Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

HSBC téměř zdvojnásobila zisk, banka ale zveřejnila opatrný výhled

HSBC téměř zdvojnásobila zisk.
HSBC

Britská HSBC, největší evropská banka podle aktiv, v úterý oznámila zisk za čtvrté čtvrtletí roku 2022 před zdaněním 5,2 miliardy dolarů (116 miliard Kč). Výsledek překonal očekávaní analytiků i banky samotné.

Reklama

Příjmy měla firma podnikající především v Asii hlavně z rostoucích úroků. Její akcie na burze v Hongkongu ale v reakci oslabovaly o dvě procenta kvůli zveřejněnému opatrnému výhledu.

Havrlant z J&T: Zvýšené sazby nejsou pro ekonomiku nutně překážkou

Havrlant z J&T: Zvýšené sazby nejsou pro ekonomiku nutně překážkou

Nominální úrokové sazby kolem pěti procent i kladné reálné sazby jsme v americké ekonomice již viděli. Nepředstavují zásadní překážku ani pro ekonomický růst ani pro střednědobou výkonnost akciového trhu. Naopak, nadměrné množství levných peněz v ekonomice utváří podklad pro perzistentní pokles efektivity a tvorbu nerovnováh v podobě vysoké a trvalé inflace. Fed se z nedávné inflační epizody nejspíše poučil a má silnou motivaci držet úrokové sazby na zvýšené úrovni dlouhodobě, komentuje pro Newstream ekonom J&T David Havrlant.

Přečíst článek

„Dokončili jsme první fázi naší transformace a naše mezinárodní konektivita je nyní podpořena dobrým, široce založeným vytvářením zisku po celém světě,“ uvedl výkonný ředitel skupiny Noel Quinn, kterého citovala CNBC.

Zisk před zdaněním za celý rok poklesl o 1,4 miliardy na 17,5 miliardy dolarů kvůli nákladům na prodej francouzských maloobchodních bankovních operací. HSBC také prodává své podnikání v Kanadě. Banka uvedla, že plánuje použít peníze získané z tohoto prodeje k výplatám akcionářům, jakmile bude dohoda dokončena, a v prvním čtvrtletí zvažuje i zpětný odkup akcií.

HSBC

HSBC končí v Rusku. Za minutu dvanáct stihla prodat tamní aktivity Expobank

Britská banka HSBC prodá své aktivity v Rusku místní bance Expobank, která podniká i v České republice. Dohodu podepsala těsně předtím, než Moskva oznámila záměr takové transakce blokovat jako odvetu za sankce uvalené Západem na její bankovní domy. Největší britská banka to uvedla v e-mailu agentuře Reuters.

Přečíst článek

HSBC ale nezvýšila, jak někteří očekávali, svůj klíčový výkonnostní cíl, kterým je dosáhnout od letošního roku návratnosti hmotného majetku alespoň ve výši 12 procent. Analytici také navzdory zlepšené ziskovosti zaznamenali konzervativní prognózu HSBC týkající se čistého úrokového výnosu v příštím roce.

HSBC odprodává části svého podnikání, protože čelí tlaku svého největšího akcionáře, čínského pojišťovacího giganta Ping An. Od listopadu loňského roku Ping An veřejně vyzývá HSBC, aby oddělila své podnikání v Asii, a zvýšila tak zisky. HSBC také v posledních letech ruší pracovní místa, aby pomohla snížit náklady.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme