Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Síť coworků HubHub ze skupiny HB Reavis Ivana Chrenka v Česku končí

Síť coworků HubHub ze skupiny HB Reavis Ivana Chrenka v Česku končí
Michaela Szkanderová pro Newstream
Petra Jansová
pej

Pronajímatelé kancelářských prostor dostali poslední únorový den oznámení o ukončení smlouvy. „Provozovatel tímto ukončuje členskou smlouvu. Ukončení nabývá účinnosti dnem 31. května 2023,“ píše v oznámení Executive Director HB Reavisu Štefan Stanko.

Reklama

Společnost HB Reavis, která po celé Evropě staví kanceláře, působí na trhu už skoro 30 let. Projekty HB Reavis rostou v Londýně, Berlíně, Budapešti, Varšavě, na Slovensku a také v Česku, kde developer provozuje dvě coworkingová centra v centru Prahy, Na Příkopě a v paláci ARA. Ta ke konci května skončí. Ukončení členské smlouvy zasáhne desítky firem s téměř 900 zaměstnanci.

„Společnost HubHub Czech Republic s.r.o. ukončuje v České republice provoz svých coworkingových center z důvodu dlouhodobě nepříznivé hospodářské situace. Z tohoto důvodu jsme bohužel nuceni jednostranně ukončit veškeré členské smlouvy,” uvedl pro Newstream Peter Terpak, Group Marketing & Communications Director HB Reavis s tím, že aktuálně probíhají jednání s vlastníky budov, aby došlo k plynulému pokračování provozu těchto coworků. 

„Myslím si, že to souvisí se dvěma věcma – HubHubu se nepodařilo vytvořit takový model služeb, který by byl udržitelný v této nejisté době, protože nedokázal najít způsob jak monetizovat své služby a jak narůstající náklady efektivně přesunout na svoje klienty, o které samozřejmě kvůli zvyšujícím cenám nechtěl přijít. Zároveň s tím narůstaly náklady na vstupu a prodražoval se samotný chod center, a to zapříčinilo vytvořený tlak ze kterého se nyní dostali ven,“ vysvětluje Milan Kilik z mezinárodní poradenské společnosti JLL.

Sdílené kanceláře WeWork v japonské Osace

Firmy volí home office a WeWork dál prohlubuje ztrátu

Uklizené stoly, prázdné židle a ohlušující ticho. Tak vypadaly a kvůli rychle se šířící mutaci delta covidu zase začínají vypadat prostory poskytovatele sdílených kanceláří WeWork. Dříve hvězda Wall Streetu v covidu dál prohlubuje ztrátu.

Přečíst článek

S tím, že rozhodnutí nepovažuje jen byznysové, ale strategické řešení vystoupit z trhu flexibilních pronájmu v Česku, protože už nedávalo ekonomický smysl se na něm podílet. Kromě coworkingových prostor společnost HB Reavis v dalších evropských zemích vlastní a staví i klasické kanceláře nebo obchodní a logististická centra.

Prostory HubHub přebírá společnost Scott Weber. 

“Situace u konkurence je jiná. Když se podíváte na další významné hráče, tak mají silné zastoupení v ČR nebo ve světě a nejspíš zvládají tu situaci lépe, protože se rozšiřují ať už kapacitně nebo službama, případně se soustředí na niche segment a budují své business cluby, které jsou komunitně vedené a mají stabilní členskou základnu,“ konstatuje Kilik.

Z původem klasického developera, který řeší beton a cihly, se z HB Reavisu stal mezinárodní poskytovatel pracovních prostor. Spolumajitelem developerské skupiny HB Reavis je nejbohatší Slovák Ivan Chrenko. Chrenkův majetek podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes loni dosáhl 1,83 miliardy eur (44,8 miliardy korun), jeho hodnota se oproti předchozímu roku zvýšila o 330 milionů eur (osm miliard korun), a to právě díky dobrým výsledkům HB Reavisu. 

Milan Kilik

Coworkingová centra nakonec budou vítězi pandemie, říká šéf pražského HubHubu

Kávu zdarma jako součást členství nabízí již téměř každé coworkingové centrum. HubHub chce ale jít dál a firmám, které v něm sídlí, plánuje nabízet co nejvíc služeb včetně náboru nových zaměstnanců. „Chceme, aby se u nás firmy mohly soustředit jen na svou hlavní činnost, všechno ostatní bychom jim měli být schopni dodat my,“ říká Milan Kilik, který vede dvě budovy v centru Prahy, kde sídlí sedm desítek firem.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Milan Kilik

Coworkingová centra nakonec budou vítězi pandemie, říká šéf pražského HubHubu

Přečíst článek
Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Pražský trh sdílených kanceláří se konsoliduje. Scott.Weber kupuje od Penty coworking v komplexu Churchill

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme