Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Asie - informace o tématu

Davy turistů z Číny už zase zaplní ulice Prahy. A budou utrácet

Čeští podnikatelé v cestovním ruchu se dočkali. Už brzy by se do Prahy a jiných českých měst mohly vrátit davy čínských turistů. Čína totiž zrušila zákaz pořádání skupinových zájezdů z dob pandemie nemoci covid-19 do dalších 78 zemí. A je mezi nimi i Česko.

Přečíst článek

Tvrdá realita života na starém kontinentu. Evropané po desítkách let začínají chudnout

Přečíst článek

Čína vs. Evropa: 2:0. Asijská velmoc drží těžké trumfy v elektromobilitě. Galium a germanium

Přečíst článek
Singapur

Přesun talentů z Hongkongu do Singapuru je znát. Nikde jinde v Asii lidé nebydlí dráž

Přečíst článek
Dánská společnost Flying Tiger Copenhagen plánuje vstoupit do Asie.

Od stánku na bleším trhu se Flying Tiger rozletí do Asie. Otevře tam tisíc obchodů

Dánská společnost Flying Tiger Copenhagen, která prodává širokou škálu produktů od vodních pistolí až po podložky na jógu, plánuje vstoupit do Asie a v příštích pěti letech po celém světě více než zdvojnásobit počet prodejen. Firma už podepsala smlouvy o otevření zhruba poloviny z 1000 plánovaných obchodů, řekl agentuře Bloomberg generální ředitel Martin Jermiin. V současnosti má firma 900 prodejen, většinou v Evropě, a působí i na českém trhu.

Přečíst článek
Nejvíce skotské whisky se loni vyvezlo do Indie.

Nový trend: nejvíce skotské whisky se loni vyvezlo do Indie

Skotští výrobci whisky loni vyvezli 1,67 miliardy sedmisetmililitrových lahví tohoto nápoje, o 21 procent více než v roce předchozím. Největší odbyt nacházeli v regionu Asie a Tichomoří, zejména v Indii. Ta je nyní v čele exportního žebříčku podle objemu, a předstihla tak Francii. Vyplývá to z údajů Skotské asociace whisky (SWA).

Přečíst článek
Evropě ujíždí vlak v technologiích. V Top 50 nejvíce inovativních firem je nahrazují asijské.

Evropě ujíždí vlak v inovacích. V Top 50 nejlepších firem světa je nahrazují asijské

Mezi 50 nejvíce inovativními firmami světa je jen osm společností z Evropy, což je o polovinu méně než před dvěma lety. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Boston Consulting Group (BCG). V první polovině žebříčku jsou podle něj pouze dvě evropské společnosti. Výrazně naopak roste zastoupení asijských firem.

Přečíst článek
Indický miliardář Gautam Adani.

Nejbohatší muž Asie za dva dny přišel o bilion korun. Bude se soudit se spekulanty?

Nejbohatší člověk v Asii, indický podnikatel Gautam Adani, od úterý odráží útok spekulantů a zvažuje soudní bitvu. Kvůli zprávě analytiků americké společnosti Hindenburg Research hodnota Adaniho impéria za dva dny klesla o více než 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun), informovala agentura Bloomberg. Analytici tvrdí, že Adaniho obchodní skupina manipuluje s cenami akcií a dopouští se účetních podvodů, , což Adani odmítl. Propad akcií jeho firem ale způsobil, že Adani klesl v žebříčku nejbohatších lidí světa.

Přečíst článek
Těžiště světového ekonomického výkonu se v té souvislosti do roku 2037 ještě více přesune směrem do Asie, zejména do její jihovýchodní části.

Lukáš Kovanda: Světu v roce 2023 hrozí recese více, než se myslelo. Během 15 let Evropa upadne, její místo obsadí Asie

Výkon světové ekonomiky letos poprvé v historii překonal psychologickou hranici 100 bilionů dolarů (odpovídá zhruba 2280 bilionům korun), v příštím roce jí ale hrozí recese.

Přečíst článek
Čína - ilustrační foto

Inflace v Číně zpomalila na 1,6 procenta. Je nejnižší za osm měsíců

Meziroční růst spotřebitelských cen v Číně v listopadu zpomalil na 1,6 procenta z říjnových 2,1 procenta. Inflace se tak dostala na nejnižší úroveň za osm měsíců. Oznámil to čínský statistický úřad. Výrobní ceny, které jsou indikátorem budoucího vývoje spotřebitelských cen, se v listopadu dokonce meziročně snížily, a to o 1,3 procenta.

Přečíst článek
Technologické startupy v Asii začaly propouštět, ilustrační foto.

Propouštění začalo. Technologické firmy v jihovýchodní Asii se zbavují lidí

Zpomalení růstu tržeb, strašák recese, změna chování zákazníků. Propouštění v technologických firmách doputovalo i do Asie, uvádí server CNBC.

Přečíst článek
Singapur

Žebříčku nejdražších měst pro život dominují Singapur a New York

Singapur je opět nejdražším městem pro život na světě. O první místo se dělí s New Yorkem, který se umístil díky posilujícímu dolaru. Vyplývá to z globálního průzkumu společnosti Economist Intelligence Unit (EIU), který zkoumá výši životních nákladů ve 172 městech, uvádí server CNBC.

Přečíst článek
V srpnu 2022 se třetím nejbohatším mužem planety stal indický miliardář Gautam Adani.

Miliardář Adani: Ochlazování planety bude jeden z nejvýnosnějších byznysů

Indická ekonomika k roku 2050 dosáhne 30 bilionů dolarů, což je více než desetinásobek oproti dnešku, informuje agentura Bloomberg. Pohánět ji budou jednak rostoucí spotřeba a dále ekonomické a sociální reformy, řekl nejbohatší muž Asie Gautam Adani na konferenci v Bombaji.

Přečíst článek
Tokyo, ilustrační foto

Asie nezvládá nápor turistů. Přestože jich dojel jen zlomek toho, co před pandemií

Až na Čínu je turistům již otevřena celá Asie, ale návrat na předpandemické úrovně potrvá některým zemím i několik let. Například Japonsku. Přestože do země vycházejícího slunce dorazil zatím jen zlomek předcovidového počtu turistů, tamní sektor cestovního ruchu kolabuje, například v pohostinství zoufale chybí pracovníci.

Přečíst článek
Reklama

News box

Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat  demisi. Podrobnosti sdělí Langšádlová společně s předsedkyní strany Markétou Pekarovou Adamovou a prvním místopředsedou TOP 09 Vlastimilem Válkem na briefingu, který se uskuteční ve 13:30 v Poslanecké sněmovně. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme