Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

sídliště - informace o tématu

Nejošklivější sídliště na světě? Jižní město je krásné jako Stonehenge, říká publicista

Nejošklivější sídliště na světě? Jižní město je krásné jako Stonehenge, říká publicista

Jižák nebo Jižňák? O přezdívku pražského sídliště Jižní město vedou spory tamní obyvatelé. Ti, co tam nebydlí, řeší spíš to, zda jde o neošklivější místo na světě, nebo naopak. Pro publicistu Jana Lukavce je ale Jižák městem snů a mýtů. Stejně pojmenoval i knihu, která se sídlišti, pejorativně nazývanému „králíkárny", věnuje.

Přečíst článek
Reklama

News box

Národnímu pivovaru Budějovický Budvar 🍺 loni vzrostly tržby meziročně o 11 procent na rekordních 3,37 miliardy korun. Posílil jak domácí prodej piva, tak export, který tvoří 72 procent z celkové produkce. Zvýšením vývozu dokázal nahradit ruský trh, o který přišel v roce 2022 po zahájení války Ruska s Ukrajinou. Loni se pivovar prosadil nově v Kongu a Jihoafrické republice. 

Americký dolar 💲 oslabuje ke koši předních světových měn. Reaguje tak na vyjádření několika vrcholných představitelů Fedu, kteří zopakovali, že cyklus snižování úrokových sazeb je pozastavený do doby, než budou k dispozici nové ekonomické údaje. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesal o 0,1 procenta na 106,17 bodu. Euro vůči dolaru posilovalo o 0,2 procenta na 1,0647 dolaru.

Vláda schválila zákon o digitálních financích, který nastavuje regulaci trhu s kryptoaktivy a dává pravomoc dohlížet nad ním České národní bance (ČNB). Po jednání kabinetu to oznámil vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle ministerstva financí zákon pomůže k ochraně spotřebitelů v této části finančního trhu. Zákon nyní posoudí Parlament.
Ceny ropy 🛢 se snižují 📉 po zprávě o překvapivě silném růstu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent vykazuje pokles o zhruba 1,6 procenta, když sestoupila pod 89 dolarů za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácí 1,5 procenta a nachází se v blízkosti 84 dolarů za barel.
Pražská burza nepatrně vzrostla 💪. Index PX přidal 0,04 procenta na 1547,54 bodu a skončil na tzv. zelené nule. Pomohly mu hlavně akcie Erste Bank, zbrojovky Colt CZ a pojišťovny VIG. Ztrácela naopak energetická společnost ČEZ. 
Koruna stagnuje vůči oběma hlavním světovým měnám. K euru se obchoduje v kurzu 25,26 koruny za euro, stejně jako v úterý v podvečer. K dolaru za stejnou dobu zpevnila 💪 o jeden haléř na 23,75 koruny za dolar
Rada České televize jmenovala ředitelkou studia ČT v Ostravě dosavadní ředitelku vnějších vztahů zdravotnické skupiny Agel Gabrielu Lefenda. Nastoupit by měla 6. května. Zvítězila v tendru, do kterého se přihlásilo devět uchazečů včetně dosavadního šéfa studia Miroslava Karase. 

První munici pořízenou v rámci české iniciativy by mohla Ukrajina získat již v červnu, uvedl po jednání v sídle NATO český premiér Petr Fiala. Šéf NATO Jens Stoltenberg zdůraznil, že Ukrajina potřebuje silnější protivzdušnou obranu. O větší a efektivnější pomoci Ukrajině hovořili i další účastníci schůzky, nizozemský premiér Mark Rutte a předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová.

Americká automobilka Tesla 🔌🚗 požádala akcionáře, aby znovu schválili dohodu o rekordním balíku odměn pro šéfa podniku Elona Muska v hodnotě až 56 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu korun). Dohodu, která vznikla v roce 2018, začátkem letošního roku zrušil soud ve státu Delaware. Automobilka akcionáře vyzvala rovněž ke schválení plánovaného přesunu právního sídla podniku ze státu Delaware do státu Texas, píše Reuters. Číst více
Senát schválil zákonné vymezení toho, co lze považovat za dostupné nájemní bydlení. Rozhodl o tom i přes námitky senátorů vládních stran. Definici bude obsahovat novela, která má podle vlády zjednodušit podpory ze Státního fondu podpory investic (SFPI) a rozšířit okruh oblastí, v nichž bude možné peníze z fondu využívat. Fond bude moci financovat vznik nájemních bytů s nižším než tržním nájemným. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme