Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda. Hlavní komentátor dne

Ministři Marian Jurečka a Zbyněk Stanjura u Ústavního soudu kvůli snížení valorizace důchodů

Lukáš Kovanda: Důchodci loni zchudli nejvíce za víc než 10 let. Zvrátit to ještě může Ústavní soud

Starobní důchodci v loňském roce zchudli nejvýrazněji za posledních více než deset let. Poprvé od roku 2013 nastala situace, kdy roční změna starobních penzí nepřevýšila roční míru inflace, která se specificky dotýká starších ročníků. Zatímco se průměrný starobní důchod navýšil loni o 12,4 procenta, důchodcovská míra inflace činila 13,6 procenta. Reálně si tak důchodci pohoršili o 1,2 procenta, tedy nejvýrazněji od roku 2012.

Přečíst článek
Vejce, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Inflace klesá více, než se čekalo. Padá cena vajec nebo mléka

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Hacknutý účet na síti X řeší američtí senátoři. Dost možná budu padat hlavy

Nevídané fiasko americké Komise pro burzy a cenné papíry ve věci bitcoinových fondů bude mít politickou dohru. Budou padat hlavy?

Přečíst článek
Koruna v těžkých časech obstála, ukazují tvrdá data

Lukáš Kovanda: Česká koruna vládne. Za poslední čtyři roky je nejvýkonnější evropskou měnou

Koruna je v náročném období od začátku roku 2020 reálně vůbec nejvýkonnější evropskou měnou, předčí i švýcarský frank nebo euro. Přechodem na euro ztratí Česko možnost dohánět bohatší země skrze kurs, zbude jenom inflační kanál. Z hlediska vývoje nominálního kursu vůči dolaru je pak koruna druhou nejvýkonnější měnou uplynulých čtyř let, po švýcarském franku.

Přečíst článek
Výroby v gigafactory VW

Česko se může proměnit v hladovějící „Detroit Evropy“

Česko se může kvůli nástupu elektromobility stát „Detroitem Evropy“, varuje agentura Bloomberg. Stát totiž selhává v lákání zahraničních investorů, výrazně v tom zaostává i za Maďarskem a Polskem.

Přečíst článek
Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Česko a vstup do eurozóny? Jedině až její členové budou dodržovat pravidla

Česko se vstupem do EU zavázalo přijmout euro. Ale nepřistoupilo na žádný konkrétní termín. Nelze tedy tvrdit, že svému závazku nedostává.

Přečíst článek
Koruna k euru nemůže než ztrácet, říká uznávaný obchodník na forexu

Lukáš Kovanda: Euro v Česku? Inflace mohla vylétnout až ke 30 procentům

Český prezident Petr Pavel vyvolal v rámci novoročního projevu svou zmínkou o přijetí eura v Česku velkou diskuzi napříč společností. Ekonom Lukáš Kovanda ve svém komentáři poskytuje malý exkurs do nedávné historie: Jak bojovaly proti inflaci centrální banky v Estonsku a v Česku?

Přečíst článek
Kamila Horáčková ze Swiss Insurance Group v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS
video

Kamila Horáčková: Na trzích nyní budou pokračovat ohromné výkyvy

Nahoru a dolů. Rychlé pohyby na trzích očekává v letošním roce Kamila Horáčková, ředitelka investic pro Evropu v Zurich Zurich Insurance Company a jedna z nejúspěšnějších českých manažerek ve světě. „V cenách akcií je nyní započítán nejlepší možný scénář. Když cokoli z něj nevyjde, akcie na to budou reagovat propadem,“ uvedla Horáčková v pořadu Svět financí s Trinity Bank na CNN Prima NEWS.

Přečíst článek
Stanjura a Fiala

Lukáš Kovanda: Fialově vládě se daří stabilizovat veřejné finance, ratingové agentury tleskají

Výsledné hospodaření české vlády za loňský rok je nakonec úspěšné, a to v tom smyslu, že se konečný deficit „vešel“ do vytyčeného rámce, aniž by vláda loni musela přistoupit k novelizaci rozpočtového zákona.

Přečíst článek
Inflace v Česku dál klesá, v červenci 2023 byla nejnižší za rok a půl.

Lukáš Kovanda: Tak přece jsme se dočkali, potraviny zlevňují. Ale mohly by i více

„Příchod nového roku rozsekl i tahanice o zlevnění potravin. Snížení DPH o tři procentní body z 15 na 12 procent obchodníci do cen promítli, část z nich daňové úpravy využila i marketingovým kampaním. Výjimkou jsou nealkoholické nápoje, které se přesunuly z 15 do standardních 21 procent, tím pádem zaznamenaly naopak cenový růst,“ zjistil list MF Dnes. O čem to vypovídá? Odpověď přináší komentář ekonoma Lukáše Kovandy.

Přečíst článek
Kondice českého průmyslu se zhoršuje nepřetržitě už přes půldruhého roku

Lukáš Kovanda: Český průmysl v úzkých. Jeho kondice se už dlouho nepřetržitě zhoršuje

Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském se v prosinci 2023 zhoršily výrazněji, než analytici očekávali. Příslušný ukazatel, sestavovaný na základě pravidelných šetření mezi manažery nákupu v průmyslu, vykazuje za prosinec hodnotu jen 41,8 bodu.

Přečíst článek
Zboží by nemělo již tak zdražovat jako doposud. Lidé však budou potřebovat stále více peněz

Lukáš Kovanda: Nic zatím nenasvědčuje tomu, že v roce 2024 bude líp

Ano, bude naděje. Kdo nechce v příštím roce chudnout, měl by si zajistit růst mzdy alespoň o osm. Kromě inflace se na tom podepíše také negativní vliv vládního „konsolidačního“ balíčku a také růst cen energií.

Přečíst článek
Reklama

News box

Je nehorázné, že hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal soud 👨‍⚖️ o zatykače na izraelské představitele včetně premiéra Netanjahua, uvedl americký prezident Joe Biden. Podle šéfa americké diplomacie Antonyho Blinkena to může ohrozit snahy o dosažení příměří ve válce Izraele s teroristickým hnutím Hamás.
Izraelská armáda odhaduje, že z celého Rafáhu se za poslední dva týdny evakuovalo přibližně 950 000 Palestinců 🏃, zatímco její jednotky operují pouze ve východní části tohoto města na jihu Pásma Gazy při hranicích s Egyptem. Zhruba 300 000 až 400 000 civilistů ve městě zůstává.
Slovenský ústavní soud 👨‍⚖️ minulý týden přikázal tajné službě SIS zničit výsledky odposlechů v korupční kauze zvané Gorila. Tím, že tak SIS dosud neučinila, podle něj porušila základní práva majitele bytu, který před téměř dvaceti lety odposlouchávala.
Vedení energetické skupiny ⚡ ČEZ navrhlo vyplacení dividendy ve výši 80 procent z loňského očištěného zisku. Odpovídá to 52 korunám na akcii a celkové dividendě 28 miliard korun, informoval mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. O konečné výši dividendy bude v červnu rozhodovat valná hromada podniku.  Číst více
Téměř pět miliard korun na dotacích dostanou do roku 2027 místní akční skupiny (MAS) v programu na rozvoj venkova. 🏡 Nová pravidla umožní akčním skupinám, což jsou sdružení občanů, neziskových organizací nebo obcí, využít peníze nejen na spolupráci mezi sebou, ale také na projekty, které samy uznají za nejdůležitější pro daný region.
Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu pokračovala v mírném poklesu ↘ třetí měsíc v řadě a dosáhla 3,82 procenta oproti 3,88 procenta v březnu. 
Provozní zaměstnanci obchodního řetězce Tesco ČR 🛒 s tarifní mzdou dostanou v základu od 1. července přidáno průměrně osm procent. V distribučním centru si polepší o sedm procent a individuálně se mzdy zvýší také pracovníkům se smluvní mzdou.  Číst více
Státní podnik LOM Praha se zapojí do pořízení 24 amerických letounů páté generace F-35 pro českou armádu. 🛬 Dohoda o spolupráci, kterou firma podepsala s výrobcem bitevníků Lockheed Martin, má podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy finanční potenciál přesahující miliardu korun. Týkat se má především modernizace Centra leteckého výcviku v Pardubicích. Číst více
Z dohody, která koncem roku odvrátila protesty lékařů 👩‍⚕️, je podle České lékařské komory (ČLK) splněn jen růst platů. Speciální zákon o odměňování, změny v zákoníku práce nebo ve vzdělávání lékařů zatím chybí, zvažují se proto další protesty, uvedl prezident ČLK Milan Kubek. 
Návrh hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) vydat zatykač na představitele izraelské demokraticky zvolené vlády spolu s vůdci islámské teroristické organizace Hamás je děsivý a zcela nepřijatelný. ❌ Na síti X to uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme