Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Katargate má další pokračování. Kailiovou začnou vyšetřovat i v Řecku

Bývalá místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová je podezřelá z korupce a praní špinavých peněz.
ČTK

Řecká prokuratura začne vyšetřovat bývalou místopředsedkyni Evropského parlamentu Evu Kailiovou kvůli podezření z korupce a praní špinavých peněz.

Reklama

Vyšetřování má zaručit efektivní spolupráci s belgickými úřady, které řeckou europoslankyni vyšetřují kvůli podezření ze stejných trestných činů, uvedl deník Kathimerini. Podle informací deníků Le Soir a La Repubblica partner političky Francesco Giorgi začal vypovídat a spolupracovat s vyšetřovateli. Kailiová již dříve obvinění z korupce odmítla.

Finanční prokurátor Christos Bardakis nařídil zahájit vyšetřování političky a požádal o součinnost belgické úřady. Podle deníku Kathimerini Kailiové hrozí v Řecku soud jen v případě, že by nebyla souzena za korupci a praní špinavých peněz v Belgii. Tento týden řecké úřady rovněž nařídily zmrazit majetek Kailiové, její rodiny a partnera.

Evropskou unií třese kauza Katargate, zatčena a obviněna z úplatkářství byla místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová

David Ondráčka: Katargate aneb Jak se v EU kupuje vliv

Evropskou unií třese kauza Katargate, zatčena a obviněna z úplatkářství byla místopředsedkyně Evropského parlamentu Eva Kailiová, další lobbisté a bývalí politici. Chytli je v hotelu přímo při přebírání tašek narvaných eury (což samo působí jako příběh z minulé doby, dnes se to ale dělá elegantněji). Nikdo v Bruselu teď neví, na koho všechno bude vyšetřování mířit.

Přečíst článek

Advokát Kailiové Michalis Dimitrakopulos tento týden uvedl, že jeho klientka, která je ve vazbě od pátku, se cítí nevinná. Odmítá také, že by jí patřila velká částka peněz v hotovosti, kterou vyšetřovatelé nalezli v bytě, ve kterém bydlela v Bruselu, a u jejího otce v kufru.

O penězích údajně nevěděla

Podle belgického deníku Le Soir a italského listu La Repubblica začal spolupracovat s vyšetřovateli partner Kailiové Giorgi, který působil jako asistent jednoho italského europoslance. Noviny to píší s odkazem na dokumenty z vyšetřování, se kterými se seznámily. Podle deníku Le Soir před vyšetřovacím soudcem Michelem Claisem „Francesco Giorgi přiznal, že byl členem organizace, kterou využívaly Maroko i Katar, aby zasahovaly do unijních záležitostí”. Podle deníku La Repubblica se Giorgi ve svých vypovědích snažil zmenšit roli své partnerky a potvrdil slova jejího advokáta, že nevěděla o penězích v hotovosti. Vyšetřovatele žádal o její propuštění, aby se mohla starat o jejich malou dceru.

Podle deníku La Repubblica měl Giorgi velmi blízko k dalšímu obviněnému, bývalému italskému europoslanci Pierovi Antoniovi Panzerimu. Giorgi byl jeho asistentem, Panzeri ale v roce 2019 mandát v EP neobhájil a začal působit v nevládní organizaci Fight Impunity. Ta se podle vlastní prezentace zabývá posílením mezinárodní justice, podle vyšetřovatelů však sloužila také pro korupční aktivity. Kromě Kataru podle deníku La Repubblica využívalo Panzeriho služby i Maroko.

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath odsouzený pravomocně za korupci.

České korupční kauzy vzbuzují v Bruselu obavy. Jejich vyšetřování se táhne, zhodnotila Evropská komise

Nová česká vláda sice pracuje na efektivnějším potírání korupce či střetu zájmů, některé korupční případy na vysokých místech a zvláště jejich pomalé vyšetřování však v Bruselu vzbuzují obavy. Uvedla to ve své zprávě Evropská komise.

Přečíst článek

V rámci jiné kauzy ohledně pochybení při nakládání s penězi, které mají europoslanci na své asistenty, požádal Úřad evropského veřejného žalobce (EPPO), aby Evropský parlament odebral Kailiové a další řecké europoslankyni Marii Spyrakisové imunitu. V případě vyšetřování údajné korupce Kailiová nemohla parlamentní imunitu využít, protože byla podle vyšetřovatelů zadržena při páchání trestného činu.

Reklama

Související

Bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath odsouzený pravomocně za korupci.

České korupční kauzy vzbuzují v Bruselu obavy. Jejich vyšetřování se táhne, zhodnotila Evropská komise

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme