Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

válka - informace o tématu

Ruští vyšetřovatelé tvrdí, že našli důkazy o vazbách útočníků na Ukrajinu

Ruští vyšetřovatelé mají důkaz. Ukrajinci měli vazby na střelce z Moskvy, tvrdí

Ruský vyšetřovací výbor uvedl, že získal důkazy o vazbě mezi pachateli nedávného teroristického útoku v Krasnogorsku u Moskvy a Ukrajinou. Podle vyjádření výboru útočníkům poskytli hotovost a finance v kryptoměně ukrajinští nacionalisté, napsala ruská agentura RIA Novost. USA v reakci uvedly, že za útok je odpovědný výhradně Islámský stát, prohlásil bezpečnostní mluvčí Bílého domu John Kirby.

Přečíst článek
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj o střelbě v Moskvě: Jde to za Putinem, na vlastní občany se vykašlal

Ruský prezident Vladimir Putin se snaží svalit svou vlastní odpovědnost za páteční teroristický útok u Moskvy s nejméně 133 mrtvými na někoho jiného, uvedl večer na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prohlásil také, že Putin, namísto toho, aby se zabýval svými vlastními občany, se na dlouhé hodiny po útoku odmlčel a jen přemýšlel, jak svést vinu na Ukrajinu.

Přečíst článek
Teroristický útok v Krasnogorsku

Střelba v Rusku: Podezřelí měli kontakty na Ukrajině, tvrdí tajná služba FSB

Ruská tajná služba FSB podle médií tvrdí, že podezřelí z pátečního útoku v Krasnogorsku u Moskvy měli údajně kontakty na ukrajinské straně. Kyjev už v pátek odmítl, že by měl s útokem na koncertní síň cokoliv společného.

Přečíst článek
Rusko podle Kyjeva připravuje 100 tisíc nových vojáků, možná kvůli letní ofenzivě

Přípravy na letní ofenzivu. Rusové plánují poslat na frontu statisíce vojáků

Rusko připravuje nové uskupení o velikosti zhruba 100 tisíc vojáků a není vyloučeno, že ho plánuje použít při možné letní ofenzivě, sdělil podle serveru RBK-Ukrajina velitel ukrajinských pozemních vojsk Oleksandr Pavljuk.

Přečíst článek
Maďarský prezident Viktor Orbán a ruský prezident Vladimir Putin

Orbán poblahopřál Putinovi ke znovuzvolení, vyzdvihl „vzájemný respekt“

Maďarský premiér Viktor Orbán po zveřejnění oficiálních výsledků prezidentských voleb v Rusku poslal Vladimiru Putinovi dopis, v němž mu pogratuloval ke znovuzvolení, uvedl podle agentury MTI mluvčí maďarské vlády Bertalan Halasi. Orbán se tak stal jediným důležitým politikem z EU, který Putinovi blahopřál k vítězství ve volbách, jenž podle Západu nebyly svobodné ani spravedlivé.

Přečíst článek
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Už žádná holubice míru, spíše válečný jestřáb. Co stojí za proměnou Emmanuela Macrona?

Co přivedlo Emmanuela Macrona k tomu, že se v otázce Ukrajiny a Ruska postupně proměnil z holubice míru ve válečného štváče? To je, zjednodušeně řečeno, otázka, nad níž si v současné době lámou hlavu šéfové vlád po celé Evropě, zatímco francouzský prezident se zabydluje ve své nové roli hlavního vyzyvatele ruského vládce Vladimira Putina na evropském kontinentu. Aktuálnímu tématu se ve svém komentáři věnuje pařížský zpravodaj stanice BBC.

Přečíst článek
Válka na Ukrajině je teď v módu očekávání dlouhého konfliktu

Odvrátili jsme eskalaci na frontě, tvrdí ruští bojovníci na straně Ukrajiny

Ruští dobrovolníci bojující na straně Ukrajiny tvrdí, že díky svým nedávným vpádům z ukrajinského území do ruského pohraničí pomohli předejít eskalaci bojů na ukrajinské frontě. Uvedli to na tiskové konferenci, kterou uspořádala ukrajinská agentura Ukrinform.

Přečíst článek
Německý ministr obrany Boris Pistorius

Na Ukrajinu poputují další miliardy. Němci k nim přibalí i dělostřelecké granáty

Německo poskytne Ukrajině nový zbrojní balík v ceně 500 milionů eur (12,6 miliardy korun), uvedl při jednání o podpoře Ukrajiny na americké letecké základně Ramstein v Německu oznámil německý ministr obrany Boris Pistorius.

Přečíst článek
Šéf Evropské rady Charles Michel

Michel: Evropa musí posílit obranu a připravit se na válku

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu válečné ekonomiky. Šéf Evropské rady Charles Michel to napsal v článku, který zveřejnil server Euractiv.

Přečíst článek
ilustrační foto

WSJ: Česko využívá dávné konexe a nakupuje munici pro Ukrajinu i od spojenců Ruska

Česko využívá kontakty z období studené války při shánění tolik potřebné munice pro Ukrajinu. V době zablokované zbrojní pomoci ze Spojených států, pomalého nárůstu výroby munice na Západě a tenčících se zásob ukrajinské armády nakupuje Praha i od zemí, které vystupují jako spojenci Moskvy. Uvedl to americký list The Wall Street Journal (WSJ).

Přečíst článek
Staronový francouzský prezident Emmanuel Macron byl 7. května 2022 slavnostně uveden do funkce.

Francouzští vojáci na Ukrajinu? Asi bude nezbytné vést pozemní operace, uvedl Macron

Francie bude možná v určitém okamžiku nucena vést pozemní operace na Ukrajině, aby čelila ruským silám. Podle agentury AFP to uvedl prezident Emmanuel Macron v rozhovoru s deníkem Le Parisien. Francie je připravena na všechny scénáře, zopakoval.

Přečíst článek
Reklama

News box

Polsko investuje zhruba 58 miliard korun do zvýšení bezpečnosti své hranice s Ruskem a Běloruskem, včetně výstavby opevnění, ohlásil premiér Donald Tusk. Šéf vlády představil plán zlepšení obrany asi 400 kilometrů dlouhého úseku polské hranice. Projekt nazvaný Východní štít má současně odstrašit potenciálního agresora.
Dělníci na pražské Národní třídě vyzdvihli jeřáby první ze dvou pohyblivých plastik a umisťují ji na fasádu obchodního domu Máj. Autorem několikametrových motýlů, jejichž trupy jsou napodobeninami stíhaček spitfire, je výtvarník David Černý. Jak dlouho umístění soch potrvá, zatím není jasné, podle mluvčí investora Michaely Fialové Rozšafné lidé uvidí umělecká díla od neděle 19. května. Kvůli instalaci fialovo-tyrkysového díla je uzavřena část Národní třídy a na místě jsou jeřáby a další technika.
Soud na Slovensku poslal do vazby muže obviněného ze středečního atentátu na premiéra Roberta Fica. O rozhodnutí soudce Specializovaného trestního soudu informovala mluvčí tohoto soudu Katarína Kudjáková. Obviněnému, jímž je podle slovenských médií 71letý spisovatel a aktivista Juraj Cintula, za pokus o vraždu hrozí 25 vězení nebo doživotí. Fico, kterého útočník z bezprostřední blízkosti několikrát postřelil, je podle informací nemocnice při vědomí a ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu.
Ve válce 🪖Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy přišlo od 7. října o život nejméně 35 tisíc Palestinců, z toho 83 jen za uplynulý den, a 79 tisíc jich utrpělo zranění. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví ovládané tímto radikálním palestinským hnutím. Izraelská armáda předtím podle webu The Times of Israel uvedla, že její 🛩️letectvo za poslední den udeřilo v celém Pásmu Gazy na více než 70 cílů. Jeden z náletů v Rafáhu podle ní zabil vysoce postaveného příslušníka Palestinského islámského džihádu.
Slovenský premiér Robert Fico, kterého ve středu postřelil atentátník, je ve stabilizovaném, ale stále vážném stavu. Uvedla to při dnešním vyjádření pro média ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Páteční operace 🩻podle ní přispěla ke zlepšení zdravotního stavu předsedy vlády. Vicepremiér Robert Kaliňák uvedl, že pozitivní prognóza Ficova zdravotního stavu je blízko, ale jeho převoz do Bratislavy zatím možný není. Premiér je při vědomí.
Ropný tanker plující pod panamskou vlajkou 🚢 v Rudém moři zasáhla střela odpálená pravděpodobně z Jemenu. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na britskou firmu pro námořní bezpečnost Ambrey, podle níž se incident stal přibližně 18 kilometrů jihozápadně od jemenského přístavu Muchá. Na obchodní lodě na této klíčové námořní trase už půl roku útočí jemenští povstalci podporovaní Íránem.

Povodňová situace v německé spolkové zemi Sársko, kterou v pátek zasáhly vydatné deště, se pomalu uklidňuje. Vodočty přestaly dnes po půlnoci stoupat. Úřady nyní vyhodnocují rozsah škod, informovala agentura DPA s odvoláním na policii. Podle úřadů zasáhla západ Německa v pátek povodeň, která se statisticky opakuje jednou za 20 až 50 let

Od zahájení 🪖ruského pozemního útoku v ukrajinské Charkovské oblasti v minulém týdnu bylo evakuováno už téměř 10 tisíc lidí. Uvedl to šéf charkovské správy Oleh Syněhubov. 
Severní Korea provedla zkoušku odpalu taktické balistické střely a severokorejský vůdce Kim Čong-un zároveň slíbil posílit jadernou sílu země. Informovala o tom severokorejská oficiální agentura KCNA.
Silný vítr zastavil horní úsek kabinové lanovky z Pece pod Sněžkou na Sněžku. Spodní úsek lanovky z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu zůstal v provozu. Lanovka na Sněžku může jezdit 🍃 do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině, uvedli vlekaři na webu lanovky. Provoz ostatních lanovek v Krkonoších vítr neomezil. Na hřebenech hor byla silná mlha a slabě pršelo.
Reklama
Reklama
Doporučujeme