Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Milník v Saúdské Arábii. Země po více než 70 letech otevřela obchod s alkoholem

Korunní princ Muhammad bin Salmán
ČTK
 ČTK

V Saúdské Arábii se po více než 70 letech otevřel první obchod s alkoholem, píše agentura AP s odvoláním na nejmenovaného diplomata. Podle něj v něm budou moci nakupovat pouze nemuslimští diplomaté, a to po předchozí registraci přes mobilní aplikaci a na příděl. Agentura Reuters, která o otevření obchodu rovněž informuje, píše, že se jedná o významný milník ve snaze korunního prince Muhammada bin Salmána otevřít tuto ultrakonzervativní muslimskou zemi obchodu a turismu.

Reklama

Konzumace alkoholu je v islámu zakázaná. V Saúdské Arábii zákon o prohibici přitom platí od roku 1952 a byl zaveden poté, co jeden ze synů krále Abdal Azíze v opilosti zastřelil britského diplomata. Změna je podle Reuters součástí plánu známého jako Vize 2030, jehož cílem je prostřednictvím reforem vymanit saúdskoarabskou ekonomiku ze závislosti na ropě a stát se významným hráčem v oblasti turismu. Saúdští představitelé na žádost agentury AP o komentář týkající se obchodu nereagovali.

Nový obchod se nachází u supermarketu v rijádské diplomatické čtvrti, sdělil agentuře AP diplomat, který provoz navštívil, ale vzhledem k citlivosti tématu hovořil pod podmínkou zachování anonymity. Obchod podle diplomata připomíná „lepší duty free“ na mezinárodním letišti. Lze tam zakoupit tvrdý alkohol, vína a v tuto chvíli pouze dva druhy piva.

Likérku Fruko-Schulz kupuje od Rusů česká strojírenská firma

Rusové prodávají za stovky milionů českou likérku Fruko-Schulz, koupí jí firma z Prahy

Jindřichohradeckou likérku Fruko-Schulz koupí pražská strojírenská firma, uvedl ředitel likérky Josef Nejedlý. O jakou firmu jde, neuvedl. Podíly prodají ruští akcionáři ze skupiny Ladoga, kteří drží 90 procent, svůj desetiprocentní podíl prodá i Nejedlý. Jde o transakci za stovky milionů korun.

Přečíst článek

Zaměstnanci obchodu požádali zákazníky o předložení diplomatických průkazů a o to, aby si při vstupu do obchodu vložili mobilní telefony do pouzder. Zákazníci si podle diplomata mohou alkohol kupovat pomocí mobilní aplikace na příděl. Podle dokumentu, do kterého nahlédli redaktoři agentury AFP, bude nákup alkoholu regulován podle bodového systému, přičemž zákazník bude mít na měsíc 240 bodů. Litr tvrdého alkoholu bude za šest bodů, litr vína za tři body a litr piva za jeden bod.

Podle BBC v tuto chvíli není na stole návrh rozšířit klientelu na „běžné cizince“, kterým konzumace alkoholu v království zůstává zapovězena. Naopak například Spojené arabské emiráty a Katar povolují prodej alkoholu nemuslimům starším 21 let v hotelech, klubech a barech. Většinu cizinců v Saúdské Arábii ovšem tvoří muslimští pracovníci z Asie a Egypta.

Alkohol se tak zřejmě stane součástí života v Rijádu, ale jeho konzumenti si budou stále muset dávat pozor na to, kde pijí a jak se poté chovají, píše BBC. Podle současných zákonů mohou tresty za konzumaci nebo držení alkoholu zahrnovat pokuty, vězení, veřejné bičování či deportaci.

Suchej únor letos připraví prodejce alkoholu o více než miliardu korun

Češi letos za alkohol utratí nejvíce v historii, asi 120 miliard korun, a to i přes to, že akce „Suchej únor“ připraví prodejce o víc než miliardu korun.

Přečíst článek

V dokumentu se podle BBC rovněž uvádí, že úřady plánují zavést „nový regulační rámec“, který by umožnil diplomatům přivážet „určité množství“ alkoholu, aby se s alkoholem neobchodovalo na černém trhu.

Přestože je alkohol podle islámu zakázán, Saúdská Arábie se až do roku 1952 stavěla k jeho přítomnosti v království smířlivě, připomíná BBC. To se změnilo poté, co mladý princ Mišárí bin Abdal Azíz Saúd v roce 1951 zastřelil britského vicekonzula v Džiddě Cyrila Ousmana za to, že mu na společenské akci odmítl nalít další drink. O rok později král zavedl prohibici.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme