxor
Luxor

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil investiční skupině Rockaway Group Jakuba Havrlanta ovládnout vydavatelství Euromedia Group a s ním i síť knihkupectví Luxor. Rockaway vydavatelství získá navýšením podílu ve společnosti Brasinex Bohemia. 

Reklama

„Nabývaný soutěžitel je aktivní ve vydávání knih zejména prostřednictvím společnosti Euromedia Group, která vlastní například nakladatelské značky Kalibr, Odeon, Ikar, Universum, Laser či Brána. V oblasti maloobchodního prodeje knih pak působí mimo jiné prostřednictvím sítě prodejen Luxor,” uvedl úřad v tiskové zprávě. Podle úřadu transakce nenaruší hospodářskou soutěž v příslušném oboru.

Rockaway Capital v Euromedia Group nyní odkoupila 50 procent akcií od společnosti Czech Media Invest miliardáře Daniela Křetínského, a stala se tak majoritním vlastníkem. Po dokončení transakce bude ovládat 100 procent společnosti, stane se majitelem 80 procent akcií. Zbylých 20 procent patří majiteli investiční skupiny InTeFi Capital Lukáši Novákovi. Původní podíl v Euromedii vlastnila skupina od začátku roku 2017.

Havrlant vyplatil Křetínského

Euromedia Group vznikla v roce 1991. Vlastní nakladatelské značky Kalibr, Ikar, Odeon, Universum, YOLI, Esence, Pragma, Laser, Brána, Listen a Pikola. Společnost předloni vykázala obrat 1,65 miliardy korun. Vlastní také největší knižní velkoobchod v ČR, který zásobuje knihkupce, knihkupecké sítě, internetové obchody i hypermarkety produkcí většiny tuzemských nakladatelů.

Skupina Rockaway Capital dosud ovládala poloviční podíl ve společnosti Euromedia Group prostřednictvím firmy iSPV, ve které má více než 60procentní podíl. Zbylých téměř 40 procent drží také Lukáš Novák, který byl dříve ředitelem Euromedia Group. Novák už dříve řekl, že si svůj podíl hodlá podržet nadále.

Síť knihkupectví Luxor, která je sesterskou společností Euromedia, vznikla v roce 2001 a má v Česku podle internetových stránek 37 poboček. Naposledy zveřejněná účetní uzávěrka uvádí za roky 2018 a 2019 celkový obrat dvě miliardy korun a výsledek hospodaření za období těchto dvou let se ztrátou 72 milionů korun.

Skupina Rockaway, kterou založil Jakub Havrlant, působí v 17 evropských zemích, firmy pod její správou zaměstnávají přes 5000 lidí a v roce 2019 dosáhly agregovaných tržeb přes 2,5 miliardy eur.

Oliver Dlouhý, zakladatel Kiwi.com

Soud: Prodejce letenek Kiwi.com nemusí dávat Ryanairu kontakt na pasažéry

Ústavní soud (ÚS) vyhověl prodejci letenek Kiwi.com a zrušil předběžné opatření vydané na podnět Ryanairu. Brněnská firma nemusí předávat letecké společnosti kontakt na pasažéry.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme