Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Glencore má za sebou co do zisku rekordní rok. Takový už nezopakuje

Sídlo společnosti Glencore ve společnosti Zug/Baar (Švýcarsko)
iStock
 ČTK

Nadnárodní těžařský gigant Glencore v loňském roce zvýšil čistý zisk o téměř 250 procent na rekordních 17,3 miliardy dolarů (zhruba 383 miliard korun). Za růstem zisku stály vysoké ceny uhlí, ropy a dalších komodit vyvolané konfliktem na Ukrajině. Firma uvedla, že svým akcionářům vyplatí více než sedm miliard dolarů.

Reklama

Společnost Glencore, která se kromě těžby zabývá také obchodováním s komoditami, rovněž oznámila, že v loňském roce snížila své čisté zadlužení na pouhých 75 milionů dolarů z šesti miliard dolarů na konci roku 2021.

Šéf společnosti Glencore Gary Nagle uvedl, že firmě k dosažení rekordního zisku pomohl růst cen komodit, za kterým stála mimo jiné válka na Ukrajině. „Bezprecedentní vývoj na globálních energetických trzích výrazně podpořil naše obchodní i průmyslové aktivity,” dodal.

Společnost Glencore loni zvýšila zisk z obchodování s fosilními palivy a kovy o 73 procent na rekordních 6,4 miliardy dolarů. Podle analytiků však není pravděpodobné, že by se firmě tento výkon podařilo v letošním či příštím roce zopakovat, napsala agentura Reuters. Podle agentury DPA letos společnost Glencore počítá mimo jiné s výrazným poklesem cen uhlí a zinku.

Rekordní zisky za loňský rok již ohlásila řada velkých producentů ropy a zemního plynu z Evropy i Spojených států. Britský ropný gigant Shell loni například vydělal téměř 40 miliard dolarů a americký ExxonMobil dokonce 59 miliard dolarů, což představuje rekordní firemní zisk pro celý západní ropný průmysl.

Ruský ropný průmysl jede dál. Navzdory sankcím těží víc než před válkou

Rusko navzdory sankcím zvyšuje svoji těžební aktivitu. Celková hloubka jeho ropných vrtů byla loni nejvyšší za uplynulé minimálně více než jedno desetiletí.

Přečíst článek

Shell hlásí rekordní zirky.

Sečteno a podtrženo. Ropný gigant Shell má nejvyšší zisky za 115 let

Ropný a plynárenský gigant Shell vykázal rekordní roční zisky poté, co loni vzrostly ceny energií po ruské invazi na Ukrajinu. Společnost za rok 2022 oznámila upravený zisk ve výši 39,9 miliardy dolarů (asi 862 miliard korunr), což je nejvíce ve své 115leté historii, uvádí BBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme