Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Izrael - informace o tématu

Izrael je ve válce

Palestinští ozbrojenci z Pásma Gazy v sobotu ráno zahájili rozsáhlý a podle agentur překvapivý útok na Izrael. Vypálili stovky raket a zároveň do Izraele vyslali komanda, která se střetávají s policisty a vojáky. K útokům se přihlásilo radikální hnutí Hamás. Izraelská armáda uvedla, že je ve válečném stavu, povolává rezervisty a zahájila nálety na Pásmo Gazy. 

Přečíst článek

REPORTÁŽ: Za beduínskou nevěstu se již neplatí velbloudy, ale zlatem. Dávné tradice se mění

Přečíst článek
USA podle Izraele schválily prodej protiraketového systému Arrow 3 do Německa

Největší obranný obchod v izraelských dějinách. Do Německa poputuje protivzdušný systém Arrow 3

Přečíst článek
Intel

Intel dojel na postoj Pekingu. Ruší plán na stamiliardovou akvizici

Americká společnost Intel ukončila plány na převzetí izraelského smluvního výrobce čipů Tower Semiconductor za 5,4 miliardy dolarů (119 miliard korun). Nepodařilo se jí totiž včas získat souhlas regulačních orgánů s transakcí. Intel to uvádí v prohlášení.

Přečíst článek

ČEZ přes svůj fond podpořil izraelský startup, který řeší plýtvání s vodou

Společnost Inven Capital ze skupiny ČEZ investovala do izraelské společnosti WINT zaměřené na úspory vody. Start-up se zabývá využitím umělé inteligence, která kontroluje plýtvání s vodou. V posledním kole, které Inven Capital vedl společně s dalším investorem Insight Partner, získal start-up od investorů celkem 35 milionů dolarů (asi 772,8 milionu korun). Kolik přesně Inven Capital zainvestovala, firma neuvedla. 

Přečíst článek
Protesty odpůrců reformy, kterých se od ledna opakovaně účastní desítky tisíc Izraelců

Izraelský parlament schválil část kontroverzní justiční reformy. Je to posílení demokracie, uvedl premiér Netanjahu

Izraelský parlament v prvním čtení schválil návrh zákona, který je součástí kontroverzní justiční reformy a který má omezit pravomoci nejvyššího soudu. Informovala o tom agentura Reuters. Jedná se o první část tohoto vládního balíku, který postoupil parlamentem od konce letošního března, kdy izraelský premiér Benjamin Netanjahu kvůli masivním protestům oznámil odložení reformy.

Přečíst článek
Intel sází jednu obří investici vedle druhé. V Izraeli postaví továrnu za desítky miliard dolarů

Intel sází jednu obří investici vedle druhé. V Izraeli postaví továrnu za desítky miliard dolarů

Americká společnost Intel, která je největším světovým výrobcem počítačových čipů, investuje 25 miliard dolarů, v přepočtu 542 miliard korun, do výstavby továrny v Izraeli. Podle premiéra Benjamina Netanjahua jde podle o největší zahraniční investici v Izraeli.

Přečíst článek
Nvidia

Nvidia staví izraelský superpočítač pro umělou inteligenci. Bude jedním z nejrychlejších na světě

Společnost Nvidia Corp. staví nejvýkonnější superpočítač v Izraeli, který má uspokojit prudce rostoucí poptávku zákazníků po aplikacích umělé inteligence. Systém vycházející z cloudu bude stát stovky milionů dolarů a částečně funkční má být do konce letošního roku. Oznámila to Nvidia, která je nejhodnotnějším výrobcem čipů na světě.

Přečíst článek
Nejezte blbě s Pavlem Maurerem

Nejezte blbě s Pavlem Maurerem: Nejlepší hummus v Praze mají v bistru Paprika

Izraelská kuchyně. To je obrovský kotel „mezinárodního guláše”, chuťové bomby, exotického koření, ale i jednoduchého a stále více oblíbeného street foodu. Ochutnat ji můžete i na několika místech v Praze. Gastronovinář a gurmet Pavel Maurer osobně doporučuje bistro Paprika.

Přečíst článek
Finská Rovio Entertainment, majitel práv na hru a celou franšízu Angry Birds dostal nabídku na převzetí za 751 milionů eur.

Kultovní Angry Birds na prodej? Izraelský konkurent nabízí 18 miliard

Izraelská technologická společnost Playtika nabidla 751 milionů eur (asi 18 miliard korun) za akcie finské společnosti Rovio Entertainment, která se svou kultovní hrou Angry Birds patřila k průkopníkům mobilních her.

Přečíst článek
Dvanáct nejzajímavějších míst světa, kam cestovat v roce 2023. Mezi nimi i kouzelné městečko Matera v Itálii

Dvanáct nejzajímavějších míst světa, kam cestovat v roce 2023

Prostudovali jsme nejpopulárnější světové cestovatelské magazíny a weby a přinášíme vám nejzajímavější doporučení, kam stojí za to v roce 2023 vyrazit za poznáním i odpočinkem. V ideálním případě to vychází jako jedna cesta na každý měsíc roku. Jedná se o místa, v nichž se snoubí historie s moderní dobou, kouzelná příroda i jedinečná městská krajina. Zasněte se s námi a vyberte si to své na reálné i snové cesty v roce 2023. 

Přečíst článek
Izraelský premiér Jair Lapid

Izraelský premiér šokoval. Je pro zřízení samostatné Palestiny

Na právě probíhajícím zasedání Valného shromáždění OSN se vedle Ruska řeší i další globální konflikty. Izraelsko-palestinský spor dostal nový impuls k řešení - překvapivě právě ze strany Izraele. Má šanci na úspěch, nebo jde jen o předvolební rétoriku?

Přečíst článek
Ben & Jerry's

Zmrzlina ve víru politiky. Unilever prodává izraelskou divizi Ben & Jerry's

Prodejce potravin Unilever prodal v Izraeli práva na značku zmrzliny Ben & Jerry’s. Učinil tak v reakci na vlnu kritiky spotřebitelů a hrozby bojkotů, když Ben & Jerry’s minulý rok oznámila, že zastaví prodej svých produktů v židovských osadách na západním pobřeží Jordánu, které patří pod území Palestiny, kterou Izrael okupuje. Spor vznikl z toho důvodu, že i když Ben & Jerry’s spadá pod Unilever, má na základě akviziční smlouvy vlastní představenstvo, informovala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Reklama

News box

Německá 👮 policie dnes zasahovala proti demonstrantům, kteří se snažili proniknout do továrny amerického výrobce elektromobilů Tesla v obci Grünheide u Berlína. Podle organizátorů se do dnešních protestů zapojilo kolem 800 lidí, informovala agentura Reuters. 
Skupina Home Credit, která patří české investiční společnosti PPF, prodává své podnikání v Indii. Za 80 milionů eur (téměř 2️⃣ miliardy korun) je získá skupina investorů vedená společností TVS Holdings. 
Valné shromáždění OSN 👍 přijalo rezoluci, podle níž by se Palestina měla stát plnohodnotným členem organizace. Schválený návrh uvádí, že je k tomu připravená, a vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby návrh v tomto směru schválila. Minulý měsíc takový postup v Radě bezpečnosti vetovaly Spojené státy.
Federální odvolací soud ve Washingtonu dnes  potvrdil čtyřměsíční trest vězení pro Stevea Bannona, který bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa dostal v roce 2022 za neuposlechnutí obsílky od Kongresu. Bannon odmítl vypovídat před kongresmany, kteří vyšetřovali vpád Trumpových příznivců do Kapitolu po volbách v roce 2020.
Vývoz osobních automobilů z Číny v dubnu pokračoval v silném růstu a vyšplhal se na další rekord. Meziročně se zvýšil o 3️⃣8️⃣ procent a dosáhl 417 tisíc vozidel. S odvoláním na údaje Čínské asociace osobních automobilů (CPCA) o tom dnes informovala agentura Reuters.
Rakouští občané volby do Evropského parlamentu (EP)  nepovažují za hlasování druhého řádu. V těch nadcházejících, které se v této alpské republice uskuteční 9. května, se dá očekávat, že by účast mohla přesáhnout 60 procent. 
Ústecký krajský soud zamítl návrh na reorganizaci děčínské firmy České loděnice a prohlásil na společnost konkurz. Věřitelé přihlásili pohledávky za 7️⃣6️⃣ milionů korun, dnes odpoledne odvolali konkurzního správce a zvolili nového. Návrh na prohlášení úpadku podalo na začátku roku 23 zaměstnanců společnosti, která staví a opravuje nákladní lodě. Na mzdách dluží firma přes milion korun.
Porcelánka Thun 1794 z Nové Role na Karlovarsku definitivně  zavřela svůj závod v Klášterci nad Ohří. Důvodem byl velký pokles počtu zakázek v loňském roce a na začátku letošního. Společnost dosáhla vloni tržeb 394 milionů korun, je to ale o téměř 100 milionů korun méně než v předešlém roce. 
Japonská automobilka Honda Motor v uplynulém finančním roce zvýšila čistý zisk o 7️⃣0️⃣ procent na rekordních 1,11 bilionu jenů (zhruba 165 miliard korun). K růstu zisku přispěl silný prodej hybridních vozů a slabší kurz jenu, který po přepočtu zvyšuje hodnotu zahraničních příjmů. 
Kyjev očekává první dodávku stíhacích letounů ✈️ F-16 ze západních zemí letos v červnu až červenci, řekl Reuters nejmenovaný zdroj z ukrajinské armády. Neupřesnil, který stát je Kyjevu poskytne.
Reklama
Reklama
Doporučujeme