Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další řetězec zvyšuje mzdy. Až devět procent navíc přidá lidem Tesco

Další řetězec zvyšuje mzdy. Až devět procent navíc přidá lidem Tesco
profimedia.cz
 ČTK

Řetězec Tesco od 1. července navýší základní mzdy zaměstnancům na provozních pozicích přibližně o devět procent a v distribučním centru asi o osm procent. Zvýší také hodnotu stravenkového paušálu. Na změnách se zástupci Tesca dohodli s firemními odborovými organizacemi, uvedla firma. Průměrnou výši mezd nesdělila. Výdělky letos stouply i zaměstnancům dalších potravinových řetězců, jako je Lidl, Penny Market, Billa či Albert.

Reklama

Průměrná mzda loni v Česku dosáhla 40 353 korun. V meziročním srovnání to bylo o 2450 korun víc, tedy o 6,5 procenta. Vzhledem k celoroční inflaci 15,1 procenta ale mzdy v průměru reálně klesly o 7,5 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Jedna z největších investic firmy

Zaměstnanci Tesca mohou využít také patnáctiprocentní slevu na každý nákup, od ledna příštího roku pak dostanou ti, kteří jsou ve firmě šest a více let, den placeného volna navíc, stojí ve zprávě. "Jedná se o jednu z největších investic za poslední roky, díky které chceme pomoci našim kolegům s bezprecedentně rostoucími životními náklady," řekla generální ředitelka Tesco ČR Katarína Navrátilová.

Po Penny, Lidlu a Albertu zvýší zaměstnancům platy i Billa

Řetězec Billa od dubna zvýší mzdy všem svým zaměstnancům, a to v průměru o sedm procent. Na provozních pozicích bude nárůst činit přibližně 1900 korun měsíčně, například prodavači budou nově v základu pobírat 25 300 korun, uvedla firma. Platy letos stouply i zaměstnancům dalších potravinových řetězců, jako je Lidl, Penny Market a Albert.

Přečíst článek

V účetním roce končícím loni 28. února Tesco zaměstnávalo 7276 lidí, v předchozím období to bylo 7874 lidí. Mzdové náklady firmy činily zhruba 4,6 miliardy korun, meziročně byly přibližně o 74 milionů korun nižší, vyplývá z výroční zprávy Tesca.

Mzdy zvýšili i v Penny či Bille

Řetězec Billa od dubna zvýšil mzdy všem svým zaměstnancům v průměru o sedm procent. Na provozních pozicích nárůst činil přibližně 1900 korun měsíčně, například prodavači v základu pobírají 25 300 korun. V lednu minulého roku se platy zaměstnancům Billy zvýšily asi o desetinu, předloni přibližně o pět procent.

Češi jsou švorc, proto potraviny zlevňují

Lukáš Kovanda: Češi už vybílili své účty, proto ceny klesají. Vláda s tím nijak nepomohla

Kdo může za levnější potraviny? Vláda to není, spíše jde o to, že Češi už nemají peníze. Už se totiž nechali jako příslovečné ovečky oholit úplně dohola, glosuje vystoupení premiéra Petra Fialy při sněmovních interpelacích ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Lidl letos navýšil mzdy asistentům prodeje a komplementářům v logistických centrech průměrně o 5,6 procenta. Asistenti prodeje od března v základu pobírají 30 700 korun, v Praze pak 33 300 korun. Nástupní plat komplementáře v logistických centrech vzrostl na 39 467 korun. Lidl také od března zvýšil příspěvek na stravné z 55 korun na 100 korun, uvedla firma.

Platy pokladním v řetězci Penny od března vzrostly o zhruba 7,5 procenta na 28 tisíc korun měsíčně. O 7,5 procenta stouply mzdy i pracovníkům v logistice a v centrále společnosti. Platy vedoucím prodejen a jejich zástupcům od března stouply o 12,5 procenta. Penny zvýšilo i hodnotu stravenky na den na 100 korun, informovala už dříve firma.

Dalibor Martínek: Vývoj inflace lze sledovat mezi regály. Ceny budou klesat

V obchodech s potravinami je nyní možné v reálném čase sledovat klesání inflace, které až za několik týdnů, v polovině příštího měsíce, potvrdí ve svých číslech statistický úřad. Ten vydá jakýsi údaj, pravděpodobně se blížící deseti procentům meziročního zdražení.

Přečíst článek

V průměru o desetinu vyšší platy od března pobírají i zaměstnanci řetězce Albert. Přilepšili si pokladní, asistenti prodeje, skladníci, pekaři, pracovníci v ovoci a zelenině, manažeři prodejen a jejich zástupci, uvedl v únoru řetězec. Globus loni navýšil mzdy asi o osm procent. Letos bude firma případnou úpravu platů směřovat k červenci, kdy jí začíná nový finanční rok, řekla mluvčí Aneta Turnovská.

Svým zaměstnancům Kaufland loni zvýšil mzdy v průměru o sedm procent. Letos plánuje přidat pracovníkům v operativních oblastech, od září by měli pobírat o 3000 korun více. Od března se pak zaměstnancům s nárokem na stravenkový paušál zvýšil příspěvek zaměstnavatele ze 44 na 60 korun za jednu směnu, informovala firma.

Penny stupňuje boj proti plýtvání jídlem. Jako první řetězec se zapojuje do projektu Nesnězeno

Penny stupňuje boj proti plýtvání jídlem. Jako první řetězec se zapojuje do projektu Nesnězeno

Jako vůbec první obchodní řetězec s potravinami se Penny zapojuje do projektu Nesnězeno. Jedná se o další krok v jeho boji proti plýtvání čerstvými potravinami, kterým doplňuje své Bedýnky s ovocem a zeleninou nebo projekt Penny pro ZOO. Zároveň Penny rozšiřuje svůj projekt Bedýnek s ovocem a zeleninou o dalších sto prodejen. Zákazníci tak bedýnky dostanou již téměř na polovině prodejen po celé republice.

Přečíst článek


 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Kakaové boby zdražují. Pozor na nenápadně zmenšovaná balení cukrovinek v obchodech

Lukáš Kovanda: Kakao a čokoláda zdražují. Pozor na nenápadně zmenšovaná balení cukrovinek v obchodech

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme