Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bojíme se o zaměstnance. L'Occitane svoje obchody v Rusku nezavře

Zakladatel L'Occitane Olivier Baussan
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Francouzská kosmetická značka L'Occitane nechá navzdory invazi na Ukrajinu své obchody v Rusku otevřené. „O uzavření obchodů jsme dlouze diskutovali. Chceme ale ochránit naše zaměstnance před možnou odvetou,“ uvedla firma pro server BBC.

Reklama

Firma nicméně přestala do Ruska dodávat zboží. Eshop ale nadále funguje. Někteří zákazníci za rozhodnutí firmu kritizovali a vyzvali k bojkotu značky. Společnost má po celém světě 3085 prodejen a její tržby loni činily 1,5 miliardy eur (36,6 miliardy korun), píše BBC

„V tuto chvíli nemůžeme garantovat, že našich 700 zaměstnanců v Rusku nebude čelit odvetným opatřením, pokud v zemi přestaneme působit,“ řekla mluvčí firmy s tím, že obávají především o zaměstnance, kteří mají příbuzné na Ukrajině, nebo jsou ukrajinského původu. „Zároveň jsem pevně odhodlání podporovat naše partnery a jejich zaměstnance na Ukrajině,“ dodala mluvčí. 

Šéf Lukoilu Vagit Alekperov (vpravo) na jednání s prezidentem Vladimirem Putinem

Britové zmrazí majetek šéfa Lukoilu i ukrajinského politika podezřelého z vlastizrady

Londýn rozšiřuje seznam sankcionovaných Rusů, nově na něm přibude i Ukrajinec, politik Viktor Medvedčuk, který je podezřelý z vlastizrady. Sankcím se nevyhne ani šéf ropné společnosti Lukoil Vagit Alekperov.

Přečíst článek

Firma invazi na Ukrajinu odsuzuje

„Neoprávněnou a nevyprovokovanou“ invazi Ruska firma odsoudila a rozhodla omezit svoje tamní působení. Pozastavila investiční plány a veškeré dodávky do země. K tomu, zda pokračuje v internetovém prodeji a jaký dopad bude mít zastavení dodávek na její ruské obchody firma nechtěla komentovat.

V Rusku působí nadále i francouzský energetický gigant EDF, letecká společnost Emirates či čínský výrobce počítačů Lenovo. Mnohem větší skupina zhruba 600 velkých firem se však od invaze z Ruska stáhla nebo zde přerušila prodej, jako Starbucks, Coca Cola, Levi's a Apple. 

OBI v Rusku končí.

Řetězec OBI v Rusku končí. Obchody zdarma převedl na nejmenovaného investora

Německý řetězec hobbymarketů OBI se v rekordním čase zcela stáhl z ruského trhu a odevzdal svých 27 ruských poboček nejmenovanému investorovi. Ani za ně nechtěl zaplatit.

Přečíst článek

Roman Abramovič

Chudák Abramovič. Chtěl dojednat mír – a přišel o sedm miliard dolarů

Miliardář a stále ještě majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič měl snahu přispět k mírovému řešení na Ukrajině a osobně se na konci března zúčastnil vyjednávání v Istanbulu mezi delegacemi Ruska a Ukrajiny. Ale sankcím se stejně nevyhnul – na sankčním seznamu Velké Británie se objevilo i jeho jméno. Podle agentury Bloomberg mu byl zmrazen majetek v daňovém ráji na ostrově Jersey za sedm miliard dolarů, což je polovina jeho známého majetku.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme