Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Spory kolem Bidena. Americká Sněmovna reprezentantů podpořila jeho vyšetřování před možnou žalobou

Americký prezident Joe Biden
ČTK
 ČTK

Americká Sněmovna reprezentantů s republikánskou většinou vyjádřila podporu vyšetřování Joea Bidena, které by mohlo vést k ústavní žalobě na demokratického prezidenta - takzvanému impeachmentu. Výsledek hlasování se očekával a usnesení Bidena z ničeho neviní. Dává však větší autoritu výborům s republikánskou většinou, které prezidenta už měsíce vyšetřují.

Reklama

Demokratičtí zástupci a rovněž Bílý dům proces kritizují s tím, že ani po několika měsících se neobjevily důkazy proti Bidenovi. Republikáni naopak tvrdí, že Biden zneužil své politické funkce v době, kdy byl viceprezidentem, a že z toho finančně těžil on i jeho rodina.

„Každé ráno se probudím a řeším problémy Američanů... bohužel, republikáni ve sněmovně mi v tom nepomáhají,“ reagoval na hlasování Biden v prohlášení Bílého domu. „Republikáni se zaměřují na to, aby na mě útočili za pomoci lží. Jde o nepodložený politický kousek, o kterém i republikáni v Kongresu říkají, že nestojí na faktech,“ uvedl americký prezident.

Hlasování se ve středu odpoledne (v noci na dnešek kolem půlnoci středoevropskéího času) konalo jen několik hodin poté, co prezidentův syn Hunter Biden odmítl vypovídat za zavřenými dveřmi před kongresmany Republikánské strany, kteří zkoumají jeho podnikatelské aktivity a připravují půdu pro ústavní žalobu na jeho otce. Biden mladší republikány obvinil ze šíření lží a z manipulací a uvedl, že je připravený vypovídat na veřejném slyšení, nikoliv však za zavřenými dveřmi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident USA Joe Biden

Hledání nové cesty. Ukrajina a Spojené státy po neúspěšné protiofenzivě ladí další postup

Američtí a ukrajinští vojenští představitelé hledají novou strategii pro příští rok, aby oživili úspěch Kyjeva a také slábnoucí podporu pro jeho boj s ruskými invazními silami. S odvoláním na činitele obou zemí to napsal americký deník The New York Times (NYT), podle něhož ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj přijel na návštěvu do Washingtonu v kritickém okamžiku, a to jak na bitevním poli, tak v americkém Kongresu.

Přečíst článek

Kongresmani se zaměřují především na podnikatelské aktivity Huntera Bidena; prezidentův syn podle nich zneužil vlivu svého otce ke svému finančnímu prospěchu v době, kdy byl Biden starší viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy.

Biden lhal o korupci

„Joe Biden opakovaně Američanům lhal o korupci ve své rodině,“ prohlásil v debatě před hlasováním v Kongresu republikán James Comer. „Řekl, že mezi jeho vládními povinnostmi a rodinou je pevná zeď, že si nikdy nevzal peníze z Číny. To jsou ale všechno bezostyšné lži,“ dodal Comer.

Jeho stranický kolega Jim Jordan později pokračoval: „Hunter Biden byl v představenstvu (ukrajinské firmy) Burisma... vedení po něm chtělo, aby vlivem z Washingtonu zmírnil tlak, pod kterým se firma nacházela. O tři dny později viceprezident Biden letěl na Ukrajinu.“

Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump bez konkurence. Jeho preference mezi republikány stále rostou

Bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa by jako nominanta Republikánské strany v primárkách v prosinci podpořilo 61 procent lidí, kteří se označili za republikány. Vyplynulo to z průzkumu společnosti Ipsos a agentury Reuters. Další straničtí uchazeči o americké prezidentské volby jsou daleko za Trumpem, floridský guvernér Ron DeSantis i bývalá americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová mají v průzkumu shodně 11 procent.

Přečíst článek

Demokrat Jamie Raskin naopak republikánské snahy hledat důkazy proti Bidenovi označil za román od Agathy Christie. „Jenže záhadou je, co je vůbec zločinem, ne kdo je vrah. Po jedenácti měsících nám nikdo není schopen říct, čím se prezident Biden provinil, kde se to mělo stát, kdy a co mělo být motivem,“ řekl Raskin.

Vyšetřování údajné souvislosti mezi politickým působením Bidena staršího a podnikáním jeho syna, mimo dalších záležitostí, zahájil bývalý šéf Sněmovny reprezentantů, republikán Kevin McCarthy. Už při prvním slyšení sněmovního výboru pro dohled předvolaní svědkové uvedli, že tvrzení proti Bidenovi nepodporuje dostatek důkazů. Ty se dosud nepodařilo předložit ani dalším dvěma výborům s republikánskou většinou, které se šetřením zabývají, píše web stanice BBC.

Výbory mají nicméně po dnešním hlasování větší pravomoce při předvolávání svědků nebo získávání dokumentů a celý proces může mít s podporou dolní komory Kongresu větší legitimitu v očích soudů. Na plénu v noci na dnešek podporu vyšetřování vyjádřilo všech 221 republikánů.

Drogy, eskort a neplacení daní. Zhýralý život Bidena juniora ohrožuje kandidaturu jeho otce

Syn amerického prezidenta Joea Bidena čelí několika dalším obviněním. Informuje o tom dnes agentura Reuters, podle níž se týkají daňových deliktů, především nezaplacení nejméně 1,4 milionu dolarů (31,6 milionu korun) na daních. Problémy třiapadesátiletého Huntera Bidena, který je prvním stíhaným potomkem úřadujícího amerického prezidenta, by se podle médií mohly stát důležitým předmětem prezidentské kampaně v příštím roce, v níž se Biden senior bude ucházet o znovuzvolení.

Přečíst článek

Zločiny, pro které je podle ústavy možné zahájit proces odvolání amerického prezidenta, jsou velezrada, úplatkářství a „další těžké zločiny a přečiny“. Co přesně spadá do kategorie „dalších těžkých zločinů“ bylo v americké historii už mnohokrát předmětem vyostřených debat, podotýká CNN.

Pokud by se proces impeachmentu měl posunout dále, každý ze tří zainteresovaných sněmovních výborů by musel sestavit podněty, které by následně výbor pro soudnictví shrnul v ústavní žalobě. Pro její schválení stačí prostá většina hlasů v dolní komoře Kongresu, aby se impeachmentem podle ústavy musel začít zabývat Senát, ve kterém by se proces konal. Do jeho čela by v takovém případě usedl předseda nejvyššího soudu, senátoři by fungovali jako porota a zástupci Sněmovny reprezentantů by měli funkci obžaloby.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme