Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miniaturní rukopis Charlotte Brontëové se prodal za 28 milionů korun

svazeček básní třináctileté Charlotte Brontëové
James Cummins Bookseller / užito se svolením
 ČTK

Rukopisný svazeček básní, které jako třináctiletá napsala známá anglická spisovatelka Charlotte Brontëová (1816–1855), se na antikvárním veletrhu v USA prodal za 1,25 milionu dolarů (více než 28 milionů korun). Informoval o tom server BBC, podle kterého je to nejvyšší částka, za kterou se kdy prodalo dílo britské autorky.

Reklama

Miniaturní rukopis, který má na výšku necelých deset centimetrů, má 15 stran. Zakoupila ho britská charita a věnuje ho muzeu rodiny Brontëových v hrabství Yorkshire.

Charlotte Brontëová byla nejstarší ze spisovatelského sesterského tria, jejím nejslavnějším dílem je román Jane Eyrová, který vyšel v roce 1847. Psala však už od nejútlejšího věku a malý svazek básní s titulkem Book of Rhymes (Kniha rýmů) patří k jejím nejranějším dílům. Rukopis byl dlouho považován za ztracený, naposledy se v aukci objevil v roce 1916.

Knížku zhruba o velikosti hrací karty zakoupila britská charita Friends of the National Libraries (FNL), která se snaží zpřístupňovat poklady národního písemnictví prodávané ze soukromých rukou. Rukopis předá muzeu sester Brontëových v Haworthu, které funguje na bývalé faře, kde spisovatelky napsaly většinu svých knih.

„Jsme naprosto nadšení, že tenhle výjimečný a nečekaný dar získáme a děkujeme za něj velkorysosti FNL i všech přispěvatelů,“ uvedla kurátorka muzea Ann Dinsdaleová. „Je to vždycky velmi emocionální, když se nějaký předmět, který patřil rodině Brontëových, vrací zpátky domů,“ dodala.

Unikátní dukát z dob Albrechta z Valdštejna

Do aukce jde unikátní dukát Albrechta z Valdštejna. Vynese miliony korun

Historické mince jsou v kurzu i kvůli vysoké inflaci. Právě sbírky mohou totiž překonávat rapidní inflaci, která v současnosti trvá v České republice i Evropě. Celková hodnota mincí a bankovek nabízených na dnešní aukci převyšuje 120 milionů korun.

Přečíst článek

Michelangelo Buonarroti: A nude young man (after Masaccio) surrounded by two figures (výřez)

Unikátní Michelangelova kresba jde do aukce. Cena? Stamiliony korun

Aukční síň Christie's odhaduje cenu raritní kresby nazvané Nahý mladý muž (po Masacciovi) obklopený dvěma postavami na 30 milionů dolarů, tedy téměř tři čtvrtě miliardy korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme