Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Miliardová akvizice. Vohánkův Eurowag koupil maďarskou WebEye Telematics

Eurowag
ČTK

Český podnikatel a miliardář a zakladatel společnosti Eurowag Martin Vohánka oznámil první a obří akvizici od vstupu společnosti na londýnskou burzu. Za miliardy koupil maďarskou společnost WebEye Telematics, která poskytuje služby fleet managementu.

Reklama

Eurowag za akvizici okamžitě zaplatí 38,5 milionů eur (přes 972 milionů korun), do tří let by pak měl podle plnění dohodnutých kritérií doplatit další část, maximálně 55,9 milionu eur (asi 1,4 miliardy korun). Na transakci jako první upozornil web E15.

Transakce by měla být dokončena v prvním čtvrtletí příštího roku, čekat se bude na splnění některých podmínek včetně povolení od maďarských a rumunských úřadů. Akvizice WebEye Telematics by měla pro Eurowag znamenat rozšíření zákaznické základy. Podle podniku má maďarská společnost na starosti správu více než 57 tisíc kamionů ve střední a východní Evropě. Zákazníci maďarské firmy budou moci využívat služby Eurowagu.

Eurowag

Vohánkův Eurowag si jde pro miliardy na londýnskou burzu

Česká společnost Eurowag chce v Londýně vydat akcie zhruba za 200 milionů eur (5,1 miliardy korun).

Přečíst článek

Podle šéfa české společnosti Martina Vohánky by koupě WebEye mělo pomoci rozvíjet platformu Eurowagu. Zároveň by to podle něj mělo přispět ke snížení poměru jízd kamionů bez nákladu a zlepšit tak bezpečnost silničního provozu, kdy provozovatelé vozového parku budou mít větší přehled o stavu svých vozidel. V čele WebEye zůstane zakladatel firmy Pál Németh, který by měl dohlížet na integraci s Eurowagem. „S integrovanými systémy cílíme na redukování dopadu našeho podnikání na životní prostředí,” citovala E15 Vohánku.

Eurowag umožňuje menším dopravním společnostem využívat jednotný platební systém pro pohonné hmoty a mýtné či vrácení daně z přidané hodnoty (DPH). Těmto dopravcům, kteří tvoří kolem 80 procent odvětví, poskytuje i služby, které jim za využití dat z jejich telematických systémů naplánují nejefektivnější trasy.

Eurowag, ilustrační foto

Vohánkův Eurowag debutoval na londýnské burze. A hned ztrácí

Akcie české společnosti Eurowag dnes debutovaly na Londýnské akciové burze (LSE) desetiprocentním propadem. Firma v oznámení pro LSE stanovila cenu akcií v primární veřejné nabídce (IPO) na 150 pencí, krátce po zahájení ale její akcie oslabily pod 135 pencí. 

Přečíst článek

Společnost vznikla před více než 25 lety. Má zhruba 1000 zaměstnanců a poskytuje služby zákazníkům asi ve 30 zemích Evropy, Asie a Blízkého východu.

Loni firma hospodařila se ziskem před úroky, daní a odpisy (EBITDA) 57 milionů eur (1,46 miliardy korun), což byl proti předchozímu roku nárůst o 22 procent. Čisté tržby dosáhly 125,5 milionu eur (3,2 miliardy korun) a zisková marže 46 procent. Téměř 60procentní podíl ve firmě drží její zakladatel Vohánka. V roce 2016 koupila zhruba 33procentní podíl americká investiční firma TA Associates. Od letošního roku obchoduje firma své akcie na londýnské burze. Vohánka je podle letošního žebříčku časopisu Forbes 30. nejbohatším Čechem s majetkem 10,5 miliardy korun.

>>>>>>Další zprávy ze světa byznysu čtěte zde<<<<<<

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme