Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Elektromobily a daně: Jaké jsou finanční benefity pro majitele?

Elektromobily a daně: Jaké jsou finanční benefity pro majitele?
Newstream
Anna Kolibíková

V současnosti, kdy se stále více lidí obrací k elektromobilitě, je důležité pochopit, jak elektrická auta zapadají do daňového systému a jak mohou podnikatelé využít potenciálních úlev a dotací. Tato otázka je stále aktuální vzhledem k rostoucí nabídce elektromobilů na trhu a změnám v legislativě, které ovlivňují jejich ekonomickou výhodnost.

Reklama

Není elektromobilita jen o Tesle

Zatímco Tesla Elona Muska byla dlouho symbolem tohoto segmentu, dnes se svět elektromobilů rychle rozrůstá a rozvíjí s rostoucím zájmem o ekologickou dopravu. EU se například v Pařížské dohodě zavázala k uhlíkové neutralitě do poloviny století, což má významný dopad i na automobilový průmysl.

Výhody, dotace a odpisy: Jaký je daňový pohled?

Navzdory výzvám, jako je likvidace baterií, vysoké pořizovací náklady a další technické nevýhody, se elektromobily stávají dostupnější díky státním stimulům. V Norsku například mohou kupující využít štědré dotace a daňové úlevy, zahrnující zrušení DPH a registračních poplatků, což výrazně snižuje náklady spojené s nákupem.

V České republice jsou tyto výhody mírnější, ale přesto podstatné, jako osvobození od registračního poplatku a povinnosti mít dálniční známku. Z dotačního hlediska jsou však příspěvky omezeny pouze na veřejný sektor.

video

FreshStart: Úspěch v byznyse často závisí na prvním dojmu, říká lektorka etikety

„Podnikání má tři základní aspekty – vytrvalost, trpělivost a etiketu,“ říká lektorka etikety v byznyse Iva Pluháčková. Chování na schůzce samotné, ale i příprava před ní dokáže výrazně ovlivnit výsledek jednání, míní expertka. V rozhovoru pro FreshStart se odbornice na byznys etiketu podělila o rady, jak udělat dobrý první dojem a začít budovat kvalitní síť obchodních kontaktů.

Přečíst článek

Účetnictví se zaměřením na elektromobilitu

Když se zaměříme na daňové aspekty, pro podnikatele může být vložení elektromobilu do obchodního majetku finančně výhodné. Vysoká pořizovací cena elektromobilu může být vynahrazena skrze daňové odpisy a potenciální úspory, zejména pokud má vozidlo služební využití.

Pro podnikatele se tedy otevírá zajímavá možnost, jak nejen přispět k udržitelnosti, ale také optimalizovat daňové náklady. Je však důležité být dobře informován o všech možnostech a pravidlech, které mohou v praxi využít.

Více informací se dočtete v článku na FreshStart.cz

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme