Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nájezdník Ackman chce zas podpořit Izrael. Koupil podíl v tamní burze

Nájezdník Ackman chce zas podpořit Izrael. Koupil podíl v tamní burze
Profimedia
Tereza Zavadilová
tzv

Známý spekulant a zakladatel aktivistického fondu Pershing Square Bill Ackman je horlivým příznivcem Izraele. Teď to dokázal svou poslední akvizicí.

Reklama

Bill Ackman a jeho manželka Neri Oxmanová koupili pětiprocentní podíl v Tel Aviv Stock Exchange. Podle agentury Bloomberg jde o jednu z nejvýznamnějších investic v Izraeli od vypuknutí války s Hamásem.

Ackman se staví proti nárůstu antisemitismu po útocích Hamásu a následném napadení Pásma Gazy izraelskou armádou. Stal se protagonistou tažení proti údajnému protiizraelskému postoji amerických univerzit a spolu s manželkou také postavami dvou plagiátorských skandálů a skandálu kolem nich. 

Akvizice je součástí dohody o prodeji zhruba 18,5procentního podílu v izraelské burze zahraničním a místním investorům v celkové hodnotě 353 milionů šekelů (95 milionů dolarů), což podle výpočtů agentury Bloomberg znamená, že by manželé zaplatili 25 milionů dolarů. Američtí manželé jsou zatím jedinými veřejně oznámenými investory. 

Obchod může být první známkou návratu zahraničních investorů do Izraele, kteří stáhli své peníze na začátku války. Šéf burzy Ittai Ben Zeev uvedl, že o koupi akcií projevili velký zájem mezinárodní i místní hráči, včetně velkých investorů, kteří dosud v Izraeli neinvestovali. 

Akcie burzy po oznámení obchodu vzrostly o 9,4 procenta. Od začátku války klesly o tři procenta. 

Ackman je známá osoba americké investiční scény: osmapadesátiletý americký investor, jehož jmění žebříček Forbesu odhaduje aktuálně na čtyři miliardy dolarů, se proslavil jako „nájezdník”. Sázel na pokles akcií firem v problémech nebo v nich skupoval podíly a pak je nepřátelsky přebíral a často oboje najednou. V minulosti si takto pohrál například s akciemi Herbalifu (tady zrovna dost prodělal, odhadovalo se, že až miliardu dolarů) či obchodního řetězce J.C.Penney. Velké peníze naopak vydělal na sázkách proti pojišťovně dluhopisů MBIA během finanční krize. Proslul mnoha bitvami s jiným slavným nájezdníkem, Carlem Icahnem, spolu se střetli třeba kolem Herbalifu. Ackman založil hedgeový fond Pershing Square, který má pod správou 14 miliard dolarů. 

Maersk sestoupil z trůnu největšího dopravce

Lukáš Kovanda: Útok Američanů na Húsíe zdraží benzín

Vojenský úder Spojený států a Británie na pozice jemenských povstalců, k němuž došlo v noci na dnešek, není překvapivý. Spojené státy jej zvažovaly už v prosinci 2023. V podstatě jde také o test, zda Teherán, jenž povstalce podporuje, bude ochoten vstoupit s USA do proxy války. Dosavadní konflikt mezi Izraelem a Hamásem by se tak rozšířil. Jemenští povstalci, Húsíové, v Rudém moři útočí na – zejména – západní plavidla, a ochromují tak mezinárodní obchod. Činí tak ze msty za odvetný útok Izraele na teroristy z Hamásu v Gaze, které taktéž podporuje Írán.

Přečíst článek

Reklama

Související

Wall Street

Slabší duben zanechal na letošním růstu akciových indexů zatím jen malý zub

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme