Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Podívejte se na nové sousoší výtvarníka Díaze, stojí na Bořislavce

 ČTK

Socha pojmenovaná Na Horu vznikla unikátním výrobním procesem - technologií robotické fabrikace a upraveného betonu UPHC. Dílo, které zaštiťuje Karel Komárek Family Foundation (KKFF), bylo vytvořeno pro konkrétní prostor nového Centra Bořislavka.

Reklama

Díaz uvedl, že sousoší odkazuje k historické stezce, která přes Bořislavku vedla. Výtvarník se při přípravě díla zaměřil na proces vzniku cest v minulosti. „V období, kdy jsme (...) technologie neměli, abychom bagrem prorazili cestu a potom vyasfaltovali, tak (...) jsme to vždy vytvářeli na místě, které vzniklo přirozeně přírodou.To znamená nějakým zvětráváním, vodou, ledovcem. Ty nejstarší cesty v Evropě jsou na místě ledovců,” řekl ke kořenům podoby sousoší Díaz. Konkrétně ho pak inspirovala jedna z alpských soutěsek. Díaz nicméně podotkl, že na detailech sousoší jsou patrné vrstvy odkazující k břidlici, která se nachází pod Bořislavkou.

MacKenzie Scott

Exmanželka Jeffa Bezose je jednou z největších dárkyň světa

MacKenzie Scottová, bývalá žena majitele Amazonu Jeffa Bezose- druhého nejbohatšího muže světa po Elonu Muskovi, v rozvodu vysoudila 60 miliard dolarů a dostala se do první třicítky největších boháčů. Peníze ale rozdává mnohem štědřeji, než její exmanžel. 

Přečíst článek

„Ta samotná technologie je v podstatě robotická fabrikace,” řekl pak Díaz k technologii vzniku díla. Umělec vysvětlil, že jde o postup blízký 3D tisku. „Kdy rozdíl mezi robotickou fabrikací a 3D tiskem je ve více osách. 3D tisk obsahuje tři osy, robotická fabrikace šest os,” dodal. Díaz sdělil, že díky zvolenému postupu a některým inovacím si mohl dovolit složitější tvar. Konvenční metoda, používaná ve stavebnictví a sochařství, podle něj potřebuje formy, do nichž se vkládá armatura pro to, aby - když beton ztuhne - držel pohromadě. „Toto všechno jsme nepotřebovali, protože (...) materiál, který jsme modifikovali, nám neteče. Je velice viskózní,” zdůraznil Díaz. „A díky této technologii jsme mohli tvar vystavět do podoby, která je v podstatě identická, plus minus pět milimetrů, s 3D počítačovým modelem, který následoval po těch skicách a uvažování, po návštěvě té soutěsky,” dodal.

Bill Gates během Global Investment Summit v Londýně 19. října 2021

Do půl roku bude úmrtí na covid méně než na chřipku, tvrdí Gates

Na covid bude bude již do poloviny příštího roku umírat méně lidí než na běžnou chřipku – pokud se tedy mezitím neobjeví další zmutované a nebezpečnější varianty viru. Prohlásil to čtvrtý nejbohatší muž planety, miliardář a zakladatel Microsoftu Bill Gates na konferenci Bloomberg New Economy Forum v Singapuru.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Modelka a moderátorka Eva Čerešňáková píše i knihy
video

Vánoční speciál Eva Talks: Silné ženské vzory mohou být inspirací pro všechny, říká Eva Čerešňáková

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme