Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Najít práci přes internet? Lidé zkouší pracovní portály i sociální sítě

Nezaměstnaní hledají uplatnění pomocí internetu
ČTK
 ČTK

Hledat uplatnění mohou lidé nejen přes pracovní portály, ale také prostřednictvím sociálních sítí. Jen 15 procent najde práci přes známé.

Reklama

Více než polovina nezaměstnaných hledá pracovní uplatnění na internetu. Z celkového počtu 298 tisíc nezaměstnaných tak shání práci téměř 150 tisíc uchazečů. Na úřad práce spoléhá jen pětina z nich. Data vyplývají z výzkumu agentury Ipsos pro projekt KVASAR.

Téměř 15 procent nezaměstnaných hledá práci prostřednictvím někoho blízkého, zbytek přes personální agenturu nebo absolventskou školu. On-line pracovní nabídky lze přitom dohledat nejen na tzv. pracovních portálech, ale také na sociálních sítí, kde funguje množství skupin zaměřených na poptávku a nabídku míst v konkrétních oborech.

Z průzkumu dále vyplynulo, že téměř 80 procent respondentů by pro nalezení lepšího pracovního uplatnění zvážilo rekvalifikaci a devět procent respondentů již nějakou rekvalifikaci absolvovalo. Rekvalifikaci zprostředkovanou úřadem práce by volily téměř dvě třetiny respondentů. Zbylí by si rekvalifikaci zajistili sami nebo s pomocí zaměstnavatele v době trvání pracovního poměru.

Rekvalifikace za státní peníze

Velký zájem o rekvalifikace zprostředkované úřady práce je dán skutečností, že jsou takto zajištěné kurzy dotovány státem. Uchazeči o zaměstnání mají možnost vybírat mezi tzv. rekvalifikací zabezpečenou, nebo zvolenou. „Teoreticky je zájem o rekvalifikace zprostředkované úřady práce velký, prakticky se však rekvalifikuje nízký počet osob. V západních zemích, kde je konkurence na pracovním trhu poměrně vysoká, je přitom průběžné zvyšování kvalifikace nedílnou součástí běžného pracovního života a životního stylu,“ uvedl výkonný ředitel Unie zaměstnavatelských svazů Vít Jásek.

O nízkém zájmu o rekvalifikace svědčí i data za loňský rok, kdy se ve srovnání s rokem 2010 rekvalifikovalo desetinásobně méně osob, jen něco před osm tisíc. Přitom zájem je až desetinásobný. „Skutečný nízký počet realizovaných rekvalifikací, který je zlomkem zájmu, je dán jak nízkou nabídkou zajímavých zabezpečených rekvalifikací, tak málo efektivním stávajícím systémem rekvalifikací, který je zdlouhavý a administrativně náročný,“ upozornil partner společnosti Moore CR Radovan Hauk.

Projekt KVASAR (KVAlita Systému Akreditací a Rekvalifikací) si dal za cíl nastavit pravidla a připravit podmínky pro kvalitativní změny v rekvalifikacích, a to prostřednictvím úzké spolupráce se zaměstnavateli, vzdělavateli a dalšími zainteresovanými regionálními partnery.

Foto: ČTK

Česko je stále především montovnou

Lukáš Kovanda: Češi jsou na pracovním trhu déle než průměr Unie

Průměrný Čech stráví prací (či jejím hledáním) 36 let svého života. Kvůli pandemii došlo poprvé od roku 2008 k poklesu délky pracovního života.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nezaměstnanost v Česku dál klesá

Další problém pro trh práce. Nezaměstnanost dál klesá. Snižuje se ale i počet volných míst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme