Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bakalovi darovali miliony na nové centrum FW de Klerka v JAR

FW de Klerk a Michaela Bakala
BM Management
 nst
nst

Manželé Michaela a Zdeněk Bakala přispěli Nadaci FW de Klerka, instituci, která propaguje demokracii, svobodu a lidská práva v Jihoafrické republice. Finančním darem ve výši 200 tisíc dolarů (přibližně 4,5 milionu korun) podpořili vybudování nového Centra pro Ústavu. Vznikne tak místo, kde bude možné šířit myšlenkový odkaz bývalého prezidenta a nositele Nobelovy ceny míru Frederika Willema de Klerka. 

Reklama

„Je nám velkou ctí přispět na vznik nového centra. S FW de Klerkem jsme si byli blízcí v životních hodnotách, v postojích, v náhledu na minulost i budoucnost. Jeho celoživotní práce ve prospěch svobody a lidských práv si hluboce vážíme,“ podotkla Michaela Bakala.

S finanční podporou 200 tisíc dolarů od manželů Bakalových vznikne centrum, v němž bude umístěna stálá expozice mapující transformaci Jihoafrické republiky od apartheidu po vznik nerasové ústavní demokracie v letech 1989-1994. 

„Byl to největší úspěch v dlouhé a pohnuté historii Jihoafrické republiky, který položil základy nové společnosti postavené na demokratických hodnotách, sociální spravedlnosti a základních lidských právech,” uvedl ředitel Nadace FW de Klerka Jacques du Preez. „Proces transformace (…) ukázal, že i ty nejtěžší problémy a hluboce zakořeněné spory lze řešit mírovou cestou a racionálním vyjednáváním,“ dodal.

Jack Dorsey, šéf Twitteru

Haló, kam mám poslat dva miliony dolarů? Jack Dorsey je v charitní ráži

Miliardář a zakladatel platební platformy Square Jack Dorsey kandiduje na post jednoho z největších a nejrychlejších dárců peněz pro nadační a charitativní účely. Na rozdíl od jiných filantropů a filantropek z řad nejbohatších lidí na světě totiž nezaměstnává celé organizační týmy zkoumající donátorské možnosti. Má na to dva lidi ve své rodinné firmě – výsledkem je, že miliony dolarů je schopen a ochoten poslat ve velmi krátkém čase.

Přečíst článek

Projekt podobný knihovně Václava Havla

Součástí projektu je i vznik dokumentačního centra a místa pro pořádání akcí připomínajících klíčové události JAR. V budoucnu se centrum bude věnovat vlastní publikační činnosti a přípravě audio-vizuálních prezentací. 

„Projekt v mnohém připomíná Knihovnu Václava Havla v Praze, kde jsme rovněž stáli u zrodu a kterou podporujeme od úplného počátku. FW de Klerka a Václava Havla spojuje obdobná životní role a politická zkušenost s prezidentskou úlohou v časech dramatických změn, ať už to byl pád apartheidu nebo komunismu. Jejich myšlenkové odkazy je třeba šířit dál a my se budeme snažit využít podobností obou institucí k vzájemné inspiraci a sdílení zkušeností,“ dodává Zdeněk Bakala. 

Otevření nového centra, které je primárně určeno mladé generaci, se plánuje v létě 2022.

Pařížská 17

Bakala prodal ztrátové butiky na Pařížské ulici v Praze

Miliardář Zdeněk Bakala prodal ztrátovou firmu Luxury Brand Management (LBM) provozující butiky v Pařížské ulici v centru Prahy podnikateli Martinu Hesovi.

Přečíst článek

MacKenzie Scott

Exmanželka Jeffa Bezose je jednou z největších dárkyň světa

MacKenzie Scottová, bývalá žena majitele Amazonu Jeffa Bezose- druhého nejbohatšího muže světa po Elonu Muskovi, v rozvodu vysoudila 60 miliard dolarů a dostala se do první třicítky největších boháčů. Peníze ale rozdává mnohem štědřeji, než její exmanžel. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme