Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Respekt k historii a moderní hospic pro děti: Tak se promění neudržovaná Cibulka

Takto se promění usedlost Cibulka.
Se svolením Nadace rodiny Vlčkových
Petra Jansová
pej

Usedlost Cibulka se promění podle projektu architektonického studia Peter Hájek Architekti. Stávající budovy projdou citlivou rekonstrukcí a přibude jedna nová.

Reklama

„Návrh prezentuje pietní obnovu historické usedlosti se současně citlivě řešenou novou zástavbou, která původní historickou usedlost nezastiňuje a neumenšuje. Zároveň je nová zástavba kultivovaně zapojena do východní zahrady, kde splývá s terénem,“ uvedla osmičlenná odborná porota složená z odborníků na architekturu, zdravotnictví a sociální péči a ze zástupců Nadace rodiny Vlčkových, která areál vlastní.

Manželé Ondřej a Katarína Vlčkovi do své nově vzniklé nadace vložili aktiva v hodnotě 1,5 miliardy korun s cílem vybudovat na Cibulce moderní hospic pro děti.

„Výsledek jsme vybrali s ohledem na to, že nejlépe kombinuje dvě hlavní priority: nejvhodnější možné budoucí využití areálu pro vážně nemocné děti a jejich blízké a zachování celé stávající části usedlosti s maximálním respektem k historii,“ vysvětlil volbu vedoucí projektu Cibulka, architekt František Brychta z Nadace rodiny Vlčkových. 

První významné změny čekají domek zahradníka u hlavního vchodu do usedlosti, který by měl být kompletně opraven příští rok a vznikne tam kavárna pro veřejnost a dočasné sídlo nadace.

Budoucí podoba domku zahradníka v areálu Cibulka v pražských Košířích.

Manželé Vlčkovi začali na Cibulce rekonstrukcí domku zahradníka

Část usedlosti Cibulka v pražských Košířích, která desítky let chátrala, se pro veřejnost nastálo otevře už v průběhu roku 2023. První bude zrekonstruovaný původní klasicistní domek zahradníka v těsné blízkosti veřejného parku.

Přečíst článek

Hospic plánuje otevřít 22. října 2026, což bude přesně 200 let po úmrtí biskupa Thun Hohensteina, který usedlost nechal za začátku 19. století přestavět do stávající podoby.

Dlouho chátrající usedlost koupila nadace generálního ředitele antivirové firmy Avast Ondřeje Vlčka a jeho manželky Kataríny začátkem loňského roku.

Multifunkční objekt Sara ve Švédsku

Do šířky i výšky. Ze dřeva se dá postavit všechno

Stejně jako v mnoha dalších oborech jsou i v architektuře dneška zcela zásadní otázky udržitelnosti. A možností, jak stavět s respektem k přírodě, je využití dřeva. Neustálé inovace stavebního procesu také umožňují využití tohoto materiálu i pro gigantické objekty, včetně společenských a kulturních budov.

Přečíst článek

Britský velvyslanec Nick Archer

Ženy ve financích: Současná situace zdůrazňuje potřebu energetické nezávislosti

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Byt v domě Neugraf na Smíchově.

Byt kousek od rušného Anděla vypadá uvnitř spíš jako chata. Má dřevěné podlahy a hliněné zdi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme