Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čínský vývoz i dovoz v květnu rostly dvouciferně, zaostaly ale za očekáváním

Čínský export i import roste dvojciferným tempem.
Pixabay
 ČTK

Čínský vývoz v květnu meziročně stoupl o 27,9 procenta na 263,9 miliardy dolarů (5,52 bilionu korun) a dovoz se zvýšil o 51,1 procenta na 218,4 miliardy. Informoval o tom čínský celní úřad. Mimořádně vysoká čísla částečně souvisí s loňským propadem obchodu, který zapříčinila koronavirová pandemie. Zahraniční obchod sice roste už několik měsíců, čekalo se ale ještě silnější oživení.

Reklama

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali, že se export zvýší o 32,1 procenta a import o 51,5 procenta. Dvouciferné zvýšení zahraničního obchodu zaznamenala Čína i v dubnu, kdy byl růst dovozu nejvýraznější za deset let.

Obchodní přebytek Číny ve vztahu ke zbytku světa se v květnu zvýšil na 45,53 miliardy dolarů z dubnových 42,8 miliardy. Analytici očekávali, že přebytek stoupne na 50,5 miliardy dolarů.

Za celé první čtvrtletí se čínské hospodářství zvýšilo meziročně o 18,3 procenta. Byl to největší nárůst od doby před 30 lety, kdy se údaj začal takto vyhodnocovat.

Čínská vláda provozuje strategii nulové tolerance ke covidu-19. Jako prostředky jí k tomu slouží zákazy vycházení, masivní testování, sledování kontaktů, karanténa a přísné omezení vstupu do země. Od minulého léta se objevovala jen malá ohniska, takže se ekonomika a každodenní život mohly vrátit do normálu.

Pokles dovozu hlavních komodit, jako je ropa, železná ruda, měď a uhlí do Číny, která je jejich hlavním dovozcem, může být znamením, že rostoucí trh surovin ztrácí dech. Úrovním takzvaného komoditního supercyklu zůstaly hodnoty minulý měsíc výrazně vzdáleny, píše agentura Reuters.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

„Reglobalizace" začala. Vietnam, Mexiko a Indie posilují ve světovém obchodu na úkor Číny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme