Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po Leopardech armáda posílí o stovky bojových vozidel. Za desítky miliard

Obrněnec CV90 ze Švédska na snímku pořízeném 27. května 2021 na mediálním dnu při testování bojových vozidel pěchoty (BVP) z tendru pro českou armádu ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku.
ČTK
 ČTK

Česko podepsalo se Švédskem a firmou BAE Systems nezávazné memorandum o dodávce pásových bojových vozidel CV90. Za pořízení 210 strojů v sedmi modifikacích by armáda měla zaplatit do 51,684 miliardy korun. Cenová nabídka je platná do června příštího roku. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na dnešním slavnostním převzetí tanku Leopard darovaného Německem v přáslavických kasárnách.

Reklama

O zahájení jednání o pořízení švédských vozidel CV90 od BAE Systems cestou mezivládní dohody rozhodla vláda v polovině července. Nezávazné memorandum o dodávce pásových vozidel podepsal v úterý náměstek ministryně obrany pro akvizice Lubor Koudelka.

Tank Leopard 2A4 ve výzbroji polské armády

První tank Leopard dorazil z Německa do Čech. A do roka přijedou další

Česká armáda ve středu převezme v kasárnách v Přáslavicích v Olomouckém kraji první z tanků darovaných Německem. Oznámilo to ministerstvo obrany. Německo se rozhodlo darovat České republice za její pomoc Ukrajině 14 starších tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo. Všechny stroje by do Česka měly dorazit příští rok.

Přečíst článek

„Memorandum potvrzuje shodu všech tří stran na základních parametrech ohledně pořízení bojových vozidel pěchoty CV90," uvedla Černochová. O samotné smlouvě se bude jednat v první polovině příštího roku. V případě uzavření dohody do června by cena zakázky podle ministryně neměla přesáhnout 51,684 miliardy Kč včetně daně z přidané hodnoty. Předchozí tendr, který byl po mnohaletém zdržení zrušen v červenci, měl předpokládanou hodnotu rovněž asi 51,5 miliardy korun. Výběrové řízení bylo od konce loňského roku pozastaveno tehdejší vládou, protože předložené nabídky nesplnily armádní požadavky.

Švédsko dodá nejmodernější verzi

Podle navrhované dohody obdrží česká armáda nejnovější verzi CV90, označovanou jako CV90MkIV. Ta je vybavená nejnovějšími pokročilými schopnostmi a digitálními technologiemi, uvedla zbrojovka BAE Systems. „Těšíme se na uzavření smluvních jednání v příštím roce se závazkem podporovat AČR při posilování jejích obraných a bojových schopností," doplnil prezident společnosti BAE Systems Hägglunds Tommy Gustafsson-Rask. Česko bude devátou zemí vyzbrojenou vozidly CV90.

Státní podnik LOM Praha a společnost Aero Vodochody podepsaly smlouvu na dodávku čtyř podzvukových letounů L-39NG. LOM Praha zaplatí 2,1 miliardy korun.

Sbohem Albatrosům. Obrana nakoupí nové stíhačky L-39NG za dvě miliardy

Státní podnik LOM Praha a společnost Aero Vodochody podepsaly na ministerstvu obrany smlouvu na dodávku čtyř podzvukových letounů L-39NG. Stroje budou sloužit k výcviku vojenských pilotů. Podle dřívějších informací za ně včetně například pozáruční podpory nebo vybavení LOM Praha zaplatí 2,1 miliardy korun. O podepsání smlouvy informovaly ministerstvo obrany a Aero Vodochody. První letadlo bude dodáno 27 měsíců od začátku účinnosti kontraktu.

Přečíst článek

Česko začalo se švédskou stranou jednat na začátku září, a to s představiteli švédské vládní vyzbrojovací agentury FMV a společností BAE Systems. Memorandum uvádí, že jednání se zbrojovkou budou zahrnovat jak samotný nákup 210 bojových vozidel pěchoty, tak dlouhodobou domácí podporu těchto vozidel a závazek rozsáhlého zapojení českých průmyslových podniků.

Na základě podepsaného memoranda o porozumění budou vlády Švédska a České republiky spolupracovat ve vojenských záležitostech. Ty zahrnují mimo jiné výcvik, podporu a průběžné vzdělávání vojáků a obsluhy techniky i spolupráce při pořízení a podpoře bojových vozidel CV90. Dohoda také poskytuje možnost budoucí spolupráce na modernizaci, vývoji nových technologií a průběžné podpoře CV90.

Podvozky pásových bojových vozidel pěchoty pořizovaných ze Švédska by měl vyrábět státní podnik VOP CZ, informovala koncem října ministryně Černochová vládu. Dnes uvedla, že český průmysl by se mohl na zakázce podílet ze 40 procent.

Ruský prezident Vladimir Putin (na snímku z 19. října 2022)

Putinův účet za Ukrajinu: Nejdražší je technika, platy vojáků a odškodné za mrtvé

Rusko za devět měsíců na přímých výdajích utratilo za válku na Ukrajině 82 miliard dolarů (1,9 bilionu korun), uvedlo ukrajinské vydání ekonomického časopisu Forbes.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obrněnec CV90 ze Švédska na snímku pořízeném 27. května 2021 na mediálním dnu při testování bojových vozidel pěchoty (BVP) z tendru pro českou armádu ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku.

AKTUALIZOVÁNO: Jedna z největších státních zakázek. Armáda nakoupí bojová vozidla za desítky miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme