Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA - informace o tématu

Prezident Petr Pavel (vpravo) udělil stání vyznamenání 42. prezidentovi Spojených států amerických Billu Clintonovi

Clinton v Česku: Bývalý americký prezident dostal Řád Tomáše Garrigua Masaryka

Bývalý americký prezident Bill Clinton na Pražském hradě převzal z rukou české hlavy státu Petra Pavla Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Získal ho za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie a stability ve střední a východní Evropě.

Přečíst článek
Hamás se udrží ještě roky, Netanjahu možná ne, očekávají americké tajné služby

Hamás bude trápit Izrael ještě roky, zato Netanjahu by nemusel ustát tlak, tvrdí americká rozvědka

Přečíst článek
Trump řekl Orbánovi, že když přestane podpora Ukrajiny, válka skončí

Trump řekl Orbánovi, že když přestane podpora Ukrajiny, válka skončí

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických republikánů na prezidenta, nehodlá finančně podporovat Ukrajinu a je přesvědčen, že tak ukončí válku Ruska proti této zemi. Po návratu z návštěvy Spojených států, kde se sešel s Trumpem, to v rozhovoru pro televizi M1 řekl maďarský premiér Viktor Orbán.

Přečíst článek
Americký dolar

Gangy ze Severní Makedonie okrádají důvěřivé Američany. V hlavní roli je Trump

Loni v září si 86letá Ann Brattonová myslela, že narazila na životní investici. Reklama na jednom ze šifrovaných kanálů aplikace Telegram, ke které se důchodkyně z oblasti Nashvillu připojila, nabízela takzvané Trumpovy karty - podobné debetním - s podobiznou miliardáře a exprezidenta Donalda Trumpa, přičemž na každé mělo být „přednabito“ 200 tisíc dolarů, napsala stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL).

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden zkritizoval Trumpa za schůzku s Orbánem. Chce nastolit diktaturu, řekl americký prezident

Americký prezident Joe Biden kritizoval svého předchůdce ve funkci Donalda Trumpa za schůzku s maďarským premiérem Viktorem Orbánem, který podle něj usiluje o nastolení diktatury. Napsala to agentura AFP.

Přečíst článek
Německý maloobchodní řetězec Aldi plánuje v USA 800 nových poboček

Německý řetězec Aldi chystá masivní expanzi v USA, která může tvrdě zasáhnout konkurenty

Německý maloobchodní řetězec Aldi plánuje do konce roku 2028 otevřít ve Spojených státech 800 nových poboček. Firma uvedla, že do expanze vloží více než devět miliard dolarů, tedy bezmála 209 miliard korun. Podle analytiků se tak marže u konkurence mohou dostat pod tlak.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden: Ukrajina může zastavit Putina, bez naší podpory bude ohrožena celá Evropa

Ukrajina může zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, když dostane zbraně, které potřebuje. Bez americké podpory ale bude ohrožena celá Evropa. Řekl to americký prezident Joe Biden, který na úvod svého poselství o stavu unie znovu apeloval na uvolnění dalších peněz na pomoc zemi napadené Ruskem. Svého předchůdce Donalda Trumpa Biden zkritizoval za zpochybňování principu kolektivní obrany NATO.

Přečíst článek
Donald Trump

Karel Pučelík: Trump kolonizuje Republikánskou stranu

Donald Trump má po odstoupení Nikki Haleyové volnou cestu k republikánské nominaci. V kapse má i klíčové posty stranického vedení, které obsazuje vlastními lidmi. Podporu tradičních republikánských voličů si ale ještě bude muset zasloužit. Když se mu to nepovede, jeho šance v souboji s Bidenem dramaticky poklesnou.

Přečíst článek
Švédský premiér Ulf Kristersson

NATO hlásí posilu ze severu. Švédsko je 32. členem aliance

Švédsko se dnes stalo 32. členem Severoatlantické aliance. Svůj vstup skandinávská země stvrdila slavnostním uložením přístupového protokolu do úschovy amerického ministerstva zahraničí.

Přečíst článek
Luxusní jachta Amadea

Zabavili jachtu ruskému oligarchovi a teď naříkají. Její údržba stojí daňové poplatníky balík

Zabavená jachta je na obtíž. Řeč je o plavidlu, které vlastnil ruský miliardář Sulejman Kerimov, a které mu v roce 2022 zabavilo americké ministerstvo spravedlnosti. Náklady na údržbu více než stometrového plavidla totiž stojí americké daňové poplatníky téměř milion dolarů měsíčně, uvedl web CNBC. Není divu, že tamní ministerstvo chce jachtu pojmenovanou Amadea prodat. A to za 230 milionů dolarů.

Přečíst článek
Elon Musk

Trump loví sponzory. Sešel se i s Muskem

Tajná schůzka mezi Elonem Muskem a Donaldem Trumpem vyvolala spekulace, že by šéf Tesly mohl financovat Trumpovu prezidentskou kampaň.

Přečíst článek
Haleyová končí v boji o Bílý dům

Haleyová končí v boji o Bílý dům

Bývalá guvernérka Jižní Karolíny Nikki Haleyová oznámila, že vzdává souboj s Donaldem Trumpem. Odstoupení Haleyové ze souboje o republikánskou nominaci do prezidentských voleb se očekávalo poté, co ji Trump jednoznačně porazil v klíčových primárkách napříč USA, naposledy nyní v takzvaném superúterý.

Přečíst článek
Reklama

News box

V USA byli zatčeni dva bratři pro podezření z krádeže 25 milionů dolarů (568 milionů korun) v kryptoměnách, a to za pouhých 12 sekund. Oba podle obžaloby, která je viní z on-line podvodu a praní špinavých peněz, studovali matematiku a informatiku 👨‍🎓👨‍🎓 na jedné z neprestižnějších univerzit, Massachusettském technologickém institutu. 
Zastupitelé Chrášťan schválili vypsání referenda ohledně hazardu. 🎰 Lidé se tak vyjádří, zda má chrášťanské vedení udělat veškeré možné kroky k zákazu hazardu v obci. Referendum bude 14. června. Vedení obce s provozovateli kasin, společnostmi Bonver Win a CEC Praha, podepsalo smlouvu o spolupráci. 
Skupina Colt CZ Group SE (Colt CZ) dokončila akvizici českého výrobce munice Sellier & Bellot. 💣Podnik získala od společnosti CBC Europe S.à r.l. (CBC) za 350 milionů dolarů (téměř osm miliard korun) a prostřednictvím nové emise kmenových akcií. V součtu tak celková cena činí 703 milionů dolarů (16 miliard korun), po odečtení čistého dluhu Sellier & Bellot.  Číst více
Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) společně s hnutím STAN požadují vytvořit komplexní posudek dalšího postupu v souvislosti se společným podnikem Nové Holešovice. Nové Holešovice založil pražský dopravní podnik s firmami Karlín Group a CPI Property Group kvůli rozvoji 🏗 stanice metra Nádraží Holešovice a jejího okolí. 
Americký akciový index Dow Jones poprvé překonal hodnotu 40 000 bodů a zaznamenal nejrychlejší ⬆ vzestup o 10 000 bodů. Růst akcií podporují příznivé čtvrtletní výsledky hospodaření firem a růst sázek, že centrální banka USA (Fed) sníží úrokové sazby, uvedla agentura Reuters. Číst více
Českomoravská konfederace odborových svazů zrušila ❌demonstraci, kterou svolala na úterý 21. května na Malostranské náměstí proti záměrům vlády v zákoníku práce a důchodech. Odborová centrála sdělila, že tím chtějí přispět ke zklidnění situace po pokusu o atentát na slovenského premiéra Roberta Fica a s ohledem na rozjitřenou situaci i v České republice. 
Novým prezidentem kolínské automobilky 🚘 Toyota Motor Manufacturing Czech Republic se od června stane Robert Kiml, dosavadní viceprezident pro výrobu. Dosud funkci zastával Koreatsu Aoki, který zůstane na pozici výkonného poradce top managementu. Kiml bude prvním Čechem ve funkci prezidenta kolínské automobilky.  Číst více
Odborový svaz KOVO se nezúčastní protestu, který svolala na 21. května do Prahy Českomoravská konfederace odborových svazů. 👨‍🏭 Nechce zvyšovat napětí ve společnosti po středečním útoku na slovenského premiéra Roberta Fica, řekl předseda OS KOVO Roman Ďurčo. 
Český prodejce nábytku a bytových doplňků Bonami vstoupil na italský trh. 🛏 Produkty zatím nabízí přes vlastní e-shop, případné otevření kamenných prodejen bude záviset na poptávce. Bonami působí také v dalších deseti evropských zemích, a to na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Litvě, Lotyšsku a Estonsku.
Britská ministryně pro mezinárodní obchod Kemi Badenochová se dnes hodlá sejít se zástupci společnosti International Distributions Services (IDS), která je vlastníkem britské pošty Royal Mail. 📯 Zajímá ji nabídka na převzetí, kterou firmě předložil miliardář Daniel Křetínský. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme