Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Do Česká míří dodávka zkapalněného plynu z Texasu

Do Česka míří zásoby zkapalněného plynu.
Se svolením SPP
Petra Jansová
pej

Do Česka míří až pět milionů metrů krychlových zkapalněného plynu pro české domácnosti a podniky. Zásoby budou k využití už od 1. května.

Reklama

Plyn z amerického terminálu Corpus Christi v Texasu připluje tankerem na chorvatský ostrov Krk. Odtud se bude distribuovat na slovenský trh a český trh. Vůbec první fyzickou dodávku LNG pro Česko v objemu přibližně pěti milionů metrů krychlových zajistí slovenská SPP, respektive její dceřiná společnost SPP CZ. Každý měsíc by pak měla dorazit další loď se stejnou kapacitou, tedy 93 milionů metrů krychlových.

Tento objem LNG odpovídá zhruba 52750 MWh. Pokud je průměrná spotřeba plynu domácnosti asi 9 MWh za rok, pak jde o plyn pro asi 5900 domácností. 

Sídlo ruského energetického gigantu Gazprom v Petrohradě.

Ruský gigant Gazprom loni kvůli plynové krizi v Evropě dosáhl rekordního zisku

Ruský plynárenský gigant Gazprom loni zvýšil čistý zisk na rekordních 2,09 bilionu rublů (670 miliard korun) ze 135 miliard. Oproti roku 2020, který poznamenala koronavirová pandemie, těžila společnost z růstu cen ropy a plynu. Firma to podle agentury Reuters uvedla ve svém dnešním sdělení. Tržby Gazpromu v roce 2021 stouply na 10,2 bilionu rublů ze 6,3 bilionu o rok dříve.

Přečíst článek

Vnímáme tento krok jako nezbytný pro posilování bezpečnosti dodávek plynu nejenom pro naše české zákazníky. V případě potřeby jsme schopni nabídnout českým zákazníkům i portfolia zásobníků SPP v České republice a na Slovensku. Jsme schopni bez problémů obsloužit i případné nové zájemce,“ uvedl Pavel Moučka, místopředseda představenstva českého zastoupení SPP.

Kromě kontraktu na nákup plynu, na jehož základě se dodávky v současnosti uskutečňují v obvyklém režimu a bez jakýchkoli omezení, má SPP na území Slovenska k dispozici i zásoby plynu v zásobnících, jejichž naplněnost je adekvátní ročnímu období. Navíc se už plní i zásobníky na další zimní sezónu. 

Aktuálně do Česka teče plyn standardně, v zásobnících je podle ředitele společnosti Pražská plynárenská Martina Pacovského jedna miliarda metrů krychlových.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Rozhodnuto. Praha půjčí Pražské plynárenské dvě miliardy

Pražští zastupitelé definitivně rozhodli o úvěru pro Pražskou plynárenskou. Na nákup plynu na další zimu jí město půjčí dvě miliardy korun.

Přečíst článek

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Rusko od začátku války zdvojnásobilo příjmy za vývoz paliv do EU

Rusko těží z drahých energií. Navzdory sankcím západu, které se projevily v nižším objemu vývozu, země od začátku války zdvojnásobila příjmy za prodej paliv.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Krize v Rudém moři přinese růst cen energií

Sny o nízké inflaci vezmou brzy za své. Krize v Rudém moři zase zvedne ceny energií

Přečíst článek
Stavba plynového potrubí u Terezína na Břeclavsku, kterou zajišťuje firma Net4Gas

Česko loni snížilo spotřebu plynu o sedm procent. Pomohla mírná zima i úspory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme