Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Škodovka se připojila k milionové vlně solidarity. Rodinám ukrajinských zaměstnanců nabízí zázemí

Obyvatelé Ukrajiny utíkají před válkou.
ČTK
Petra Jansová
pej

V jednotě je síla, uvedla ve svém vyjádření Škoda Auto. Válka na Ukrajině se osobně dotýká šesti set jejích zaměstnanců a jejich rodin a rovněž týmu Eurocar v ukrajinském závodě v Solomonovu a v centrále v Kyjevě nebo Volkswagen Group Rus.

Reklama

Koncern Volkswagen se proto rozhodl věnovat jeden milion eur. Jen Škoda Auto darovala částku 10 milionů korun české neziskové nevládní organizaci Člověk v tísni. Svým ukrajinským zaměstnancům nabízí i „vybudování prostředí pro bezpečný život jeho rodiny v České republice.“

Kromě poskytnutí zaměstnání nabízí například podporu při vyřizování víz, ubytování, jazykových kurzů nebo zdravotní péče.

Sberbank

Co teď bude s klienty Sberbank? S jejich vklady nebo hypotékami

Česká národní banka v pondělí zahájila proces odebírání licence bance Sberbank CZ. Pozbytím licence se česká Sberbank stane akciovou společností. Nebude tedy bankou. Nesmí tak už přijímat vklady, ani poskytovat jakékoli úvěry, včetně hypoték.

Přečíst článek

Peníze na pomoc Ukrajině posílají i další. Například Ivo Lukačovič ze Seznamu či Martin Hájek z Livesportu prostřednictvím twitterové Aukce pomoci přes 260 milionů korun. Téměř polovinu v pondělí dal spoluzakladatel Centrum.cz a investor Ondřej Tomek a jeho firmy. Vybrané finance jsou určeny pro lidi prchající před válkou z Ukrajiny.

Velký příspěvek ohlásily ibPPF a Nadace The Kellner Family Foundation, které dají 100 milionů korun na vzdělávání a začlenění dětí uprchlíků z Ukrajiny. V pondělí se na tom dohodly s ministrem školství Petrem Gazdíkem (STAN). Smlouva o poskytnutí stomilionového daru bude podepsána v příštích dnech.

Karel Růžička, ředitel Treasury v Trinity Bank

Bankéř Růžička: Válka povede k další inflaci. V Rusku čekám bankovní krizi

Energie, potraviny i výrobní kovy budou patřit k prvním komoditám, které budou dál výrazně zdražovat v důsledku války na Ukrajině. Navzdory tomu však centrální banky asi nebudou moci výrazněji zvyšovat sazby, myslí si šéf Treasury Trinity Bank Karel Růžička. Jak fungují bezprecedentní hospodářské sankce a k čemu povedou, vysvětluje zkušený bankéř v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Facebook, ilustrační foto

Sociální sítě vyhlásily válku ruské propagandě. Facebook, TikTok i YouTube omezují obsah prokremelských médií

Pro Putinovu propagandu už nebude na sociálních sítích místo. Facebook, Instagram nebo TikTok zablokovaly na území Evropské unie přístup k obsahu medií spojených s ruskou vládou, píše server agentury Bloomberg. Omezovat dosah příspěvků odkazujících se na ruská provládní média chce i Twitter. A obsah zmiňovaných médií blokuje i YouTube.

Přečíst článek


 

Reklama

Související

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Musk se chlubí, že zabránil jaderné válce. Kvůli němu jsme jí ale blíž, míní věhlasný politolog

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme