Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rozhovory. Až na dřeň témat

Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Bankéř Ivan Šramko: V Česku se inflace láme, na Slovensku bude příští rok mnohem horší

Letošní rok byl z ekonomického hlediska velmi problematický. Příští rok by ale mohl být ještě náročnější, zejména na Slovensku, kde má inflace ještě výrazně vzrůst, míní bývalý guvernér Národné banky Slovenska a člen dozorčí rady Trinity Bank Ivan Šramko. „Očekává se, že v roce 2023 dosáhne nárůst cen na Slovensku zhruba 18 procent. Tyto odhady vycházejí z předpokladu, že i v příštím roce prudce porostou ceny energií. Slovenská vláda přitom slibuje, že pro maloodběratele by ceny již růst neměly,“ vysvětluje Šramko.

Přečíst článek
Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Přečíst článek

V Polsku nájemní bydlení stavíme. Chtěli bychom i v Praze, říká ředitel developera Crestyl

Přečíst článek

Radim Jančura: Autobusy a vlaky od příštího roku zdraží o deset až patnáct procent

Přečíst článek
Ondřej Boháč, šéf IPRu

Stát se chová jakoby nepotřeboval funkční města, říká šéf pražských plánovačů Boháč

Přečíst článek
Vitali Butbaev, šéf Saxo Bank pro střední a východní Evropu

Šéf Saxo Bank: Doba přeje intradenním obchodníkům. Nezkušení akcioví investoři panikaří

Propady na finančních trzích v posledním roce znervózněly řadu nezkušených investorů. Především těch, kteří s investováním začali během covidových lockdownů a po téměř dva roky nezažili nic jiného než strmý růst. „Bohužel vidíme mnoho investorů, kteří se zbavují svých investic, když jsou ceny na dně. To je jedna z největších chyb, jakou může investor udělat,“ říká Vitali Butbaev, šéf Saxo Bank pro střední a východní Evropu. Naopak současná situace podle něj přeje intradenním obchodníkům.

Přečíst článek
Erika Piirmets, první dáma estonské digitalizace

Nemůžete čekat, že lidé digitalizaci uvěří, když nebude transparentní, říká první dáma estonské digitalizace

Estonsko je v otázce digitalizace nejpokročilejší země. Je zde možné vyplnit daňové přiznání online během tří minut či odvolit od počítače. „Estonci jsou pragmatičtí. Chtějí jednoduché a funkční věci,“ říká Erika Piirmetsová z estonské vládní organizace e-Estonia, která byla jedním z hostů na summitu Disraptors 2022 a je považována za „první dámu estonské digitalizace“.

Přečíst článek
Partneři ZDR Investments (zleva) Roman Latuske, Radek Hladký a Zdeněk Prázdný

Latuske z fondů ZDR: Realitní fondy budou nadále dobrou volbou pro zhodnocení peněz

Inflace je sice obří, a ceny všeho rostou. Ale investice do nemovitostí se nadále vyplatí, říká Roman Latuske, partner v realitních fondech ZDR, které se soustředí na retailové parky a investovaly do nich již přes deset miliard korun. Když vložíte peníze do nemovitostního fondu, můžete díky inflačním doložkám stále počítat se solidním zhodnocením, říká Latuske.  

Přečíst článek
Tommaso Pezzato

Tommaso Pezzato: Vlastníci luxury brandů i prodejci vepřového. To jsou majitelé vinařství v Bordeaux

Vína z Bordeaux jsou pojem již desítky let. I proto možná v posledních letech trochu ztrácejí lesk v konkurenci dravých vinařství z Burgundska či Itálie. Je tomu ale skutečně tak? „Bordeaux je stále pojem a tento region produkuje nesrovnatelně víc prvotřídního vína než kterýkoli jiný. Navíc už samo slovo Bordeaux vám zaručí prodeje úplně všude na světě. Ale všichni se teď musí daleko více snažit, aby uspěli,“ vypráví Tommaso Pezzato, šéf distribuce vínařství JCP Maltus, které vlastní Patrik Tkáč.

Přečíst článek
Jitka Štědroňová

Vytěžit – vyrobit – vyhodit? To není náš styl, říká Jitka Štědroňová z Canonu

Velké korporace spotřebují navzdory digitalizaci spousty kancelářských zařízení. Jeden z jejich předních výrobců Canon se však snaží, aby dopady na životní prostředí byly co možná nejnižší. A vedle zavádění ekologických produktů také nabízí starší přístroje neziskovému sektoru, prozrazuje Jitka Štědroňová z Canon CZ a SK.

Přečíst článek
Nevidomý masér Karel Giebisch

Nevidomý masér živnostníkem roku: Cesta k úspěchu? Touha a spousta testování

Karlu Giebischovi se podařilo navzdory hendikepu rozjet úspěšné podnikání. Na Olomoucku patří k nejvyhledávanějším masérům, což mu vyneslo i titul živnostníka roku 2020. „Být sám za sebe je náročnější, ale můžete vymýšlet a zkoušet nové možnosti, experimentovat,“ říká nevidomý masér Karel Giebisch, který se o své podnikatelské zkušenosti podělí 18. října na konferenci Boost your business! Tu spolupořádá server newstream.cz.

Přečíst článek
Jiří Beran zakladatel mistoprodeje.cz

Jiří Beran z mistoprodeje.cz: Slováci nás v retailu výrazně předběhli

Nejdřív pandemie, nyní inflace a šokující dopady války na Ukrajině. To vše mění nákupní návyky Čechů a Slováků a musejí na to reagovat také obchodníci a prodejci. Jak se jim daří naplňovat představy dlouhodobě sleduje Jiří Beran, zakladatel mistoprodeje.cz. „Vidíme velké změny zejména u nákupních center, která se mění v zábavní centra. A i menší prodejny se snaží zážitek z nakupování obohatit například přidruženým prodejem kávy,“ vysvětluje Jiří Beran. O své zkušenosti se podělí 18. října na konferenci Boost your business!, kterou spolupořádá server newstream.cz.

Přečíst článek
Jan Kocián, investiční manažer Penty

Jan Kocián z Penta Investments: Energetická krize může způsobit katastrofu v domovech seniorů

Jedničkou mezi soukromými poskytovateli sociálních služeb se letos stala skupina Alzheimer Home, kterou v roce 2015 založili Boris Šťastný a Milan Šedivý. O tři roky později do sítě domů se speciální péčí vstoupila Penta a začala skupinu výrazně rozšiřovat. A plánuje i další expanzi. „Dnes žije v České republice zhruba do 500 tisíc lidí nad 80 let. Do roku 2050 se číslo zvýší zhruba na milion. Přesně z téhle věkové skupiny se primárně rekrutují klienti pro pobytové sociální služby. A vybudovat dostatečné kapacity není triviální věcí. Je to nesmírně náročné finančně i organizačně,“ říká Jan Kocián v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek
Jan Palaščák

Jan Palaščák: Celoevropské řešení energetické krize nečekejme. Bude to spíš rámec

V Bruselu dnes budou unijní lídři hledat společné řešení aktuální energetické krize, aby se Evropa vyhnula katastrofickým scénářům před nadcházející zimou. Na stole budou hlavně dva návrhy – vyloučení plynu z trhu s elektřinou a daň z mimořádných zisků. „Já jsem spíš pro iberskou cestu, tedy toho, aby plyn neurčoval cenu na trhu. Je to jednodušší a efektivnější cesta. Nicméně i tak očekávám, že můžeme čekat maximálně nějaký rámec, který jednotlivé státy budou muset naplnit po svém,“ říká zakladatel Skupiny Amper a odborník na energetický trh Jan Palaščák.

Přečíst článek
Jiří Pácal, ředitel společnosti Central Europe Holding a člen správní rady Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí

Jiří Pácal: Pořídit si vlastní byt není nárok. Mladí si na to budou muset zvyknout

Ke změnám na realitním trhu dochází, ale ty se podle Jiřího Pácala z Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí daly víceméně očekávat. Prostor pro pokles cen nemovitostí nevidí a nejvíce na aktuální situaci podle něj doplácí mladší generace. „Byt s první výplatou už není fenomén. Zdaleka ne tolik mladých si dnes může hypotéku dovolit. Je i méně těch, kteří si pořídí byt na investici. Ale bohatých s více investičními byty ve vlastnictví je stále dost,“ říká v rozhovoru pro Newstream Pácal.

Přečíst článek
Reklama

News box

Investiční společnost EP Equity Investment (EPEI) českého podnikatele Daniela Křetínského získala téměř čtvrtinový podíl ve francouzské firmě Nanobacterie, která vyvíjí neinvazivní metodu 👨‍⚕️ léčby rakoviny. ČTK to dnes oznámil mluvčí Křetínského společností Daniel Častvaj. Hodnotu transakce neuvedl.
Dánskému námořnímu dopravci Maersk v prvním čtvrtletí 📉 klesl hrubý provozní zisk EBITDA meziročně o 60 procent na 1,59 miliardy dolarů (37,3 miliardy korun). Firma, která je považována za barometr stavu globálního obchodu, to dnes uvedla ve zprávě o hospodaření. Výsledek je lepší, než čekali analytici, a firma také zlepšila celoroční výhled.
Max banka, která od předloňského podzimu patří do skupiny Creditas, vykázala v roce 2023 čistý zisk 3️⃣0️⃣4️⃣​​​​​​​ milionů korun. O rok dříve ještě jako Expobank CZ přitom vykazovala ztrátu 233 milionů korun. Bilanční suma Max banky se loni zdvojnásobila na 64 miliard korun. 
Škoda Auto 📈 zvýšila v prvním čtvrtletí dodávky vozů zákazníkům o 5,2 procenta na 220 500 aut. Nejprodávanějším modelem značky zůstává Octavia s 61 200 vozy, což představuje meziroční nárůst o 36 procent.
Energetická společnost ČEZ 📉 zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou, a to nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o 17 procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. 
Podmínky v českém zpracovatelském průmyslu se v dubnu výrazně zhoršily. Útlum táhl 📉 silný pokles ve výrobě a nových zakázkách. Index nákupních manažerů (PMI) klesl v dubnu na 44,7 bodu z březnových 46,2 bodu, uvedla dnes společnost S&P Global. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem sektoru.
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled růstu globální ekonomiky na letošní rok na 3️⃣,1️⃣ procenta, zatímco v únoru počítala s růstem o 2,9 procenta. Organizace to dnes uvedla ve svém aktualizovaném výhledu. Česká republika si povede nejhůře ze zemí Visegrádské skupiny (V4).
Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber čelí v Británii žalobě ze strany tradičních londýnských taxikářů, která by ho mohla stát více než 250 milionů liber (přes 7️⃣ miliard korun). Informuji o tom server BBC a list Financial Times.
Ukrajinské drony v noci na dnešek poškodily ⚡ energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské oblasti, uvedl na telegramu tamní gubernátor Andrej Klyčkov. Útok bezpilotních letounů z Ukrajiny, která se od února 2022 brání ruské invazi, na energetické zařízení dnes oznámil i šéf nedaleké Smolenské oblasti Vasilij Anochin. Kyjev jejich prohlášení nekomentoval.
Nejméně 36 lidí zahynulo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila část 🛣️ dálnice. Dalších 30 lidí je zraněných. S odkazem na čínské úřady o tom dnes informovala agentura AP. Předchozí bilance hovořila o 24 mrtvých.
Reklama
Reklama
Doporučujeme