Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Omikron už zavírá hranice v řadě zemí, první případ má asi i Česko

Covidový pas
ČTK
Petra Jansová
pej

Jedna z laboratoří ověřuje možný výskyt nové koronavirové varianty omikron v Česku. Podezřelý vzorek zachytil PCR test u ženy z Liberecka.

Reklama

"Jedna ze sekvenujících laboratoří v České republice ověřuje možný výskyt pozitivního vzorku varianty omikron na území našeho státu. Čekáme na potvrzení, nebo vyvrácení tohoto záchytu... Dle nám dostupných informací daná osoba uvedla, že před návratem do ČR pobývala v Namibii," uvedla mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová. Podle ní příslušná krajský hygienická stanice případ prověřuje a nastavila protiepidemická opatření.

Nyní se podle Čechové čeká na výsledky celogenomové sekvenace. Národní referenční laboratoř vydala pokyny laboratořím, jaké mutace mají přednostně vyšetřovat takzvaným diskriminačním testem PCR. Měly by tak postupovat hlavně u případů, kdy se lidé vrátili z ciziny.

Mluvčí uvedla, že vlastnosti varianty omikron zatím nejsou přesně známy. První poznatky ale naznačují, že by mohla být nakažlivější. WHO ji zařadilo na seznam znepokojivých variant.

Česko prověřuje vzorek s podezřením na omikron

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na svém twitterovém účtu uvedl, že prověřovaný vzorek patří ženě, která se do Česka vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj, je očkovaná a má lehký průběh nákazy. Výsledky ověřování by měly být v neděli. 

V důsledku šíření nové mutace se od dneška rovněž mění pravidla pro cestovatele přijíždějící do Česka z jihoarfických zemí. 

Další země jako například Austrálie, Thajsko, Omán, Slovensko a Maďarsko od dneška cestování do některých afrických zemí či vstup lidí z těchto států na svá území omezily. Příjezdy do svých zemí v různé míře omezily například Nizozemsko, Itálie, Francie, Chorvatsko, Dánsko, Řecko, Německo, Švýcarsko USA, Kanada, Brazílie.

Nová varianta se s "velkou pravděpodobností" dostala také do Německa. Podezření na ní je u člověka, který se vrátil z JAR. Na twitteru to dnes uvedl hesenský ministr sociálních věcí Kai Klose. Na výsledky kompletního sekvencování úřady podle Kloseho stále čekají.

Pandemie mění pohled na města. Ukázala jejich zranitelnost

Všechno potřebné ke kvalitnímu životu do deseti minut od domova. Urbanistická idea se díky pandemii stává realitou v jihokorejském Soulu.

Přečíst článek

Lukáš Pytloun

Lukáš Pytloun: Do konce příštího roku budeme investovat 500 milionů

Segment cestovního ruchu v posledních dvou letech významně ochabl a tuzemští provozovatelé hotelů se potýkali s razantním propadem tržeb. „Upřímně – kdyby korona přišla přede dvěma roky, měli bychom větší problémy," říká majitel stejnojmenné hotelové sítě Lukáš Pytloun, který před pár týdny otevřel nový hotel na pražské Kampě.

Přečíst článek

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme