Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rodičovská se příští rok zvýší

Ilustrační foto
Profimedia.cz
 ČTK

Rodiče dětí, které se narodí od 1. ledna, budou pobírat vyšší rodičovskou. Místo nynějších celkem 300 tisíc korun budou moci čerpat o 50 tisíc korun víc.

Reklama

Částka se v příštím roce zvedne i vícerčat o 75 tisíc korun na celkových 525 tisíc korun. Vyplácení dávky se zkrátí z maximálně čtyř let na nejvýše tři roky. Upravuje to novela, která začne platit na Nový rok.

Za pobyt dítěte do tří let v dětské skupině, na jehož místo přispívá stát, mohou rodiče od ledna platit více než letos. Vláda kvůli růstu nákladů na provoz rozhodla o navýšení stropu u měsíční úhrady ze 4720 na 5060 korun.

Rodiče dostanou přidáno. Sněmovna schválila růst příspěvku na dítě o 50 tisíc

Rodiče dostanou přidáno. Sněmovna schválila růst příspěvku na dítě o 50 tisíc

Rodičovský příspěvek se zřejmě zvýší od ledna o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun. Růst se bude týkat podle vládní novely, kterou schválila Sněmovna, dětí narozených od začátku příštího roku.

Přečíst článek

Výdaje na rodičovskou porostou

Měsíčně úřady práce vyplácejí kolem 270 tisíc rodičovských. Čím vyšší měsíční příspěvek lidé pobírají, tím rychleji celý obnos vyberou. V průměru si nechávají vyplácet 9400 korun na měsíc.

Výdaje na dávku loni činily 33,1 miliardy korun, letos za deset měsíců to bylo 26,2 miliardy korun. Navýšení rodičovské by příští rok podle podkladů k zákonu mělo zvednout sumu z rozpočtu asi o 400 milionů korun. O rok později to bude o 2,2 miliardy korun, v roce 2026 přibližně o čtyři miliardy korun a v dalších letech pak o 5,5 miliardy korun.

Daňové přiznání, ilustrační foto

Daňové slevy 2023. Co všechno vám letos ušetří peníze

Podnikatelům, kteří nevyužívají paušální daň, se blíží povinnost podat daňové přiznání. V tom mohou podobně jako zaměstnanci využít řady možností, jak si snížit daňový základ nebo přímo vypočtenou daň. Jaké daňové slevy lze uplatnit a jaké podmínky je pro ně potřeba splnit vysvětluje Monika Lodrová, daňová poradkyně společnosti BDO.

Přečíst článek

O zvýšení dávky měly jednotlivé koaliční strany i obě opoziční hnutí různé představy. Opozice i část koaličních partnerů navrhovala výrazně vyšší přidání, a to i těm rodinám, které rodičovskou už teď mají. Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) představuje schválená podoba maximum možného s ohledem na stav rozpočtu. Národní ekonomická rada vlády (NERV) kvůli rychlému zadlužování státu radila rodičovskou zkrátit o rok a podle toho i snížit.

Ženy si zkracují úvazky

Podle dřívější studie pětice výzkumníků Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR minulé zvýšení rodičovské v roce 2020 o 80 tisíc korun na 300 tisíc korun nevedlo ke zvýšení měsíční částky, ale k prodlužování čerpání. Poklesl podíl matek, které se zapojily do práce. Ženy si také zkrátily úvazky. Pro společnost to znamenalo další náklady, uvedli autoři. Česko má nejnižší nezaměstnanost v EU, chybějí pracovní síly.

Peněženka, ilustrační foto

Konec chudnutí už je na dohled. Příští rok už růst mezd nepožere inflace

Konec chudnutí Čechů už je za rohem. V příštím roce mzdy reálně porostou. A inflace se dostane k horní hranici tolerančního pásma, tedy ke třem procentům. To je prognóza Newstreamem oslovených ekonomů.

Přečíst článek

Stát zařízením přispívá na místo, které obsadí aspoň na tři hodiny denně dítě rodičů, kteří pracují, studují, podnikají či si zaměstnání hledají. U dětí do tří let vláda pak stanovuje nejvyšší možnou cenu, kterou mohou rodiny ke státnímu příspěvku hradit. Kabinet částku určí vždy na daný rok od ledna, pokud se od poslední úpravy do konce září zdražilo nejméně o pět procent.

Od loňského října do konce letošního září spotřebitelské ceny podle statistického úřadu rostly o 7,2 procenta. O tolik se podle vládního nařízení zvedá i maximální možná úhrada. Od ledna tak bude činit 5059,84 korun měsíčně. Podle evidence ministerstva práce funguje v Česku asi 1650 skupin s celkem 22 200 místy.

Moody's: Rovné odměňování mužů a žen by světové ekonomice přineslo sedm bilionů dolarů

Překonání rozdílu ve mzdách mezi muži a ženami by zvýšilo globální hrubý domácí produkt (HDP) zhruba o sedm procent, respektive o sedm bilionů dolarů (asi 155 bilionů korun). Uvádí to zpráva společnosti Moody's Analytics. Při aktuálním tempu ale vyrovnání rozdílů potrvá podle ní 132 let.

Přečíst článek

Nákupy na Vánoce

Lukáš Kovanda: Nepřibírejme přes Vánoce, řetězce pak zlevní

Letošní Vánoce budou opět přehlídkou plýtvání. Nebude ovšem tak značné jako v minulých letech. Mimořádná inflace uplynulé doby Čechy zkrátka naučila jednat střídměji, byť rezervy by se stále našly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Nejčastější chyby v elektronickém daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme