Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stát podnikatelům na kompenzačním bonusu vyplatil 44 miliard

peníze, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Finanční správa za dobu existence příspěvku pro podnikatele, společníky malých firem nebo pracovníky na dohodu vyřídila zhruba 2,4 milionu žádostí a vyplatila 44 miliard korun. Žádostí za poslední období letošní nového tzv. kompenzačního bonusu, tedy za letošní květen, bylo možné podat do pondělka.

Reklama

S příchodem první vlny epidemie koronaviru v roce 2020 začala Finanční správa vyplácet živnostníkům a dalším podnikatelům tzv. kompenzační bonus ve výši 500 korun za kalendářní den, kdy bylo jejich podnikání omezeno či zakázáno vládními opatřeními. Na podzim 2020 pak kvůli druhé vlně ministerstvo financí připravilo další pomoc ve stejné výši. V únoru 2021 pak sněmovna schválila novou podobu kompenzačního bonusu, který byl navýšen až na 1000 korun denně.

V rámci loňského jarního bonusu správa vyřídila více než jeden milion žádostí. Na podzim to bylo zhruba 834 tisíc a letos v rámci nového bonusu asi 577 tisíc žádostí.

Alena Schillerová, ministryně financí

Lukáš Kovanda: Finance musí nastavit plán konsolidace, jinak hrozí horší rating

Tempo prohlubování schodku státního rozpočtu bylo v červenci poměrně mírné. Nic to však nemění na tom, že tuzemský státní rozpočet letos vykáže historicky rekordní schodek přes 400 miliard. Ministerstvo financí musí přijít s plánem konsolidace, protože ratingové agentury nebudou shovívavé věčně.

Přečíst článek

„Během epidemie jsme museli přeřadit a zaškolit stovky zaměstnanců na zpracovávání žádostí a vyplácení bonusů. Kompenzační bonus se během pandemie stal nepostradatelnou podporou pro podnikatele a živnostníky, což dokazují nejenom statistiky zpracovaných žádostí a vyplacených prostředků, ale i hodnocení od Hospodářské komory, která kompenzační bonus vyhodnotila společně s programem Antivirus za nejúspěšnější formu státní podpory během prvních dvou vln epidemie,” uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Vyplácený příspěvek je fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. Kvůli tomu přicházely obce a kraje o příjmy ze sdílených daní, mezi které daň z příjmu fyzických osob patří. Obcím stát propad příjmů kompenzoval.

Daňové přiznání, ilustrační foto

Přehledně: Jak to bude s daněmi po volbách

Překvapením je široká podpora daní motivujících k ekologičtějšímu způsobu života.

Přečíst článek

Výstavba bytů Praha, ilustrační foto

Přehledně: Jak chtějí strany zajistit dostupné bydlení pro každého

Bydlení levné, dostupné, na hypotéku nebo se státním příspěvkem. Pokud lze považovat předvolební programy za základ politického programu, příští vláda rozhodně pomůže lidem k bytu či domu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

mBank nově nabízí podnikatelský účet

mBank se chystá na lov živnostníků. Uvádí na trh renovovaný podnikatelský účet

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme