Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firmy sedí na balíku peněz. Jejich vklady u bank převyšují úvěry

Bankovní trezor, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Vklady českých podniků u bank převyšovaly v květnu úvěry o rekordních 112,5 miliardy korun. V dubnu to bylo o 91,9 miliardy korun. Vyplývá to ze statistik České národní banky.

Reklama

Do ojedinělé situace, kdy mají na úložkách v bankách více peněz, než kolik dluží, se firmy poprvé dostaly v červenci 2020. Předtím po celou dobu od listopadu 1989 byly podniky vůči bankám dlužníky.

„Firemní vklady v korunách i cizí měně překročily ke konci května jeden a čtvrt bilionu korun, meziměsíčně stouply o 21,3 miliardy korun. V případě podnikových úvěrů registrujeme nepatrný meziměsíční nárůst na 1,142 bilionu korun. Kladné podnikové saldo tak opět po několika měsících stouplo na dosud nejvyšší hodnotu 112,5 miliardy korun,” uvedl analytik asociace Miroslav Zámečník.

Přírůstek vkladů obyvatel dosáhl šesti miliard korun na 2,968 bilionu korun proti dubnovému nárůstu o 40 miliard. I to ale lze podle Zámečníka interpretovat jako dobrou zprávu. Od vypuknutí pandemie covid-19 jde o kumulovaný vzestup o nevídaných 409 miliard korun, meziročně pak o 305,7 miliardy korun. „Není třeba zdůrazňovat, že úspory jsou v populaci rozloženy velmi nerovnoměrně,” podotkl.

Výběr z bankomatu, ilustrační foto

Češi si z bankomatu vybírají přes pět tisíc korun

Během pandemie počet výběrů z bankomatů klesl, vzrostla ale vybíraná částka. Češi si uspořili navíc zhruba dvě stě miliard, ovšem už začínají covidový polštář rozpouštět.

Přečíst článek

Úvěry obyvatelstvu meziročně stouply o 8,17 procenta, zatímco vklady o 11,5 procenta. Za dynamikou úvěrů stojí nečekaně silná poptávka po úvěrech na bydlení, tažených snahou využít nízkých úrokových sazeb před jejich očekávaným zvýšením, a ochránit své úspory před znehodnocením inflace prostřednictvím investic do nemovitostí. Objem hypotečních úvěrů na bytové nemovitosti stoupl meziročně o desetinu. To ale představuje 125 miliard korun, jež je zapotřebí srovnat s podstatně objemově větším přírůstkem vkladů, upozornil.

Z těchto srovnání vychází překvapivá odolnost živnostníků, kteří jako celek mají vůči bankovnímu sektoru již tradičně aktivní saldo mezi vklady a úvěry, uvedl Zámečník. To za dobu pandemie narostlo o téměř 34 miliard korun, a to téměř výhradně na vrub vysoké tvorby depozit, když načerpané úvěry za stejnou dobu stouply v řádu zhruba 800 milionů korun.

Foto: Pixabay

Nesplácené úvěry živnostníků rostou rychleji než za krize 2008.

Živnostníci na huntě. Nesplácené úvěry jim rostou rychleji než za krize 2008

Objem nesplácených úvěrů živnostníků během pandemie vzrostl o padesát procent. Jde o nejpostiženější skupinu dlužníků vůbec. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sazbu začínající šestkou má u spořicího účtu už jen trojice bank. Bez složitých podmínek to jsou jen dvě

Přečíst článek
Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy

Bankám v Česku stoupl čistý zisk o 2,2 miliardy. Zisky rostly zejména menším domům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme