Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Banky vyplatily Epsteinovy sexuální oběti

JPMorgan Chase
iStock
 ČTK

Americká banka JP Morgan Chase se dohodla na urovnání sporu se skupinou žen, která se domáhala odškodného za sexuální zločiny zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Podle žalujících finanční ústav poskytoval Epsteinovi peníze, přestože věděl, že klient se podílel na vykořisťování dívek. Podmínky dohody, kterou ještě musí potvrdit soud, však nebyly ihned známé.

Reklama

Zpráva přišla necelý měsíc poté, co se za podobných okolností s údajnými Epsteinovými oběťmi dohodla německá Deutsche Bank. Souhlasila s tím, že za urovnání sporu zaplatí 75 milionů dolarů (přes 1,6 miliardy korun). Banka nicméně neuznala, že věděla o Epsteinových stycích s mladými ženami, když finančník byl jejím klientem.

Hříšné ostrovy na Amerických Panenských ostrovech z Epsteinovy pozůstalosti koupil miliardář Deckoff. Dostal obří slevu

Hříšné ostrovy z Epsteinovy pozůstalosti koupil miliardář Deckoff. Dostal obří slevu

Miliardář Stephen Deckoff koupil dva soukromé ostrovy na Amerických Panenských ostrovech, které dříve vlastnil již zesnulý sexuální delikvent a finančník Jeffrey Epstein. Jako první zprávu přinesl americký Forbes.

Přečíst článek

Pochybení nepřiznává ani JPMorgan Chase, která čelila obvinění, že v letech 1998 až 2013 poskytovala Epsteinovi peníze s vědomím, že páchá sexuální zneužívání. Banka vinu odmítá a žaluje svého bývalého generálního ředitele Jese Staleyho, který prý tajil Epsteinovy zločiny ve snaze udržet si jej jako klienta.

„Všichni teď chápeme, že Epsteinovo chování bylo hrozné, a věříme, že toto urovnání je v nejlepším zájmu všech stran, obzvláště přeživších, které Epstein nepředstavitelným způsobem zneužíval,“ citovala agentura AP z dnešního prohlášení JPMorgan Chase.

Urovnání přichází v době, kdy je Epstein již téměř čtyři roky po smrti. Finančník spáchal ve věku 66 let sebevraždu v newyorském vězení, kde čekal na soud po obvinění z obchodování se sexem. Už dříve byl uznán vinným ze sexuálních zločinů, jeho partnerce Ghislaine Maxwellové pak před rokem soud uložil 20 let za mřížemi za napomáhání Epsteinovi se sexuálním zneužíváním náctiletých dívek.

Skupinová žaloba proti JPMorgan Chase je výsledkem loňského rozhodnutí státu New York, které dočasně umožnilo dospělým obětem sexuálního zneužívání domáhat se odškodného za jinak promlčené skutky.

Wall Street

Žně pro americké bankéře. Osmimístné výplaty se množí jak na běžícím pásu

Deset milionů dolarů, 15 milionů dolarů, 25 milionů dolarů... i více. To jsou částky, které loni na odměnách obdrželi vrcholní američtí investiční bankéři. Jen v Goldman Sachs loni průměrné výdaje na zaměstnance vystřelily o 23 procent, což je největší skok za více než deset let, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

JPMorgan zaplatí miliardy Americkým Panenským ostrovům, na kterých Epstein zneužíval ženy

JPMorgan zaplatí miliardy ostrovům, na kterých Epstein podle žaloby zneužíval ženy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme