Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Babišův projev naštval hejtmana Vondráka. Zvažuje odchod z hnutí ANO

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák
profimedia.cz
 ČTK

Moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák zvažuje odchod z ANO. Důvodem je směřování hnutí. Ve druhém kole prezidentské volby dá hlas Petru Pavlovi, který kandiduje proti lídrovi ANO Andreji Babišovi. Vondrák to řekl webu Seznam Zprávy. V rozhovoru zároveň kritizoval sobotní tiskovou konferenci po vyhlášení výsledků prvního kola volby, na které Babiš na Pavla ostře zaútočil.

Reklama

ANO, jehož je místopředsedou, vzniklo podle Vondráka sjednocením občanů. "Je otázka, jestli je hnutí ANO schopné se vrátit k tomu, co bylo na začátku. To znamená, že to bude catch-all-party liberální hnutí a bylo to hnutí - nebyla to strana," uvedl hejtman.

Nejsilnější opoziční hnutí bude muset podle Vondráka časem svolat sněm, na kterém budou o jeho směřování hlasovat jeho členové. "Dostal jsem e-maily od lidí, kteří jsou i ve funkcích hnutí ANO, kteří mě podporovali ve smyslu, že vidí nějaké světlo na konci tunelu," řekl Vondrák Seznam Zprávám. Neví ale, zda to bude stačit. "Pokud by se ukázalo, že to je beznadějné, pak si myslím, že setrvávat v hnutí ANO nemá smysl," dodal.

pět minut po otevření volebních místností se tvoří před některými z nich fronty.

PREZIDENTSKÉ VOLBY ON-LINE: Pavlovi vyjádřili podporu Nerudová, Fischer, Hilšer i premiér Fiala

První kolo přímé volby prezidenta ČR skončilo, začalo sčítání hlasů. Po sečtení hlasů ve třech čtvrtinách okrsků vede bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se 37 procenty hlasů. Na druhém místě byl generál ve výslužbě Petr Pavel se 33,49 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního serveru ČSÚ. Na třetím místě je zatím bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová se 13,77 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí je senátor Pavel Fischer se 6,56 procenta hlasů. Zisk ostatních kandidátů se pohyboval pod pěti procenty. Volební účast činila 67,48 procenta.

Přečíst článek

Vondrák už před prvním kolem volby hlavy státu veřejně deklaroval, že nebude volit Babiše, protože to není funkce pro něj. V prvním kole dal proto hlas generálovi ve výslužbě Pavlovi. Bývalý vysoký představitel armády a NATO v prvním kole získal nejvíc hlasů a končil těsně před Babišem.

Volit Pavla chce Vondrák i ve druhém kole, které se bude konat koncem ledna. "Nepatřím mezi ty, kteří by měnili názor nebo stanoviska. Ani pod tlakem, takže zůstávám na svém," vysvětlil Seznam Zprávám.

Zároveň kritizoval Babišův sobotní tvrdý verbální útok na Pavla a je minulost. "Myslím si, že pokud to má mít noblesu - a já si myslím, že budoucí prezident má mít noblesu - tak prostě to není cesta, kudy by se měla vést kampaň," uvedl Vondrák. Z pragmatického hlediska ale může jít o kampaň, která Babišovi pomůže k vítězství, připustil hejtman.

Vondrákovo rozhodnutí volit Pavla kritizovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová. Jeho postup považuje za nekolegiální. "Já osobně s tím nesouhlasím. Ale dobře, jestli chcete, tak já to klidně řeknu, je to podraz," řekla Schillerová Seznam Zprávám.

Petr Pavel po odevzdání hlasu ve volbách v obci Černouček, kde bydlí.

Prezidentem Česka bude Pavel, nebo Babiš. Generál vyhrál první kolo mohutným finišem

Do druhého kola prezidentských voleb postoupili bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a expremiér Andrej Babiš. Po sečtení všech okrsků je dělí nejmenší rozdíl hlasů v dosavadních prvních kolech prezidentské volby. Pavel získal 35,40 procenta hlasů a Babiš 34,99 procenta. Třetí je se ziskem 13,92 procenta voličů ekonomka Danuše Nerudová. Účast voličů byla z dosavadních prezidentských voleb rekordní, činila 68,24 procenta. Druhé kolo se uskuteční za dva týdny, tedy 27. a 28. ledna.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme