Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trhy – vzlety a pády akcií firem ve světě i v Česku

Bitcoin atakuje hranici 60 tisíc dolarů

Bitcoin prorazil 60 tisíc dolarů. Co stojí za jeho zběsilým růstem a proč nespadne na nulu, jak mu proklamuje ECB

Cena bitcoinu roste k novému historickému rekordu. Navzdory varování z Evropské centrální banky, že jde o „měnu zločinu“, jejíž vnitřní hodnota je nulová, píše ve svém komentáři ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Vrací se s diamanty

Přečíst článek
Stříbro by letos mohlo zastínit i zlato, tvrdí analytici

Tak snad už letos. Analytici předpovídají dobrý rok drahým kovům, černým koněm je stříbro

Drahé kovy si loňský rok za rámeček nedají, ale analytici věří, že letos už by opravdu mohla přijít jejich chvíle. Stříbro by navíc mohlo zastínit i zlato.

Přečíst článek
Japonský akciový index překonal rekord z roku 1989

Japonská burza je letos jak utržená ze řetězu. Nyní překonala rekord z roku 1989

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 poprvé překonal hranici 39 tisíc bodů, a zdolal tak rekord z roku 1989. K růstu pomohlo zejména posílení akcií výrobců čipů v reakci na výsledky americké společnosti Nvidia, které překonaly očekávání trhu. Japonský index uzavřel růstem o 2,19 procenta na 39 098,68 bodu, což je rekordní závěrečná hodnota. Přes den se dostal až na průběžné maximum 39 156,97 bodu, ukazují záznamy tokijské burzy.

Přečíst článek
Americký miliardář Jeff Bezos

Bezos prodal akcie Amazonu za 200 miliard korun

Jeff Bezos dokončil prodej obřího balíku akcií firmy, která z něj udělala třetího nejbohatšího muže planety.

Přečíst článek
aMAZON

Amazon se stane součástí akciového indexu Dow Jones

Americký internetový prodejce Amazon se stane součástí akciového Dow Jonesova indexu, kde nahradí řetězec drogerií a lékáren Walgreens Boots Alliance. Změna proběhne v pondělí 26. února, uvedl poskytovatel indexu S&P Dow Jones Indices.

Přečíst článek
Akcie výrobce čipů Nvidia raketově rostou

Jsou drahé akcie Nvidie ospravedlnitelné? Odpověď dostanou investoři dnes v noci

Čipařské společnosti Nvidia a Arm vyrostly extrémně rychle, dílem se svezly na vlně optimismu z AI, dílem díky zkušenosti z čipové krize. Dokážou na tento možná až nezdravý růst navázat? Jak dlouho může masivní růst společnosti vydržet? Wall Street bude hledat odpověď v komentáři generálního ředitele Nvidie Jensena Huanga ke kvartálním výsledkům společnosti, jež firma zveřejní dnes po uzavření americké burzy.

Přečíst článek
Nachystejte peněženky, dividendy jsou zpět

Nachystejte peněženky, dividendy jsou zpět

Zuckerbergova Meta možná otevřela stavidla: polozapomenutý trend dividend se vrací na scénu. Objem peněz v dividendových fondech roste, dozvíte se se v dalším dílu seriálu Psychologie trhu.

Přečíst článek

Proč je chyba hnát se za eurem, vysvětluje ekonom Kovanda

Koruna vůči euru za covidu a války reálně posílila o 20 procent, podle stoupenců přijetí eura je však prý slabá. Všechny země, které platí eurem, mají trvale vyšší nezaměstnanost než Česko i proto, že společná měna znemožňuje kurzové přizpůsobení ekonomiky, komentuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.  

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Na trhy se vrátil strach z inflace

Inflace v USA opět sílí, což burzy nevidí zrovna rády. Minulý týden došlo po zveřejnění dat spotřebitelské inflace k nárůstu volatility, poklesu akcií a krátkodobému ústupu z nových historických maxim. Index S&P 500 se tedy navrátil blíže k hladině 4900 bodů. Co aktuální zrychlení inflace může znamenat pro rozhodování amerického Fedu?

Přečíst článek
Wall Street

David Havrlant: Amerika sílí a roste. Čína naopak čelí kaskádě krizí

Globální proměny vrací vítr do plachet americké ekonomiky. USA aktivně prosazují své zájmy, business čte dobře vodu a nikdo nečeká v těchto turbulentních časech na ohlodané kosti. V Asii se započal proces decouplingu, kdy se mnohé ekonomiky stále vehementněji emancipují od Číny a snaží se těžit z rivality obou mocností. Samotná Čína se nachází uprostřed probíhajících, nastupujících či potenciálních krizí, píše v komentáři ekonom ve společnosti J&T David Havrlant.

Přečíst článek
Hodnota zlata v portfoliu ČNB od začátku roku vzrostla o 65 procent

Co čekat od zlata v roce 2024? Budou padat rekordy

Cena zlata v letošním roce podle analytiků směřuje k novým rekordům. Důvodem jsou deficity státních rozpočtů, které zůstávají od covidu nepřiměřeně vysoké. A pokud centrální banky začnou snižovat úrokové sazby, jde o impulz pro další silný růst ceny zlata, shodli se analytici.

Přečíst článek

News box

Zadlužení obyvatel Česka v prvním čtvrtletí 2024 meziročně 📈 vzrostlo o 5,6 procenta na 3,36 bilionu korun. Objem dluhu na spotřebu ohroženého nesplácením se zvýšil o desetinu na 25,5 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které představila společnost CRIF - Czech Credit Bureau.
Největší italské pojišťovně Generali klesl v prvním čtvrtletí očištěný čistý zisk o devět procent na 1️⃣,1️⃣2️⃣ miliardy eur (27,7 miliardy korun). Důvodem byl mimořádný jednorázový zisk související s prodejem developerského projektu ve srovnatelném období loni. Výsledky ale překonaly očekávání a pojistné a provozní zisk vzrostly. 
Ruské úřady chtějí na okupovaných ukrajinských územích zabavit více než 1️⃣3️⃣ tisíc bytů a domů, které jsou podle nich bez vlastníka. Jejich skutečnými majiteli jsou ale mnohdy lidé, kteří z domovů museli utéct kvůli válce, kterou Moskva už přes dva roky vede proti Ukrajině.
Americký prezident Joe Biden a Demokratická strana získali za duben na předvolební kampaň 5️⃣1️⃣ milionů dolarů (1,16 miliardy korun), což je výrazně méně než vybrali od dárců v březnu. Bidenův pravděpodobný soupeř v listopadových prezidentských volbách Donald Trump a Republikánská strana za duben vybrali 76 milionů dolarů (1,7 miliardy Kč), napsala dnes agentura AP.
Americký softwarový gigant Microsoft dnes představil novou kategorii osobních 💻 počítačů s operačním systémem Windows uzpůsobenou pro využívání umělé inteligence (AI). Firma podle agentury Reuters uvedla, že počítače nové kategorie s označením Copilot+ bude kromě ní prodávat také řada dalších výrobců.
Ruská vláda nařídila státní plynárenské společnosti Gazprom, aby za loňský rok  nevyplácela dividendy. Vyplývá to podle agentury Reuters z dekretu zveřejněného na internetových stránkách společnosti. Gazprom vloni vykázal první celoroční ztrátu od roku 1999. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme