Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vítkovice Steel nemají nárok na bezplatné emisní povolenky, rozhodl evropský soud

Vítkovice Steel
Vítkovice Steel

Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel nemá nárok na bezplatné emisní povolenky za téměř 400 milionů korun související s produkcí tekutého železa, o které se soudí s českými úřady. Rozhodl o tom dnes soudní dvůr Evropské unie.

Reklama

Firma podle verdiktu soudu nevyráběla tekutý kov a tudíž nemá nárok na finanční úlevy, které jsou spojené s jeho produkcí.

Radek Strouhal, nový GŘ Vítkovice Steel

Generálním ředitelem firmy Vítkovice Steel bude Radek Strouhal

Novým generálním ředitelem a předsedou představenstva ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel se od 1. ledna stane dosavadní finanční ředitel a člen představenstva Radek Strouhal. Nahradí Dmitrije Ščuku, kterému končí funkční období.

Přečíst článek

Spor se táhne přes sedm let a týká se povolenek, které byly podle ostravské firmy nesprávně přiděleny tehdejší huti ArcelorMittal Ostrava (AMO, nyní Liberty Ostrava). Vítkovice Steel (VS) od AMO odebíraly tekuté železo jako meziprodukt, z nějž pak dál vyráběly ocel. Podle vedení VS ale české úřady započetly veškeré emise vzniklé při výrobě pouze ve prospěch AMO. Vítkovické ocelárny proto dostaly za období 2013 až 2020 jen polovinu povolenek, na něž měly podle firmy nárok.

České soudy zabývající se žalobou VS se letos v květnu obrátily na unijní soud se žádostí o vyjádření. „V projednávané věci sporné zařízení v původním řízení nevyrábí tekutý kov, a proto mu nemohou být přiděleny bezplatné emisní povolenky v rámci referenční úrovně produktu pro tekutý kov,“ rozhodli unijní soudci. Vítkovice Steel by podle soudu neměly mít nárok na povolenky ani v případě, že by se o ně firmy rozdělily, a povolenky tudíž nebyly přiděleny dvakrát.

zamrzlé kohouty

Plynovodem Jamal přestal proudit plyn do Německa. Evropě hrozí blackouty

Burzovní cena plynu v EU dnes atakuje historický cenový rekord, když ráno vystoupala až na 155 eur za megawatthodinu. Bezprostředním důvodem je to, že plynovodem Jamal zcela přestal plyn proudit do koncového německého uzlu Mallnow.

Přečíst článek

Povolenky opravňují velké průmyslové znečišťovatele k vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší. Firmy dostávají část povolenek bezplatně od státu, zbytek si mohou koupit na trhu nebo v aukci. Provozovatelé své emise monitorují a vykazují úřadům, za což mají nárok na odečtení části nákladů.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Švédská společnost Hybrit vyrábí ocel za využití vodíku jako paliva.

Začal lukrativní závod. Kdo převede „věčnou” ocel do zelenějších časů, vydělá

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme