Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Garáže, autodílna i byt. V Lysolajích si postavili výjimečnou služebnu technických služeb

Služebna technických služeb
Se svolením Alex Shoots Buildings
Petra Jansová

Na první pohled budova s dřevěným štítem určitě nevypadá jako garáže, autodílna nebo sklad a kanceláře. V Lysolajích se totiž rozhodli, že základnu svých technických služeb postaví jinak, než bývá v Česku zvykem. S architekty.

Reklama

Investor, městská část, i architekti měli od začátku jasno: budova bude funkční, variabilní, udržitelná, bude mít kvalitní interiér a hlavně bude respektovat okolí. Díky tomu teď stojí budova technických služeb, která se naprosto vymyká běžném standardu technických staveb.

„Při přípravě projektu jsme zjistili, že na rozdíl od zahraničí vzniká v ČR většina technických objektů bez architektonické péče. Časté jsou výrazné a nákladné stavby bez konceptu a kontextu, u kterých byl promarněn potenciál odhalit jejich neopakovatelnou poetiku,“ vysvětlují architekti ze studia Progres.

Ve větší části objektu jsou garáže pro vozidla údržby, autodílna, sklad materiálu a krytá deponie, v menší části jsou prostory pro posádku.

Technické služby v Lysolajích mají zelenou střechu

„Vždy přemýšlíme o udržitelnosti a odpovědnosti za vstup do prostředí, ve kterém žijeme. Energetický a enviromentální koncept jsme řešili v čase, kdy nebylo toto téma ještě tak celospolečensky aktuální. Stavba díky tomu obstála i v době současné energetické krize,“ přibližují ekologický koncept architekti.

V brněnském „bronxu“ postavili levné byty. I přes mrzký rozpočet vznikla zajímavá stavba

V brněnském „bronxu“ postavili levné byty. I přes mrzký rozpočet vznikla zajímavá stavba

Brno si nechalo postavit dostupné byty za 40 milionů ve čtvrti nechvalně známé jako brněnský „bronx“. Dům má sedm podlaží, garáže se zelenou střechu a stromy v atriu. Budovu, která doplnila proluku v centru moravské metropole, projektovali architekti z ateliéru CL3.

Přečíst článek

Díky zapuštění do terénu si nevytápěná technická část udržuje stabilní teplotu a nepromrzá. Vytápěná část je zateplena v pasivním standardu, zdrojem vytápění je tepelné čerpadlo. Fotovoltaická elektrárna s bateriovým úložištěm zajišťuje provoz domu i vybavení údržby. Dešťová voda se zachytává a znovu se využívá pro provoz údržby a zálivku. Zelené střechy zlepšují mikroklima, zadržují vodu a zjemňují stavbu. 

Riegrovy sady leží v Praze na Vinohradech. Jde o městský park o rozloze asi 11 hektarů.

FOTOGALERIE: V Česku se staví skvělá architektura, která dobývá i prestižní mezinárodní soutěže

Revitalizace v Riegrových sadech, kterou inicioval architekt Petr Janda, a rekonstrukce holešovické Kabelovny studia B² Architecture zaujaly porotu architektonické soutěže A+Awards.

Přečíst článek

Dřevěná konstrukce je primárně navržena jako čajový pavilon.

Český Těšín se dostal do zahraničních médií. Zaujal dřevěnou konstrukcí u přehrady

Nenápadná dřevěná konstrukce na břehu přehrady Hrabinka u Českého Těšína zaujala i prestižní zahraniční architektonický server.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Rekonstrukce trafo stanice na bydlení

Nejčastěji se v Česku staví do 30 milionů a mnohem víc se rekonstruuje, ukazuje architektonické klání

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme