Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uber navzdory oživení trhu taxislužeb zůstává ve ztrátě

Alternativní taxislužba
Pixabay
 ČTK

Covidem těžce poznamenaný trh taxislužeb ožívá. Tržby Uberu, alternativního provozovatele přepravy, se ve druhém čtvrtletí zdvojnásobily na 3,9 miliardy dolarů (83,9 miliardy korun). Americký přepravce přesto vykázal očištěnou ztrátu před úroky, zdaněním, odpisy a amortizací 509 milionů dolarů.

Reklama

Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber po prudkém propadu zájmu o jeho služby kvůli koronavirové pandemii začíná pociťovat oživení poptávky. Tržby za druhé čtvrtletí překonaly odhady analytiků dotazovaných společnosti FactSet Research, kteří čekali tržby 3,76 miliardy dolarů.

Společnost vykázala neobvyklý čistý zisk 1,1 miliardy dolarů po ztrátě 1,78 miliardy dolarů loni. Ten však způsobily mimořádné položky - zvýšení hodnoty podílů v čínském konkurentovi Didi a společnosti vyrábějící robotická auta Aurora.

Bonusy pro řidiče prohloubily ztrátu

Investoři se však zaměřili na údaje o očištěné ztrátě, akcie firmy proto po výsledcích, po oficiálním uzavření trhu, začaly klesat. Firma již dříve slíbila, že se podle tohoto měřítka stane zisková do posledních tří měsíců letošního roku, což generální ředitel Dara Khosrowshahi opět potvrdil. V meziročním srovnání se sice ztráta snížila, proti předchozímu čtvrtletí však vzrostla. V prvním čtvrtletí činila 359 milionů dolarů. Z velké části za to mohly bonusy a pobídky pro řidiče, aby znovu začali nabízet své služby pro Uber.

Lyft je poprvé v zisku

Lyft je poprvé v provozním zisku

Provozovatel alternativní taxislužby Lyft se začíná zotavovat z vysokých ztrát způsobených koronavirovou pandemií. Ve druhém čtvrtletí společnost poprvé za dobu působení na trhu, což je od roku 2012, vykázala zisk.

Přečíst článek

Uber očekává, že potřeba pobídek pro řidiče se sníží, což mu umožní v tomto čtvrtletí snížit očištěnou ztrátu před zdaněním, úroky a odpisy pod 100 milionů dolarů a v posledním čtvrtletí vykázat zisk. Investoři však zjevně tomuto výhledu příliš nevěří, uvedla agentura AP.

Táhla rozvážka jídel

V minulém čtvrtletí Uber poskytl celkem 1,51 miliardy jízd, více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loni. Tržby z jízd se také více než zdvojnásobily na 1,62 miliardy dolarů. I přes růst však zůstává zhruba 30 procent pod úrovní ze stejného období roku 2019, tedy doby před pandemií. Počet jízd byl proti tomuto období nižší o deset procent.

Vyšší tržby přinesla, stejně jako v předchozích čtvrtletích, divize rozvážky jídel Uber Eats. Tržby se více než zdvojnásobily na téměř dvě miliardy dolarů. Služba však stále expanduje a divize tak navyšuje její ztráty.

Ondřej Krátký, CEO Liftago

Ondřej Krátký: Liftago není jen taxi, budujeme firmu na dalších sto let

Stále ještě mladý manažer Ondřej Krátký již čtyři roky vede společnost Liftago. Firma, která propojuje taxikáře se zákazníky mobilní aplikací, přežila rok a půl s covidem. Zeštíhlela, ale žije. Místo chybějících zákazníků začala víc vozit balíky. Kam Krátký firmu povede dál?

Přečíst článek

Elektromobil, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Elektroauta. Kdo za ně bude potrestán?

V Česku je registrováno 6,2 milionu aut, to je aktuální číslo, které nepřetržitě roste. Před půl rokem to bylo jen 6,1 milionu. Od začátku roku si lidé koupili téměř sto tisíc aut.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme