Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Eurostat - informace o tématu

Zadlužení Evropské unie pokleslo, naopak v Česku rostly dluhy druhým nejrychlejším tempem

Zadlužení Evropské unie se v prvním čtvrtletí snížilo na 83,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 87,4 procenta ve srovnatelném období loni. Uvedl to unijní statistický úřad Eurostat. Zadlužení Česka se naopak dál zvyšuje, v prvním čtvrtletí dosáhlo 44,5 procenta HDP, což ale zemi stále řadí k těm méně zadluženým v Evropské unii. Nárůst o 1,7 procentního bodu proti loňsku je nicméně v unii druhý nejvyšší a státní dluh je na rekordu.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Premiér Fiala hledá alibi. Mezitím lidé platí za energie opravdové peníze

Přečíst článek
Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Síkela: Ceny za energie uváděné Eurostatem platí jen 2,5 procenta Čechů

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) chce do novely energetického zákona zapracovat povinnost dodavatelů energií sdělovat Energetickému regulačnímu úřadu (ERÚ) skutečné ceny energií, za které je prodávají koncovým zákazníkům. Síkela to uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi. ERÚ a Český statistický úřad dosud mohly podle něj pracovat jen s ceníkovými cenami, které podle Síkely platí méně než 2,5 procenta obyvatel. Proto podle něj Česko v porovnání s ostatními evropskými zeměmi patřilo ve druhém pololetí loňského roku mezi nejdražší země v Evropě.

Přečíst článek
Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Evropský statistický úřad Eurostat používá při výpočtu cen plynu metodiku, která zaručuje srovnatelnost dat v celé EU. Úřad si proto stojí za svou středeční zprávou, podle které se ceny plynu pro domácnosti loni ve druhém pololetí z celé Evropské unie výrazně nejvíce zvýšily v České republice. Uvedl to na dotaz ČTK. Premiér Petr Fiala (ODS) po zveřejnění zprávy řekl, že čísla o cenách plynu jsou mylná a označil je za matení veřejnosti. ČSÚ posílá Eurostatu data, která odpovídají metodice nastavené EU, přivítal by ale změnu metodiky, uvedl mluvčí úřadu.

Přečíst článek
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) komentuje ceny cukru. Sníměk pochází z února.

AKTUALIZOVÁNO: Cukr v Česku zdražil o 98 procent. Nejvíce v EU, hlásí Eurostat

Cena cukru v Evropské unii v březnu meziročně vzrostla o 61 procent, a cukr tak patřil k potravinám, které zdražily nejvíce. Nejvíce zdražil cukr v České republice, kde se jeho cena meziročně zvýšila o 98 procent. Naopak nejméně, a to o 17 procent, zdražil cukr v Maďarsku, oznámil unijní statistický úřad Eurostat.

Přečíst článek
Cukr v Česku zdražil letos v březnu nejvíce v zemích EU, meziročně o 98 procent.

Proč cukr v Česku zdražuje nejvíc v EU? Protože drahý plyn a zisková inflace

Cukr v Česku zdražil letos v březnu nejvíce v zemích EU, meziročně o 98 procent. V EU jako celku to přitom bylo jen o 61 procent, vyplývá z dat Eurostatu. Souvislost to má s vysokou cenou plynu, uvádí hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek
Plyn

Lukáš Kovanda: Eurostat prý s cenami plynu mate lidi. Opravdu? A co hypotéky?

Když se lidé či média baví o průměrné sazbě hypoték, za dané berou, že je řeč o aktuální nabídkové ceně. Nikdo nepodotýká, že řada lidí má ve skutečnosti sazbu třeba i výrazně nižší, neboť ji fixovali v době, kdy hypotéky byly výrazně levnější.

Přečíst článek
Statistiky nelžou. Fiala jejich zpochybňováním nahrává dezinformační scéně

Lukáš Kovanda: Statistiky se politikům líbit nemusí. Jejich zpochybňování nahrává dezinformační scéně

Zpochybňování statistických dat ze strany vládních politiků nahrává dezinformační scéně. Politici totiž zpochybněním bez hlubší znalosti věci nahlodávají důvěru veřejnosti ve stát a jeho úřady i důvěru v EU, komentuje kauzu kolem údajně zavádějících dat Eurostatu ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Eurostat vysvětlil, proč se v Česku plní náměstí. Už neříká, proč je česká vláda zticha

Eurostat potvrdil, co v Česku podniky a lidé viděli v loňském roce na zálohách či fakturách dodavatelů energií. Což bylo neřízené zdražování. Ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Evropské unie, o 231 procent, pravil zpětně evropský úřad. Je to šílené číslo.

Přečíst článek
Cena plynu klesla na červnovou úroveň.

AKTUALIZOVÁNO: Šokující nepoměr. Čechům zdražil plyn o 231 procent, Slovákům jen o 18 procent

Ceny plynu pro domácnosti se loni ve druhém pololetí v České republice zvýšily meziročně nejvíce ze všech zemí Evropské unie. Růst činil 231 procent, zatímco například na Slovensku dosáhl 18 procent a byl druhý nejnižší v unii. Ve své zprávě to uvedl evropský statistický úřad Eurostat. Pokud se cena vyjádří v eurech, nejlevnější plyn měly domácnosti v Maďarsku.

Přečíst článek
Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) sleduje, jak se  zvýšilo zadlužení Česka.

Státní dluh tři biliony. Zadlužení Česka se v EU meziročně zvýšilo nejvíce

V České republice se ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku meziročně zvýšilo zadlužení nejvíce ze všech zemí Evropské unie, a to o 2,1 procentního bodu na 44,1 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Ve své předběžné zprávě to oznámil statistický úřad Eurostat. Státní dluh pak vzrostl na rekordních více než 2,99 bilionu korun. V celé Evropské unii se naopak zadlužení o čtyři procentní body snížilo a dosáhlo 84 procent HDP.

Přečíst článek
cukr

Češi čelí třetí nejvyšší inflaci v EU. Cukr jim zdražuje absolutně nejvíc

I když česká národní i harmonizovaná inflace začala konečně klesat, stále je v rámci EU nadprůměrná a tentokrát i třetí nejvyšší, komentuje aktuální data Eurostatu hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Přečíst článek
Reklama

News box

Počet kybernetických útoků na klienty bank se v prvním čtvrtletí 2024 meziročně 📈 zvýšil o 21 procent, napadeno bylo 20 723 klientů. Za první čtvrtletí tzv. e-šmejdi způsobili škody za 357,2 milionu korun, což je však ve srovnání se stejným obdobím loni pokles o více než 18 milionů korun, uvedla Česká bankovní asociace.
Britský parlament v noci na dnešek  schválil kontroverzní návrh zákona o vyhošťování migrantů do Rwandy, oznámily tiskové agentury. Zákon se týká uchazečů o azyl, kteří do Británie vstoupili nelegálně.
Ruskem kontrolovaná Mezinárodní investiční 🏦 banka (MIB) přemístila své ústředí z Budapešti do Moskvy. S odvoláním na prohlášení finanční instituce o tom dnes informovala ruská státní agentura TASS. Spojené státy loni v dubnu uvalily sankce na banku i její představitele a Maďarsko se následně rozhodlo z této instituce odejít.
Reklama
Reklama
Doporučujeme