Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Je libo Turnera? Připravte si miliony liber

Stanislav Šulc

Obraz proslulého britského malíře Josepha Mallorda Williama Turnera jde do aukce. Cena se odhaduje na čtyři až šest milionů liber.

Reklama

Již ve středu 7. července nabídne londýnská aukční síň Sotheby’s opravdovou lahůdku. Pod číslem 50 (úplný závěr aukce) se v rámci večerní dražby děl starých mistrů objeví obraz Purfleet and the Essex Shore as seen from Long Reach od proslulého britského malíře Josepha Mallorda Williama Turnera. Malba z roku 1808 byla ve své době označována za „nejkrásnější obraz moře kdy namalovaný britským umělcem“.

Středně velké dílo (89,5 x 120 centimetrů) jde do aukce s odhadem ceny mezi čtyřmi a šesti miliony liber. A vzhledem k Turnerovu významu, kvalitě a provenienci díla lze předpokládat, že cena půjde ještě výš.

Medvědí hlava od Leonarda Da Vinciho

Da Vinciho vzácná kresba jde do aukce. Vynese stamiliony

Jde o kresbu medvědí hlavy, která patří k hrstce Leonardových obrazů v soukromých rukách.

Přečíst článek

„Tento úchvatný pohled na moře je součástí série osmi maleb Temže, které Turner vystavil ve své galerii na Harley Street mezi lety 1806 a 1809,“ popisuje aukční katalog. „Bylo to období, kdy měl Turner komplikovaný vztah s tehdejším uměleckým establishmentem, a proto nikdy nebyly tyto malby vystaveny v Královské akademii.“ Všechny ostatní malby z této série jsou již v rukou prestižních světových muzeí, což dále potvrzuje unikátnost tohoto prodeje.

William Turner (1775-1851) patří k nejvlivnějším britským umělcům všech dob. Ostrovnímu publiku přiblížil nejmodernější malbu inspirovanou holandskými mistry a zachytil tvář Londýna a jeho okolí do té doby nevídaným způsobem, dramatickým, rozervaným, působivým. Zkrátka romantický umělec, jak má být. Ve své době se těšil úctě, ale kvůli komplikované osobnosti měl řadu problémů s tehdejšími reprezentanty uměleckého i společenského života. Zanechal za sebou 550 pláten a více než 30 tisíc prací na papíře.

Foto: Sotheby's

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme