Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Mise IM-1 dnes k Měsíci nevyrazí, SpaceX řeší technické obtíže

Mise IM-1 dnes k Měsíci nevyrazí, SpaceX řeší technické obtíže
SpaceX
 ČTK

Americké společnosti SpaceX a Intuitive Machines ve středu kvůli technickým potížím odložily start mise IM-1, která měla zamířit k Měsíci a přistát na něm s vědeckým nákladem. V případě úspěchu bude první komerční misí, které se to podaří. O nový start se pokusí ve čtvrtek ráno.

Reklama

„Odkládáme dnešní pokus kvůli abnormálním teplotám metanu. (...) Cílíme na čtvrtek 15. února 1:05 (floridského času, 7:05 SEČ),“ napsala na sociální síti X společnost SpaceX, jejíž raketa Falcon 9 kosmické plavidlo Intuitive Machines vynese do vesmíru.

Kapalný metan využívají jako palivo přistávací a pohonné systémy přistávacího modulu Nova-C, kam ho týmy naloží krátce před startem. Právě během této fáze zjistila firma SpaceX, že látka nemá správnou teplotu, uvedl v prohlášení americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), jehož náklad spolu s dalšími IM-1 poveze.

Rozhodnutí o odkladu letu, který měl dnes z Kennedyho vesmírného střediska na mysu Canaveral vyrazit v 6:57 SEČ, společnosti oznámily zhruba 75 minut před startem.

Přes čtyři metry vysoký modul Nova-C Intuitive Machines, který v rámci této mise nese jméno Odysseus, zůstává připravený na vrcholu nosné rakety, píše agentura Reuters. Okno příležitosti pro start potrvá do 16. února. V případě, že mise neodstartuje, musí Intuitive Machines počkat do března.

Start rakety Vulcan

Má SpaceX konečně konkurenci? Úspěšný start rakety Vulcan je dobrou zprávou pro americkou vládu

Start rakety Vulcan společného podniku amerických firem Boeing a Lockheed Martin tento týden ukázal vzestup nového rivala pro společnost SpaceX podnikatele Elona Muska. O tento milník dlouho usilovala americká vláda, která se snaží dosáhnout škály dodavatelů pro vysílání družic a dalšího nákladu do vesmíru, napsala agentura Reuters.

Přečíst článek

Pokud vše půjde tento týden podle plánu, modul na lunárním povrchu přistane 22. února. Bude se jednat o první soukromé přistání na Měsíci a první americké přistání na lunárním povrchu od konce programu Apollo v roce 1972.

Pro Intuitive Machines jde o první pokus o dosažení Měsíce, ale o druhý v rámci nového programu NASA pro komerční dopravu nákladů na přirozenou zemskou družici (CLPS) v přípravě na návrat astronautů na Měsíc. V lednu se společnosti Astrobotic Technology kvůli úniku paliva nepodařilo Měsíce dosáhnout a její modul Peregrine byl záměrně naveden do zemské atmosféry, kde shořel.

NASA přebírá riziko neúspěchu těchto misí, zároveň ale může mnoho získat, píše agentura AFP. Spolupráce s komerčními plavidly, kde NASA hraje roli pouhého pasažéra, znamená, že úřad může posílat více vybavení, častěji a za méně peněz.

NASA odložila mise Artemis, tedy přistání člověka na Měsíci, nejmíň do roku 2026

Návrat člověka na Měsíc se odkládá. NASA hlásí technické problémy s misí Artemis

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) o rok odložil mise Artemis II a Artemis III, které měly s posádkou zamířit k Měsíci, respektive na něm poprvé od konce programu Apollo v roce 1972 přistát. Informoval o tom šéf úřadu Bill Nelson.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Měsíc

Jak budou vypadat nové lidské stopy na Měsíci? NASA připravuje novou generaci vesmírných bot

Přečíst článek
Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme